Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, πρέπει να πίνουμε νερό, παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη (με μέτρο, όμως, λόγω της φυσικής καφεΐνης του) και φυσικούς χυμούς. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε:
- Τα αναψυκτικά, επειδή, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, προσφέρουν θερμίδες και παροδική μόνο ικανοποίηση της δίψας.
- Τα αλκοολούχα ποτά -π.χ. μπίρα- καθώς, λόγω της αναστολής της αντιδιουρητικής ορμόνης, ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και υπερδιεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.
- Τους καφέδες, ιδιαίτερα όταν διψάμε, αφού η καφεΐνη δρα όπως το αλκοόλ, προκαλώντας υψηλότερη διούρηση και εφίδρωση. Βέβαια, υπάρχουν και άτομα στα οποία έχει συσταθεί από τον γιατρό τους μια δίαιτα με περιορισμένη λήψη υγρών ή άτομα που παίρνουν διουρητικά, λόγω, για παράδειγμα, υπέρτασης, τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Παγωτά: Τα παγωτά είναι συχνά απαραίτητο στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της δροσερής τους υφής αλλά και της γεύσης. Πρέπει όμως να προσέχουμε τόσο τον τρόπο συντήρησής τους στα ειδικά ψυγεία, ώστε να μην υπάρχει αλλοίωση (ειδικά όταν αυτά είναι εκτεθειμένα στον δυνατό ήλιο), όσο και τη ζάχαρη, το λίπος και τις θερμίδες που αυτά μας προσφέρουν (περίπου 180-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ημερήσια διατροφή μας, ώστε να μην υπερφορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
Φαγητό έξω: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους Έλληνες καθημερινή σχεδόν συνήθεια. Τόσο ο καλός καιρός, όσο και οι διακοπές, πολυήμερες ή αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση έξω από το σπίτι, σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και ταχυφαγεία τύπου fast food.
Ο μήνας Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού και φυσικά την έξοδο στις παραλίες και σε διάφορα καλοκαιρινά θέρετρα για διασκέδαση και χαλάρωση. Αρκετοί είναι οι διατροφολογικοί πειρασμοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όπως παγωτά, παγωμένα κοκτέιλ, μπουφέδες σε ξενοδοχεία, κ.α. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας φτάνει να κάνουμε σωστές επιλογές.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε σωστά και φυσικά το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης είναι το νερό. Το σώμα μας έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό μιας και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από αυτό και είναι απαραίτητο για όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, την αποτοξίνωση και την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Θα πρέπει να καταναλώνουμε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως περίπου αν και οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου σε νερό είναι διαφορετικές.
Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιφέρει αφυδάτωση και θα πρέπει ως εκ τούτου να καταναλώνεται με μέτρο (~ 2 φλ. ημερησίως) ενώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την συχνότητα κατανάλωσης καφέδων τύπου frappuccino με καραμέλα, φρέσκια κρέμα κλπ. Ανάλογα με το μέγεθος τέτοιου τύπου καφέδες προσφέρουν 300-700 θερμίδες και είναι πλούσιοι σε λιπαρά και ζάχαρη. Αντ’ αυτού, πρέπει να προτιμάμε πιο απλούς καφέδες όπως φραπέ, freddo espresso, cappuccino κλπ. Η κατανάλωση παγωμένου τσαγιού που παρασκευάζεται από εμάς είναι καλύτερη επιλογή από το τσάι που σερβίρεται εγκυτιωμένο και το οποίο περιέχει ζάχαρη.
Μια δροσερή επιλογή για το καλοκαίρι είναι φυσικά το παγωτό. Θα πρέπει να προτιμάμε τα παγωτά με γεύσεις φρούτων και για ακόμη λιγότερες θερμίδες γρανίτες. Ενδεικτικά 2 μπάλες παγωτό φράουλα δίνει μόνο 200 θερμίδες ενώ παγωτά τύπου παρφέ τις διπλάσιες. Εάν καταναλώνουμε παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με σωστές επιλογές κατά την διάρκεια των άλλων μας γευμάτων τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για προσθήκη ανεπιθύμητων κιλών. Επίσης προτιμάμε παγωτά σε ατομική συσκευασία και όχι σε οικογενειακή για να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση φρούτων. Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων την μέρα γιατί τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ενδεικτικά, τα ακτινίδια, τα πεπόνια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Tα κεράσια εκτός από βιταμίνη C περιέχουν ελλαγικό οξύ που δρα ενάντια στην δημιουργία καρκινωμάτων, τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δρουν ενάντια στην δυσκοιλιότητα, τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως ανθοκυάνια και ρεσβερατρόλη. Τέλος, το καρπούζι εκτός από βιταμίνη C και Α περιέχει λυκοπένιο που είναι μια πλούσια αντιοξειδωτική ουσία που δρα ενάντια στην δημιουργία καρκινομάτων.
Τα φρούτα αν και προσφέρουν αρκετά θρεπτικά συστατικά έχουν και αυτά θερμίδες γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Καλό θα ήταν να προτιμάμε φρούτα σε στερεά μορφή γιατί οι χυμοί φρούτων έχουν αφενός αρκετές θερμίδες και αφετέρου δεν μας χορταίνουν. Ένα ποτήρι χυμό μπορεί να έχει τις διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες απ’ ότι μια μερίδα φρούτου.