Οι περισσότεροι από εμάς, καταλαβαίνουμε ότι το φαγητό μας ψήθηκε ή μαγειρεύτηκε σωστά, εμπειρικά ή ακολουθώντας τους χρόνους ψησίματος που υποδεικνύει η κάθε συνταγή.
Το ξέρετε ότι πέρα από τον εμπειρικό αυτό τρόπο, η ένδειξη ενός θερμομέτρου μπορεί να μας πει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι το κρέας που ψήνουμε, το κέικ στο φούρνο μας ή ακόμα και η καραμέλα που ετοιμάζουμε;
Με πολύ μεγάλη ακρίβεια ένα θερμόμετρο τροφίμων μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά! Και ο σωστός τρόπος δεν είναι άλλος από το να τοποθετήσουμε τον αισθητήρα του θερμόμετρου στο πιο κεντρικό σημείο, στην καρδιά του κρέατος, του κέικ ή όποιου άλλου υλικού ή παρασκευής θέλουμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία.
Στους παρακάτω πίνακες, θα βρείτε τις διάφορες θερμοκρασίες που θα πρέπει να γράφει το θερμόμετρό σας, ανάλογα με το τι ετοιμάζετε στην κουζίνα σας.
Έτσι δεν θα ξανά αναρωτηθείτε: “Είναι άραγε έτοιμο;”
Θερμοκρασίες Κρεάτων | ||
-Σωστά ψημένο | 74°C | Κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια |
-Rare | 52°C | Μοσχάρι, αρνί |
-Medium | 60°C | Μοσχάρι, αρνί |
-Well done | 71°C | Μοσχάρι, αρνί |
-Medium | 63°C | Ψητό χοιρινό, χοιρινές μπριζόλες και παϊδάκια |
-Well done | 71°C | Ψητό χοιρινό, χοιρινές μπριζόλες και παϊδάκια |
-Σωστά ψημένο | 60°C | Ψάρι |
Θερμοκρασίες Ζαχαρoπλαστικής | ||
-Σωστό ψήσιμο | 95-98°C | Απλό Κέικ |
-Σωστό ψήσιμο | 98-100°C | Κέικ με φρούτα |
-Ανάλογα με το πόσο βαριά είναι η ζύμη | 77-93°C | Ψωμιά |
-Λιωμένο και κρύο | 29-32°C | Βούτυρο |
-Μαλακωμένο | 18-19°C | Βούτυρο |
-Μαγιά | 41-46°C | Θερμοκρασία νερού |
-Θερμοκρασία δεσίματος | 105°C | Μαρμελάδες |
-Δέσιμο | 110-112°C | Σιρόπι |
-Στέκεται | 118-120°C | Καραμέλα |
-Σκληρό και σπάει | 149-154°C | Γλειφιτζούρια |