Το κρέας της γαλοπούλας είναι στεγνό, το οποίο χρειάζεται μαρινάρισμα. Αφενός για να βγει ζουμερή και τρυφερή, αλλά κυρίως χρειάζεται ενίσχυση σε αρώματα για περισσότερη νοστιμιά. Με τη μαρινάδα για γαλοπούλα θα ενισχύσουμε τη γεύση της με αρώματα και νοστιμιά και θα έχουμε έξτρα ζουμερό και τρυφερό αποτέλεσμα. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι απλά και μην φοβηθείτε να αντικαταστήσετε κάποιο από αυτά αν το επιθυμείτε.
Υλικά
Για μια γαλοπούλα γύρω στα 3 με 3-1/2 κιλά θα βάλετε 4 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα 3 γεμάτες κ.σ. αλάτι και 2 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσουν καλά αλάτι και ζάχαρη στο ζεστό νερό. Από μπαχαρικά εγώ βάζω στο γουδί 5-6 κόκκους μπαχάρι, 4 γαρύφαλλα, 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο και 1 γεμάτη κ.σ. κόκκους πιπέρι. Τα χτυπάω λίγο να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνω στη ζεστή μαρινάδα να βγάλουν πιο γρήγορα τα αρώματα τους. Προσθέτω μέσα 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 3 πορτοκάλια κομμένα σε κομμάτια (με την φλούδα τους), 4 -5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 1 δαφνόφυλλο και 1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες. Αφήνω να κρυώσει τελείως. Τη μεταφέρω σε βαθύ σκεύος με καπάκι ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλη σακούλα τροφίμων.
Βυθίζω την γαλοπούλα μέσα στην κρύα πλέον μαρινάδα. Φροντίζω να σκεπάζεται επαρκώς κάθε σημείο. Αν χρειάζεται συμπληρώνω λίγο κρασί ή λίγο νερό. Πρέπει το κρέας να είναι σκεπασμένο με μαρινάδα γι’ αυτό αρχικά το βυθίζω προς τα κάτω. Σκεπάζω και διατηρώ σε δροσερό σημείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Όλο αυτό το διάστημα μαριναρίσματος, πρέπει πότε πότε να ανακατεύουμε τα υλικά και γυρίζουμε το πουλερικό. Τη βγάζω από τα υγρά και την σκουπίζω ταμπονάροντας την με απορροφητικό χαρτί, πολύ καλά, μέσα και έξω.
Τώρα είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Όμως είναι πολύ βασικό να την αλείψετε με λάδι ή αρωματικό βούτυρο πριν την ψήσετε. Η λιπαρή ενυδάτωση κατά την διάρκεια ψησίματος είναι αυτή που θα ποτίζει τις στεγνές ίνες του ψαχνού και θα γίνει ζουμερό και τρυφερό.