Πίσω

Κοτόπουλο: ξεπάγωμα, συντήρηση στο ψυγείο, στην κατάψυξη

Όλα τα μυστικά για τη σωστή συντήρηση του κοτόπουλου

Το κοτόπουλο είναι μία υγιεινή τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα και το αγαπάει όλη η οικογένεια. Με βομβαρδίζετε με ερωτήσεις για πολλά. Παρακάτω σας τα απαντάω όλα αναλυτικά. Ας τα πάρουμε όλα με την σειρά.

Αγοράζουμε το κοτόπουλο φρέσκο. Εφόσον έχουμε κι αλλά ψώνια στο καλάθι, είναι καλό να μπει προληπτικά σε ξεχωριστή σακούλα ώστε να μην σταθούν υγρά του πάνω στα υπόλοιπα ψώνια. Ο κίνδυνος σαλμονέλας και η επιμόλυνση είναι ορατά.

Η πρώτη μας δουλειά μόλις πάμε στο σπίτι, είναι να το βγάλουμε με γάντια από τα χαρτιά του. Αν έχει εντόσθια στην κοιλιά του τα βγάζουμε χωριστά σε γυάλινο σκεύος. Το σκεπάζουμε πολύ καλά και βάζουμε το νωπό κοτόπουλο στο ψυγείο, στο πιο κρύο ράφι κάτω κάτω, όπου η σταθερή θερμοκρασία είναι 2 °C.

Πόσο διατηρείται το κοτόπουλο στο ψυγείο; Νωπό κοτόπουλο στη συντήρηση
Το νωπό κοτόπουλο στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να μείνει για 1 το πολύ για 2 ημέρες. Μετά θα πρέπει να μαγειρευτεί ή να μπει στην κατάψυξη.

Πόσο καιρό διατηρείται το κοτόπουλο στην κατάψυξη;
Το κοτόπουλο στην κατάψυξη διατηρείται ιδανικά για 2-3 μήνες. Μην ξεχνάτε τα πουλερικά για ατέλειωτους μήνες στην κατάψυξη. Σου έστειλαν ένα νωπό πουλερικό από το χωριό; Ή θα το μαγειρέψεις άμεσα ή θα το βάλεις για λίγες εβδομάδες στην κατάψυξη ώστε να έχεις πλούσια γεύση στο φαγητό σου και όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

Πόσες μέρες διατηρείται το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο;
Το μαγειρεμένο κοτόπουλο διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 το πολύ ημέρες, στα μεσαία ράφια όπου η ιδανική θερμοκρασία είναι 2-4 °C. Μην ξεχνάτε τα μαγειρεμένα φαγητά στη συντήρηση του ψυγείου.

Μπορώ να αφήσω το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκτός ψυγείου;
Μην αφήνετε μαγειρεμένο κοτόπουλο εκτός ψυγείου
για κανένα λόγο. Αφού περισσέψει και μόλις κρυώσει, ή θα πρέπει να μπει καλυμμένο στο ψυγείο ή θα πρέπει να μπει στην κατάψυξη.

Πως πλένουμε το κοτόπουλο; Πως σκοτώνεται η σαλμονέλα;
Συνέχεια με ρωτάτε αν πλένουμε το κοτόπουλο και πως το πλένουμε! Για να γνωρίζετε, με το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν σκοτώνεται η σαλμονέλα αλλά την σκορπάτε παντού γύρω σας. Η σαλμονέλα σκοτώνεται με το ψήσιμο όχι με το πλύσιμο του κοτόπουλου!

Αν αρχίσεις να το πλένεις κάτω από τρεχούμενο νερό στον νεροχύτη τότε όλα τα σταγονίδια νερού που σκορπιούνται τριγύρω στα πλακάκια, στους πάγκους, στη βρύση, είναι εστία μόλυνσης για όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό ποτέ να μην το πλένετε έτσι σκορπώντας βακτήρια τριγύρω σε όλες τις επιφάνειες.

Το ιδανικό πλύσιμο του κοτόπουλου αν θέλεις να το πλύνεις, είναι σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό. Το βουτάς και το πλένεις. Το στραγγίζεις καλά σε σουρωτήρι μέσα σε ταψί ώστε να μην τρέξουν τα υγρά του στις επιφάνειες της κουζίνας.

Αμέσως θα το βάλεις στο ψυγείο σου καλυμμένο σε μπολ. Θα απολυμάνεις όλα τα σκεύη που χρησιμοποίησες καθώς και τα χέρια σου.

