Η μούχλα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μύκητες, μπορεί να προσβάλει πολλά τρόφιμα και να αλλοιώσει την όψη, την υφή, τη γεύση και τη μυρωδιά τους.
Στα τρόφιμα εμφανίζεται σαν χνούδι και το χρώμα ποικίλει από άσπρο έως σκούρο πράσινο, γκρίζο ή και μαύρο. Πιο ευαίσθητα είναι τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν έχουν συντηρητικά. Δηλαδή φρούτα και λαχανικά, ψωμί, ή τυρί.
Τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς δεν κινδυνεύουν από τη μούχλα, καθώς αυτή χρειάζεται οξυγόνο να αναπτυχθεί.