ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Τι ξέρετε για τα κάστανα;

ωμα καστανα στην καταψυξη

Η καστανιά είναι ένα πανάρχαιο δέντρο και παλαιότερα αποτέλεσε βασική τροφή των φτωχών τον Μεσαίωνα. Στην Ελλάδα, ο καστανάς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα, και η εικόνα ενός ανθρώπου να ψήνει κάστανα σε μικρή ψησταριά, τη φουφού, στους δρόμους των μεγάλων πόλεων τον χειμώνα έχει μείνει κλασική.

Τα κάστανα όταν πέφτουν από το δέντρο περιέχουν περίπου 50% νερό. Όταν είναι έτοιμα προς κατανάλωση, η υγρασία τους μειώνεται στο 7%-8%, διαδικασία που τα αποξηραίνει και τα γλυκαίνει, δίνοντάς τους τη χαρακτηριστική γεύση που αγαπάμε. Σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση και τη γλυκύτητα παίζει η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος: η ιδανική θερμοκρασία είναι 21°C και η υγρασία 60%-70% για 2 έως 4 ημέρες.

Συμβουλές για να διατηρήσετε ωμά κάστανα στην κατάψυξη

  • Επιλέξτε φρέσκα και υγιή κάστανα
    Προτιμήστε κάστανα χωρίς μαλακά σημεία, μούχλα ή φθορές.
  • Στεγνώστε τα καλά
    Ακόμα και λίγες σταγόνες νερού μπορεί να προκαλέσουν μούχλα ή πάγο στην κατάψυξη. Σκουπίστε τα καλά με πετσέτα κουζίνας.
  • Τρυπήστε ή χαράξτε τα (προαιρετικό)
    Αν θέλετε να τα ψήσετε αργότερα, μπορείτε να κάνετε μία μικρή χαραγή σε κάθε κάστανο ώστε να μην σκάσουν κατά το ψήσιμο.
  • Χρησιμοποιήστε σακουλάκια κατάψυξης ή δοχεία αεροστεγή
    Τοποθετήστε τα κάστανα σε σακουλάκια τροφίμων ή σε δοχείο που κλείνει καλά. Μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ανάμεσα στα στρώματα για να απορροφήσει τυχόν υγρασία.
  • Αφαιρέστε όσο περισσότερο αέρα γίνεται
    Ο αέρας προκαλεί καύση από ψύξη (freezer burn), που επηρεάζει γεύση και υφή.
  • Σημειώστε ημερομηνία στην συσκευασία
    Έτσι θα γνωρίζετε πόσο καιρό είναι στην κατάψυξη. Τα ωμά κάστανα διατηρούνται έως 6-12 μήνες σε σταθερή θερμοκρασία κατάψυξης.
  • Ξεπάγωμα πριν τη χρήση
    Όταν τα χρειάζεστε, αφήστε τα να ξεπαγώσουν αργά σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για λίγες ώρες. Μην τα βάζετε σε ζεστό νερό για να αποφύγετε την απώλεια γεύσης και υφής.
  • Χρήση μετά το ξεπάγωμα
    Τα ωμά κάστανα που έχουν ξεπαγώσει μπορούν να βραστούν, να ψηθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές όπως πουρές και γλυκά.

Φρέσκα κάστανα: συντήρηση και αποθήκευση

Τα φρέσκα κάστανα μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 έως 14 ημέρες, αρκεί να μην έρθουν σε επαφή με υγρασία. Αγαπούν τα ξηρά μέρη, γι’ αυτό αποφύγετε να τα τοποθετείτε κοντά σε σημεία με υδρατμούς, όπως το μάτι της κουζίνας.

Για μεγαλύτερη διάρκεια, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως στεγνά, τοποθετήστε τα σε σακουλάκι τροφίμων με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να απορροφά την υγρασία και τρυπήστε τη σακούλα σε 2-3 σημεία ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας. Έτσι, τα ωμά κάστανα στην κατάψυξη ή στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες.

Βρασμένα ή ψημένα κάστανα

Από τη στιγμή που βράσετε ή ψήσετε τα κάστανα και τα καθαρίσετε, ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται σημαντικά. Δεν συντηρούνται σωστά στο ψυγείο για πάνω από μερικές ημέρες. Για μεγαλύτερη διάρκεια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε καθαρισμένα σε σακουλάκια τροφίμων, ερμητικά κλειστά στην κατάψυξη. Έτσι, τα βρασμένα ή ψημένα κάστανα διατηρούνται για πολλούς μήνες, παραμένοντας νόστιμα και ασφαλή για κατανάλωση.

Απόρρητο