Πριν το μαγειρέψεις, πρέπει να το στεγνώσεις πολύ καλά μέσα κι έξω απορροφώντας όλη την περιττή υγρασία του. Μόνο έτσι θα γίνει τραγανό στο μαγείρεμα και δεν θα πιτσιλίσει λάδια όταν το ροδίζεις, σε όλη την κουζίνα κοντά στις εστίες.

Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να μαγειρέψετε σωστά το κοτόπουλο.

Σωστή απόψυξη, ξεπάγωμα κοτόπουλου
Πόσο σημαντικό είναι το σωστό ξεπάγωμα του κοτόπουλου; Το κοτόπουλο είπαμε διατηρείται για καιρό στην κατάψυξη. Όταν το χρειαστείς, θα πρέπει η απόψυξη του κοτόπουλου να γίνει με τον σωστό, ακίνδυνο τρόπο. Το ξεπάγωμα του κοτόπουλου γίνεται σταδιακά μέσα σε σκεύος με καπάκι, μέσα στην συντήρηση του ψυγείου στα μεσαία ράφια όπου η ιδανική θερμοκρασία είναι 2-4 °C.

Πως ξεπαγώνω το κοτόπουλο
Ο τρόπος που ξεπαγώνω το κοτόπουλο δεν έχει καμία σχέση με φούρνους, μικροκύματα, λεκάνες με νερό και προς θεού ποτέ μην το αφήνετε εκτεθειμένο στον πάγκο της κουζίνας σας για ώρες μέχρι να ξεπαγώσει. Αφήστε το στο ψυγείο να ανεβεί σταδιακά η θερμοκρασία και να μην κάνουν πάρτι τα βακτήρια.

Στους πόσους βαθμούς σκοτώνεται η σαλμονέλα;
Το κρέας του κοτόπουλου όπως και τα αυγά μπορεί να είναι φορείς σαλμονέλας. Η σαλμονέλα σκοτώνεται μόνο με το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία έτσι σκοτώνεται το επικίνδυνο βακτήριο. Μόλις η ένδειξη θερμομέτρου στο εσωτερικό του ψημένου κοτόπουλου δείξει 73 °C τότε έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος για σαλμονέλα.

Ο κίνδυνος μετάδοσης επικίνδυνων μικροβίων από την μια τροφή στην άλλη αλλά και στις επιφάνειες εργασίας στην κουζίνα είναι μεγάλος. Γι’ αυτό, όταν δουλεύετε με ωμά πουλερικά κρέατα και θαλασσινά, θα πρέπει πάντα να φοράτε γάντια θα πρέπει πάντα να υπάρχει απολυμασμένη σανίδα κοπής ιδανικά μια για κάθε είδος και θα πρέπει πάντα να απολυμαίνετε τους γύρω γύρω χώρους μετά από οποιαδήποτε χρήση των υλικών αυτών. Τα χέρια σας πρέπει να είναι πάντα πολύ καθαρά μετά από κάθε άγγιγμα στα υλικά αυτά.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι πιο συχνές δηλητηριάσεις γίνονται μέσα στα ίδια μας τα σπίτια μέσα στις καθαρές κουζίνες μας και στα καθαρά μας σκεύη, χωρίς να σκεφτούμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που μεταφέρουμε από το ένα υλικό στο άλλο τα μικρόβια αυτά.

Ένα μαγειρεμένο κοτόπουλο που θα ξαναζεσταθεί στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, καλό είναι να φτάσει η θερμοκρασία του στους 73 °C για σιγουριά και ασφάλεια.

Όταν το θερμόμετρο ψησίματος δείξει 73 °C τότε να ξέρετε ότι έχει εξουδετερωθεί η σαλμονέλα.

Πώς καταλαβαίνω ότι χάλασε το κοτόπουλο;
Το χαλασμένο κοτόπουλο αν είναι φρέσκο, έχει βαριά μυρωδιά υφή κολλώδη σαν γλίτσα και γκρι θαμπό χρώμα. Αν είναι κατεψυγμένο, τότε θα δείτε γκρίζες και σκουρόχρωμες κηλίδες στην σάρκα του. Όταν αποψυχθεί θα καταλάβετε πόσο αλλοιωμένο μπορεί να είναι. Γι’ αυτό και σας συμβουλεύω η απόψυξη να γίνεται πάντα με το σωστό ρυθμό στην συντήρηση του ψυγείου και πότε μέσα σε νερά είσαι ζεστούς φούρνος. Είναι μία παραπάνω προστασία για εσάς και την οικογένειά σας.

Διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά για τη σωστή συντήρηση και το μαγείρεμα του κιμά

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται