Προτιμήστε την κρύα μέθοδο, αν τα συστατικά σας είναι τρυφερά βότανα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο κόλιανδρος και ο μαϊντανός, ή άλλα συστατικά όπως το πιπέρι σε κόκκους ή οι φλούδες φρούτων. Αυτά τα συστατικά θα απελευθερώσουν τα αρώματά τους εύκολα όταν απλά κοπούν και προστεθούν στο λάδι. Σε αυτή την περίπτωση το λάδι φυλάσσεται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.
Πλύνετε καλά τα φρέσκα βότανα ή τα άλλα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσετε όπως σκόρδο, φλούδες λεμονιού φρέσκα chili’s. Αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως για να αποφύγετε τη μεταφορά υγρασίας στο λάδι. Προσοχή στην υγρασία γιατί ενώ τα βακτηρίδια δεν θα αναπτυχθούν στο ελαιόλαδο, μπορεί να αναπτυχθούν σε υγρά συστατικά που έχουν προστεθεί στην έγχυση.
Αν θέλετε πολύ έντονες γεύσεις και αρώματα, βάλτε τα βότανα σας σε έναν μούλτι και πολτοποιήστε τα για 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε και απλά να τα προσθέσετε ολόκληρα ή να τα ψιλοκόψετε ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε να γίνει το λάδι σας. Για κάθε 1 λίτρο λαδιού, χρησιμοποιήστε περίπου 1 φλιτζάνι φρέσκων βοτάνων για την έγχυση σας.
Έτσι τα φρέσκα βότανα θα αρχίσουν να απελευθερώνουν τα αρώματά τους μέσα στο λάδι πιο γρήγορα.
Βάλτε τα πολτοποιημένα βότανα σε ένα καθαρό, στεγνό μπουκάλι και προσθέστε ελαιόλαδο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γεμίσει. Γεμίστε μέχρι το χείλος του μπουκαλιού, αφήνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα και βιδώστε το καπάκι. Κουνήστε για να αναμίξετε καλά τα συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι σφιχτά κλεισμένο για να αποτρέψετε την είσοδο αέρα στο μπουκάλι.
Τοποθετήστε το λάδι στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες.
Το ψυγείο είναι το ιδανικό μέρος για την έγχυση ελαιόλαδου λόγω της θερμοκρασίας, και της έλλειψης φωτός. Κάθε 2-3 ημέρες, ρίχνουμε λίγο λάδι και δοκιμάζουμε να ελέγξουμε την πρόοδο της έγχυσης. Τα αρωματικά λάδια που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο πρέπει πάντα να μπαίνουν στο ψυγείο για να μην ταγγίζουν.
Μόλις τα αρώματα φτάσουν στην ένταση που επιθυμείτε και το αρωματισμένο λάδι σας αρέσει, αφαιρέστε τα αρωματικά βότανα με ένα στραγγιστήρι. Στη συνέχεια βάλτε το έτοιμο αρωματικό σας ελαιόλαδο μέσα σε ένα στεγνό και καθαρό μπουκάλι που να κλείνει καλά.
Τα έλαια ψυχρής έγχυσης διαρκούν 2-3 εβδομάδες όταν φυλάσσονται στο ψυγείο.