Ντομάτες
Οι ντομάτες δεν θέλουν ψυγείο. Αγαπούν την ζέστη. Οι ντομάτες στο ψυγείο χάνουν το άρωμα τους η σάρκα τους υγροποιείται. Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε ντομάτες πάρτε ένα μικρό ταψί, στρώστε λίγο χαρτί κουζίνας. Ακουμπήστε τες με το κοτσάνι προς τα πάνω και βάλτε τες στην σειρά σε μια στρώση. Ποτέ τη μια πάνω στην άλλη. Οι ντομάτες δεν πρέπει να ακουμπούν η μια την άλλη. Αφήστε μικρό κενό 1-2 εκατοστά μεταξύ τους. Φυλάξτε τες σε ένα σκιερό σημείο της κουζίνας. Ανάλογα με το πόσο άγουρες είναι οι ντομάτες σας θα διατηρηθούν από 3-4 ημέρες μέχρι μια ολόκληρη εβδομάδα.
Αν παραωριμάσουν οι ντομάτες μην τις βάλετε ψυγείο. Τρίψτε τες στον τρίφτη και φυλάξτε τες σε σακουλάκια μιας χρήσεως στη κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πάντα φρέσκια τριμμένη ντομάτα για τα μαγειρέματά σας. Μπορείτε επίσης να τις αποθηκεύσετε σε βάζο με λίγο αλάτι σκεπασμένες με ελαιόλαδο. Δείτε εδώ πως να αποστειρώσετε και κονσερβοποιήσετε τα βάζα της ντομάτας.
Σερβίρετε πάντα την σαλάτα ντομάτας με ντομάτες που είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αρώματα και η γεύση της είναι πολύ πιο έντονα.
Αγγούρια
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου αλλιώς παγώνει η σάρκα τους και μαλακώνει. Να τα καταναλώνετε μέσα σε 2-3 ημέρες το πολύ.
Μελιτζάνες
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες. Δες εδώ πως συντηρούμε την μελιτζάνα στην κατάψυξη.
Πιπεριές
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ημέρες. Μετά θα πρέπει να τις καταναλώσετε. Αν τις βάλετε στο ψυγείο θα χάσουν την φρεσκάδα τους και τη γεύση τους και θα μαλακώσει η σάρκα τους.
Καρότα
Τα καρότα τυλίξτε τα καλά με πλαστική σακούλα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.
Φρέσκα κρεμμύδια
Ιδανικά μόλις τα αγοράσουμε τα διατηρούμε για 2-3 ημέρες σε βάζο με νερό όπως τα λουλούδια χωρίς να τα καθαρίσουμε. Όταν περάσει αυτό το διάστημα μπορείτε να καθαρίσετε τα φρέσκα κρεμμύδια, να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε πολύ καλά. Τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σας για 2-3 ημέρες ή ψιλοκόψτε τα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σε σακουλάκι τροφίμων.
Φρέσκα μανιτάρια
Τα φρέσκα μανιτάρια αγαπούν την δροσιά. Γι’ αυτό, αποθηκεύστε τα στο πάνω ράφι του ψυγείου όπου η θερμοκρασία είναι γύρω στους 8 °C. Εναλλακτικά, καθαρίστε τα και στεγνώστε τα. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η υγρασία.
Ιδανικά αποθηκεύστε τα σε χάρτινη σακούλα ή σε σακουλάκι τροφίμων που θα έχετε βάλει χαρτί κουζίνας και θα το αφήσετε ανοιχτό η θα κάνετε μερικές τρύπες ώστε να αναπνέουν.
Δεν διατηρούνται πολλές ημέρες, αν αγοράσατε πολλά μπορείτε τα μισά να τα βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη. Διατηρούνται πολύ καιρό έτσι και τα μαγειρεύονται κατευθείαν χωρίς ξεπάγωμα. Διαβάστε περισσότερα για τα μανιτάρια εδώ.
Σπαράγγια
Στα σπαράγγια, κόψτε τις άκρες στο κάτω μέρος από τα κοτσάνια και βάλτε τα όπως τα λουλούδια σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Όχι όμως στο ψυγείο.
Μαρούλια
Αγοράζοντας μαρούλια τρυφερά και καταπράσινα χωρίστε τα φύλλο φύλλο. Βυθίστε τα σε νερό με ξύδι. Ξεπλύνετε κάθε φύλλο χωριστά. Ακουμπήστε όρθια τα μαρουλόφυλλα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Βάλτε τα σειρά σειρά πάνω σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν τελείως.
Βάλτε διπλωμένο χαρτί κουζίνας σε καθαρή σακούλα τροφίμων. Ακουμπήστε τα στεγνά φύλλα μαρουλιού πάνω στο χαρτί. Αν είναι πολλά χρησιμοποιήστε 2 σακούλες. Τα στεγνά καθαρά μαρουλόφυλλα διατηρούνται τραγανά για αρκετές ημέρες. Καταναλώστε πρώτα τα πιο ευαίσθητα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού και αφήστε την καρδιά που συντηρείται περισσότερο διάστημα για αργότερα. Με το μαρούλι που ξεχάσατε κατά λάθος στο ψυγείο φτιάξτε μια πίτα ή ένα φρικασέ για να το αξιοποιήσετε αφού πλέον έχασε την τραγανή υφή του αλλά είναι ακόμα καλό.
Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο
Είναι λαχανικά του χειμώνα γι’ αυτό και αγαπούν το κρύο. Θα τα συντηρήσετε λοιπόν στο ψυγείο σας σε ξεχωριστές σακούλες τροφίμων όπου θα κάνετε δύο τρεις τρύπες για να παίρνουν αέρα. Το μπρόκολο συντηρείται για μία εβδομάδα, το κουνουπίδι για 10 ημέρες και το λάχανο πάνω από 2 εβδομάδες.
Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα
Να αποθηκεύετε πάντα σε χωριστά σημεία σε θερμοκρασία δωματίου τα κρεμμύδια και τις πατάτες ποτέ μαζί γιατί θα εμφανιστούν πράσινες φύτρες πάνω τους.
Οι πατάτες θέλουν σκιερό σημείο. Δεν αγαπούν το φως και τον ήλιο. Βάλτε μαζί τα κρεμμύδια και τα σκόρδα στο ίδιο καλάθι, χωριστά όμως από τις πατάτες.