Εκτέλεση
Ξεπλένουμε πρώτα τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει το φαγητό.
Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν.
Τις σερβίρουμε και προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Πάντα να τις τρώτε με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, ρύζι ή ψωμί, γιατί σας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος.
Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε φακές στη χύτρα
Ακόμα, μπορείτε να φτιάξετε φακές βελουτέ σούπα, πολτοποιώντας τις βρασμένες φακές.
Γαρνίρετε με τραγανό μπέικον ή φιλέτο παστό ψάρι και απολαύστε τες σαν θρεπτικό και λαχταριστό γεύμα.
Ο χρόνος βρασμού για τις φακές ποικίλλει πάντα ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο. Είναι έτοιμες όταν χυλώσουν.
Μπορείτε να προσθέσετε μια γλυκοπατάτα ή μια πατάτα κομμένη σε καρέ για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.