Οι κόκκινες φακές σούπα είναι ένα παραδοσιακό και θρεπτικό φαγητό που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια.

Οι κόκκινες φακές σούπα είναι ένα παραδοσιακό και θρεπτικό φαγητό που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
3915

Για τις φακές

  • 500 γρ. φακές ψιλές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κομμάτι/ια πράσα μικρά, τρυφερά ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας κοφτές
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Ελιές
  • Φέτα
  • Τραγανό ψωμί
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 400 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει το φαγητό.

Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά.

Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν.

Τις σερβίρουμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

Πάντα να τις τρώτε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, ρύζι ή ψωμί, γιατί σας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος.

κόκκινες φακές σούπα συνταγή

Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε φακές στη χύτρα

Ακόμα, μπορείτε να φτιάξετε φακές βελουτέ σούπα, πολτοποιώντας τις βρασμένες φακές.

Γαρνίρετε με τραγανό μπέικον ή φιλέτο παστό ψάρι και απολαύστε τες σαν θρεπτικό και λαχταριστό γεύμα.

Ο χρόνος βρασμού για τις φακές ποικίλλει πάντα ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο. Είναι έτοιμες όταν χυλώσουν.

Μπορείτε να προσθέσετε μια γλυκοπατάτα ή μια πατάτα κομμένη σε καρέ για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.

Βίντεο

Οδηγός Μαγειρικής

Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Θεωρείται ένα κλασικό μεσογειακό πιάτο. Οι φακές έχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιοπαθειών. Επίσης οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε αμινοξέα εκτός της μεθειονίνης. Έτσι για να πετύχουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως του κρέατος, τις συνδυάζουμε με ψωμί ή ρύζι.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται