Πίσω

Πως φτιάχνουμε την τέλεια πιατέλα τυριών

Τα τυριά είναι μια νοστιμιά αγαπητή από όλους και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας!

Σε όλους μας αρέσουν, ξέρουμε όμως τον σωστό τρόπο να τα σερβίρουμε όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιατέλα τυριών; Μάθε όλα τα μικρά πράγματα που πρέπει να προσέξεις προκειμένου να απολαύσεις τη γεύση τους στο έπακρο!

Πως φτιάχνουμε πιατέλα τυριών; Εδώ σας έχω οδηγό για να φτιάξετε την απόλυτη πιατέλα τυριών ή πλατώ τυριών!

Τι τυριά διαλέγουμε; Ποια τυριά είναι κατάλληλα για μία πιατέλα τυριών; Με τι συνοδεύουμε τα τυριά; Πότε σερβίρουμε τυριά στο τραπέζι; Μάθε τα πάντα για τα τυριά, πόσα τυριά πρέπει να έχει ο δίσκος τυριών, ποια ήδη τυριών πρέπει να έχουμε και με τι σειρά τα σερβίρουμε.

Τα είδη τυριών

Στην Ελλάδα έχουμε τεράστια ποικιλία σε μοναδικά τυριά για αυτό να επιμένετε ελληνικά στα τυριά και μέσα από την μεγάλη γκάμα τοπικών τυριών θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Μην νομίζετε ότι τα πολλά είναι η λύση. Το πώς θα σερβίρετε όμως 3-4 είδη τυριών σε μια πιατέλα παίζει ρόλο και γευστικά αλλά και στο να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Να θυμάστε ότι προσφέροντας ένα πλατό τυριών καθοδηγείτε τους καλεσμένους σας σε ένα γευστικό ταξίδι. Για αυτό ξεκινάμε την τοποθέτηση τυριών με σειρά αρχίζοντας πάντα από τα πιο φρέσκα και μαλακά στην γεύση τυριά και καταλήγουμε πάντα στα τυριά ωρίμανσης που είναι πιο πολύπλοκα γευστικά με μεγάλη ένταση στην επίγευση.
Ο χρυσός κανόνας λέει ότι αρχίζουμε να γευόμαστε απαλές γεύσεις, φρέσκα τυριά, με μαλακές υφές και περνάμε σταδιακά σε πιο έντονα σκληρά και παλαιωμένα τυριά.

Σε γενικές γραμμές τα τυριά χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες

• τα μαλακά – λευκά τυριά
• τα σκληρά – κίτρινα τυριά
• τα παλαιωμένα ώριμα τυριά
• τα μπλε τυριά

Πόσα τυριά πρέπει να έχει το πλατό τυριών;

Ένα πλατό τυριών βγαίνει στο τέλος του γεύματος για να το κλείσει σωστά.

Σκοπός είναι να δοκιμάσουν οι καλεσμένοι μας χωρίς υπερβολή. Συνήθως 1 κομμάτι γύρω στα 30 -40 γραμμάρια από κάθε είδος είναι ιδανικό για κάθε άτομο. Ο δίσκος τυριών δεν θέλει υπερβολή σε ποσότητα αλλά έχει ως σκοπό την άριστη επίγευση των τυριών που θα επιλέξεις για να ολοκληρωθεί η απόλαυση ενός γεύματος. Άλλωστε το τυρί έρχεται στο τέλος για να βοηθήσει την χώνεψη μετά από ένα πλούσιο γεύμα με πολλά εδέσματα.

4-5 είδη τυριών για ένα φιλικό γεύμα είναι ιδανικά.

6-8 είδη τυριών για ένα επίσημο γεύμα είναι υπεραρκετά για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σου.

Πρόταση σερβιρίσματος τυριών

Ιδανικά σερβίρεις την ποικιλία τυριών πάνω σε έναν ξύλινο δίσκο και φροντίζεις τα τυριά να έχουν χώρο μεταξύ τους ώστε να διακοσμήσεις με διαφορά συνοδευτικά και να κερδίσεις τις εντυπώσεις.
Κάθε τυρί χρειάζεται το δικό του μαχαίρι για να μην ενώνονται οι γεύσεις από τα μαλακά, στην γεύση τυριά, στα πιο έντονα.
 
Άσε τα τυριά σου ολόκληρα στο πλατό και βοήθησε εσύ τους καλεσμένους σου ξεκινώντας πάντα από τα πιο πιο απαλά σε γεύση φρέσκα τυριά, περνώντας στα τυριά ωρίμανσης, με τις πιο έντονες γεύσεις.
 
