Για να δώσετε νοστιμιά ή να μαλακώσετε ένα μεγάλο χοιρινό μπούτι ή κομμάτι σπάλας μπορείτε να τα μαρινάρετε σε άλμη με βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας μένει στην άλμη του για περίπου 2 μέρες ανά κιλό. Μετά, είναι έτοιμο μαλακό και πεντανόστιμο για να μπει στο φούρνο.
Ένας άλλος τρόπος για να δώσετε νοστιμιά σε ένα χοντρό κομμάτι χοιρινό είναι να κάνετε τρυπούλες στην επιφάνεια με ένα μυτερό μαχαίρι και να μπήξετε υλικά όπως λάδι, μουστάρδα, βότανα ψιλοκομμένα, σκόρδο και αλατοπίπερο. Αφού το κάνετε αυτό, αλείψτε και με το περίσσευμα όλο το κρέας κι αφήστε το να σταθεί μια νύχτα στο ψυγείο.
Πριν το βάλετε στο φούρνο, πρέπει να μείνει στον πάγκο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να μπει στο φούρνο.
Αν έχετε πάρει πανσέτα με χοντρή επιφάνεια λίπους, τότε χαράξτε σε ρομβοειδές σχήμα όλη την επιφάνεια της πανσέτας. Με το ψήσιμο τα καρεδάκια ανοίγουν και αφήνουν ωραία όψη στο χοιρινό. Επίσης, το λιπάκι που λιώνει ποτίζει το χοιρινό. Έτσι γίνεται ζουμερό, τρυφερό το χοιρινό μέσα και εξωτερικά τραγανό με πετσούλα συγκλονιστική.
Με ρωτάτε πώς ψήνουμε το χοιρινό στο φούρνο. Στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Γενικά αν είναι μεγάλο το κομμάτι χοιρινό προτιμώ τις αντιστάσεις. Είναι πιο ήπιο το ψήσιμο και δεν ξεραίνεται το κρέας.
Αν ένα κομμάτι χοιρινό το ψήσετε χωρίς κόκκαλο, έχει τελείως διαφορετικό χρόνο ψησίματος από ότι αν ψήσετε ένα κομμάτι χοιρινό με το κόκκαλο. Χρειάζεται περισσότερη ώρα το χοιρινό με το κόκκαλο.
Εάν έχετε θερμόμετρο ψησίματος, τότε όταν μπήξετε το θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του χοιρινού, πρέπει να δείχνει γύρω στους 70 βαθμούς C.
Αν απεχθάνεστε τα θερμόμετρα, τότε μπορείτε να ελέγξετε αν ψήθηκε το χοντρό κομμάτι χοιρινό στο φούρνο, μπήγοντας ένα σουβλί στο πιο χοντρό σημείο. Πιέστε και παρατηρήστε τα υγρά του ψητού. Αν τα υγρά βγαίνουν διάφανα, σημαίνει ότι το κρέας μου είναι ψημένο και ζουμερό αν δεν βγαίνουν καθόλου υγρά, σημαίνει ότι το κρέας μου έχει παραψηθεί και έχει στεγνώσει αν βγαίνουν ροζ υγρά, σημαίνει ότι το κρέας κρατάει ακόμα λίγο στο κέντρο του.
Για να εντυπωσιάσετε, φτιάξτε χοιρινό μπούτι σαν ham με γλάσο και κερδίστε τις εντυπώσεις.