Ποιος δεν έχει βρεθεί απέναντι σε μουχλιασμένα τρόφιμα και προϊόντα έστω και μία φορά; Το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι να πετάξετε ό,τι μουχλιασμένο στα σκουπίδια.
Πρέπει όμως να γνωρίζουμε συγκεκριμένα πράγματα για το μουχλιασμένο φαγητό.
Τα περισσότερα τρόφιμα, ανάμεσά τους και το μουχλιασμένο ψωμί, πρέπει να τα πετάμε. Εκτός του ότι η μούχλα μπορεί να βρίσκεται και σε σημεία που δεν βλέπετε, τα τρόφιμα με υγρασία, όπως το γιαούρτι, μπορεί να έχουν αναπτύξει επιβλαβή βακτήρια που φέρνουν σοβαρή κρίση διάρροιας.
Σκόπιμο είναι να γνωρίζετε πως όσο περισσότερη υγρασία έχει μια τροφή, τόσο πιο επικίνδυνη είναι προς κατανάλωση, αφού έχει μουχλιάσει.
Τροφές όπως τα μαγειρευτά κατσαρόλας, τα μαλακά φρούτα, τα λαχανικά και τα μαλακά τυριά μπορεί να έχουν μούχλα που αυξάνεται κάτω από την επιφάνειά τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα πορώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα κέικ που πρέπει να πετιούνται αμέσως μόλις δείτε μούχλα στην επιφάνεια.
Πετάξτε αμέσως τις παρακάτω τροφές, αν έχουν μουχλιάσει:
-Luncheon meat, μπέικον και χοτ-ντογκ
-Γιαούρτι, ξινή κρέμα και μαλακό τυρί
-Μαλακά φρούτα και λαχανικά
-Ψωμί και αρτοσκευάσματα
-Φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί και όσπρια
-Μαρμελάδες και ζελέ
Ποιες τροφές σώζονται αν εντοπίσετε μούχλα:
-Σκληρό σαλάμι: κόψτε το μουχλιασμένο σημείο από την επιφάνεια
-Σκληρό τυρί: Κόψτε τουλάχιστον 2 εκατοστά γύρω και κάτω από το σημείο που έχει μουχλιάσει. Μην αγγίζετε τη μούχλα με το μαχαίρι.
-Τα σκληρά φρούτα και λαχανικά: Οι μικρές κηλίδες που βλέπετε μπορούν να κοπούν.