Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η παράδοση λέει πως ανήμερα των Φώτων, τρώμε ψάρι. Και πραγματικά είναι ό,τι πρέπει μετά το φαγοπότι με τα κρεατικά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Και να που μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έρχονται τα Φώτα. Και παρόλο που για τους περισσότερους από εμάς σημάνουν απλά το τέλος των γιορτών, στη πραγματικότητα τα Φώτα είναι ένα τριήμερο. Που ξεκινάει με την παραμονή των Θεοφανείων, την ημέρα των Θεοφανείων και κλείνει με τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Παλιότερα λοιπόν το τριήμερο ξεκινούσε με τον εκκλησιασμό το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων όπου οι πιστοί έπαιρναν τον αγιασμό από την εκκλησία. Και καθώς η παραμονή των Φώτων είναι μεγάλη νηστεία, σε κάθε σπίτι ετοιμάζονταν ένα νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι. Τα δε παιδιά ξεχύνονταν στα γειτονικά σπίτια για να πουν τα κάλαντα των Θεοφανείων. Αυτά τα έθιμα της παραμονής των Θεοφανείων έχουν λίγο πολύ χαθεί σήμερα.
Αντίθετα, την ημέρα των Θεοφανείων συνεχίζεται σε όλη τη χώρα το έθιμο με το πέταγμα του σταυρού. Και παρόλο που από την ορθόδοξη πίστη δεν έχει χαρακτηριστεί η μέρα αυτή για νηστεία, με τα χρόνια έχει επικρατήσει το έθιμο την ημέρα των Φώτων να τρώμε ψάρι. Και πραγματικά είναι η καλύτερη λύση μετά την απόλυτη κρεατοφαγία των γιορτών. Το ψάρι με οποιονδήποτε τρόπο μαγειρεμένο θα μας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από την γιορτινή υπερκατανάλωση φαγητού. Ελαφρύ, ζουμερό και πεντανόστιμο θα προσφέρει ευχαρίστηση και θα σημάνει την αρχή του τέλους στα γιορτινά πλούσια και βαριά τραπεζώματα των προηγούμενων ημερών.
Για το ψάρι των Θεοφανίων λοιπόν, σας έχω 5 + 1 προτάσεις για να το μαγειρέψετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει ένα φαγητό, που και θα χορτάσει και θα τους ευχαριστήσει όλους.
Παραδοσιακή ψαρόσουπα γιατί των Φώτων συχνά οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και μία ψαρόσουπα παραδοσιακή είναι απαραίτητη!