Άφησε τα τυριά σου για 1 ώρα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να βγάλουν όλα τα αρώματα τους. Ποτέ μην σερβίρεις ένα παγωμένο τυρί στο τραπέζι σου. Χάνεις την μισή νοστιμιά του.
 
Φρόντισε να έχεις σαν συνοδευτικά μπατόν σαλέ, κριτσίνια παξιμαδάκια, κράκερ ή φρυγανισμένο ψωμί. Αυτές οι μικρές μπουκιές από ζυμωτά απογειώνουν όλα τα τυριά.

Τα συνοδευτικά των τυριών

Μία πιατέλα με τυριά θέλει απαραίτητα σαν συνοδευτικό μια γλυκόξινη μαρμελάδα όπως είναι η μαρμελάδα ντομάτας ή η σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς ή ένα ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Επιπλέον, ένα τσάτνεϋ φρούτων και λαχανικών με πολλά αρώματα απογειώνει γευστικά όλα τα τυριά. Τα φρούτα εποχής, τέλος, είναι ιδανικά για να συνοδεύσετε τον δίσκο τυριών. Με αχλάδι, σταφύλι, πεπόνι, μήλο, καρπούζι στην εποχή του, συνοδεύουμε τα τυριά.

Προτάσεις ποικιλιών τυριών για μια πιατέλα τυριών

Μαλακά φρέσκα τυριά
Χλωρή μυζήθρα, ανθότυρο Κρήτης ή φρέσκια μυζήθρα της περιοχής σου.
Ξυνομυζήθρα κρέμα από τα νησιά του Αιγαίου.
Κατίκι, ξύγαλο ή τσαλαφούτι ή ξινοτύρι κρέμα.
Φέτα ωρίμανσης.
Brie ή chèvre αν θέλεις μια γαλλική νότα στο πλατό τυριών.

Κίτρινα τυριά
Κασέρι Μακεδονίας ή Θεσσαλίας απαλό βουτυράτο με νότες φουντουκιού
Γραβιέρα Πάρου ή Νάξου ή Σαν Μιχάλη Σύρου με όλη την πλούσια γεύση αλλά και γλυκιά επίγευση.
Παλαιωμένο ανθότυρο πιπεράτο με μεστή γεύση με πλούσια αρώματα.
Παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης με πιπεράτες νότες και πλούσια μακριά επίγευση.
Τρίπτυχο Σύρου με μοναδική γεύση που συνδυάζει αγελαδινό πρόβειο και κατσικίσιο φρέσκο γάλα.
Καπνιστό Μετσόβου για τους λάτρεις του καπνίσματος.
Λαδοτύρι παλαιωμένο Νάξου, κορυφαίο τυρί ωρίμανσης.
Ξινοτύρι Νάξου με έντονη επίγευση.
Κρασοτύρι τυρί ψημένο σε κρασί.
Μετσοβόνε τυρί πολύμηνης ωρίμανσης με έντονη γεύση και μακριά επίγευση. Θα σας θυμίσει την παρμεζάνα.
Ροκφόρ, μπλε τυρί ή ώριμη γκοργκοντζόλα για τους κλασικούς λάτρεις των μπλε τυριών.

Ένα θυμαρίσιο μέλι, πετιμέζι  ή σιρόπι Ροδιού, λίγα κομμάτια ζελέ κυδώνι ή πελτές κυδώνι θα απογειώσουν γευστικά όλα τα τυριά. Ξηροί καρποί ανάλατοι καθώς και αποξηραμένα φρούτα είναι ιδανικά συνοδευτικά και φέρνουν ισορροπία στην γευστική ένταση των τυριών. Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκι Αιγίνης ψίχα, όπως και δαμάσκηνα, χουρμάδες, σύκα και σταφίδα είναι το τέλειο συνοδευτικό στον δίσκο τυριών.

Μυστικά για την πιατέλα τυριών

Τα τυριά καλό είναι να μην τα κόβετε σε κομμάτια.

Έτσι αν περισσέψουν πρέπει να συντηρηθούν σωστά στο ψυγείο.

Τα σκληρά τυριά διατηρούνται καλύτερα τυλιγμένα σε λαδόκολλα για πολύ καιρό.

Τα μαλακά τυριά βάλτε τα σε σκεύος με καπάκι και καταναλώστε τα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δείτε μερικές συνταγές με τυριά παρακάτω:

Αν το φάει ένας Αμερικανός θα νομίζει ότι τρώει αυθεντικό cheesecake. Όμως δεν είναι παρά μια φανταστική μυζηθρόπιτα με μέλι, μαστίχα και κανέλα, όπως την φτιάχνουν στις Κυκλάδες!

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται