Πίσω

Καλαμποκάλευρο

Το καλαμποκάλευρο παράγεται από την άλεση του ενδοσπέρμιου του καλαμποκιού ή ολόκληρων πυρήνων του.

Το καλαμποκάλευρο πρόκειται για λεπτή κίτρινη σκόνη με τραχεία συνήθως υφή. Περιέχει άμυλο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το αλεύρι από καλαμπόκι έχει γήινη, γλυκιά γεύση. Το αλεύρι καλαμποκιού έχει ιδιότητες, όπως η απουσία ή η πολύ μικρή περιεκτικότητά του σε γλουτένη που το καθιστούν ιδανικό για τις παιδικές τροφές. Παρασκευές με καλαμποκάλευρο ποικίλλουν και θα πολλές θα βρεις εδώ. 

Καλαμποκάλευρο ιδιότητες

Το καλαμποκάλευρο, όπως αναφέρθηκε δεν έχει καθόλου ή περιέχει ελάχιστη ποσότητα γλουτένης. Η πρωτεΐνη αυτή προσδίδει ελαστικότητα και εκτατικότητα στα αρτοσκευάσματα. Για το λόγο αυτό τα ψωμιά από αλεύρι καλαμποκιού είναι πιο πυκνά, εύθρυπτα και δε φουσκώνουν τόσο. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και γενικά δίνουν βαριά προϊόντα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αναμειχθεί με άλλα είδη αλευριών και έτσι τα αρτοσκευάσματα να γίνουν πιο ογκώδη. Έχουν όμως μοναδική γεύση και άρωμα και κίτρινο χρώμα. Ο σπόρος καλαμποκιού κατατάσσεται σε 7 τύπους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Οι τύποι αυτοί είναι: σκληρό, αλευρώδες, οδοντωτό, σακχαρώδες, κηρώδες, μικρό και «ντυμένο».

Χημική σύσταση

Το καλαμποκάλευρο στα 100g περιέχει 76,1g υδατάνθρακες, 7,8g πρωτεΐνη, 2,6g λίπη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β5, C, E, K, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, νιασίνη κ.ά. Το αλεύρι καλαμποκιού στα 100g αποδίδει στον οργανισμό του ανθρώπου 359 θερμίδες.

Ιδιαίτερη νοστιμιά

Το καλαμποκάλευρο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του αλευριού σίτου στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Το καλαμποκάλευρο δίνει ξεχωριστή γεύση και μυρωδιά στα διάφορα αρτοσκευάσματα. Το αλεύρι καλαμποκιού έχει ξεχωριστές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για παιδιά, όπως η απουσία ή η χαμηλή περιεκτικότητά του σε γλουτένη.

Όταν μάλιστα το αλεύρι από καλαμπόκι αναμειχθεί με άλλα είδη αλευριών, βοηθά να διογκωθούν περισσότερο τα διάφορα αρτοσκευάσματα. Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το μειονέκτημα της μειωμένης ελαστικότητας και εκτατικότητάς του, λόγω της έλλειψης γλουτένης και κατά αυτόν τον τρόπο τα παρασκευάσματα γίνονται ακόμα πιο λαχταριστά.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται