2drink – Από το Γιάννη Κορυζή
Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός μπαρ που θα χρειαστείς για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας bartender! Ακόμα και αν είσαι αρχάριος, αυτά τα εργαλεία θα σου λύσουν τα χέρια και θα απογειώσουν τις συνταγές κοκτέιλ που έχεις σκοπό να παρασκευάσεις ακόμα και στον χώρο του σπιτιού σου. Παρακάτω λοιπόν σας εξηγώ αναλυτικά πως χρησιμοποιούμε σωστά το κάθε εργαλείο. Επίσης, στο τέλος αλλά και τη διάρκεια του άρθρου, θα βρείς εικόνες με τα εργαλεία που αναφέρω.
•Βασικός εξοπλισμός μπαρ: Shaker (Σέικερ)
Ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο για την παρασκευή κοκτέιλ. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σέικερ, εγώ θα σας αναφέρω δύο πολύ συνηθισμένους και πολύ εμπορικούς.
Boston shaker – Tin to Tin
Το πρώτο και κατά τη γνώμη μου το πιο ιδανικό σέικερ είναι το λεγόμενο Boston shaker. Το κλασικό Boston Shaker αποτελείται από δύο μέρη – κομμάτια, εκ των οποίων το ένα είναι γυάλινο και το άλλο μεταλλικό. Υπάρχει και άλλη, πιο εύκολη, πρακτική στην χρήση και πιο εμπορική εκδοχή αυτού του τύπου σέικερ, το λεγόμενο Tin to Tin, που αποτελείται από 2 μεταλλικά κομμάτια. Το ένα είναι συνήθως μικρότερο από το άλλο. Τοποθετούμε όλα τα συστατικά στο μικρότερο κομμάτι, γεμίζουμε με πάγο το μεγάλο, τα ενώνουμε βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, χτυπάμε το πάνω κομμάτι ελαφρά για να το ασφαλίσουμε και το χρησιμοποιούμε.
Three piece shaker/cobbler shaker
Ο άλλος τύπος shaker είναι ένας κλασικός παλιός τύπος σέικερ που όλοι ίσως έχουμε δει μπορεί και πολλοί από εσάς να το έχετε χρησιμοποιήσει, το λεγόμενο three piece shaker ή αλλιώς cobbler shaker. Αποτελείται από 3 κομμάτια. Στο πρώτο και μεγαλύτερο βάζουμε τα συστατικά του κοκτέιλ, στο δεύτερο που τοποθετηθούμε πάνω στο πρώτο υπάρχει συνήθως ένα σουρωτήρι και το τρίτο, που βάζουμε πάνω στο δεύτερο, είναι κομμάτι που μοιάζει με καπάκι και ουσιαστικά ασφαλίζει το σέικερ. Είναι σέικερ μικρότερης χωρητικότητας από το Boston. Εδώ συνήθως φτιάχνουμε κοκτέιλ που δεν περιέχουν χυμούς ή παχύρρευστους πουρέδες. Φτιάχνουμε κοκτέιλ σαν τη margarita, το daiquiri και κάποια martinis, όπως το apple martini, όταν αυτό δεν περιέχει πουρέ.
•Βασικά είδη μπαρ: Barspoon (κουτάλι του μπαρ)
Το ιδανικό barspoon έχει μήκος 27 εκ. και πολλές φορές στην πίσω άκρη του, έχει κάτι σαν μικρή τρίαινα – πιρούνι που μας βοηθάει να τσιμπάμε γαρνιτούρες που περιέρχονται μέσα σε βαζάκια. Ο βασικός σκοπός όμως του κουταλιού του μπαρ είναι η παρασκευή κοκτέιλ με την τεχνική του ανακατέματος. Αυτό γίνεται μέσα σε δοχείο γυάλινο, ιδανικό για ανάδευση κοκτέιλ, το λεγόμενο mixing glass.
•Βασικός εξοπλισμός bar: Mixing Glass (Δοχείο ανάδευσης)
Μίλησα γι αυτό το εργαλείο λίγο πιο πάνω. Με το mixing glass και με τη βοήθεια του κουταλιού του μπαρ (bar spoon), μπορούμε να παγώσουμε και να ομογενοποιήσουμε κοκτέιλ με πολύ ελεγχόμενο τρόπο. Κοκτέιλ που συνήθως δεν περιέχουν παχύρρευστα συστατικά και κυρίως κοκτέιλ που περιέχουν στα συστατικά τους μόνο αποστάγματα, σιρόπια ή λικέρ, όπως το κλασικό negroni.
•Από τα πιο σημαντικά εργαλεία του μπάρμαν: Μέζουρες (jiggers)
Υπάρχουν διαφόρων ειδών μεζούρες, κάθε μια έχει και διαφορετική χωρητικότητα στα 2 μέρη από τα οποία αποτελείται. Καλό είναι να έχετε κάνα δυο σπίτι, μια με 25-50 ml χωρητικότητα, και μια με 15- 30 ml χωρητικότητα. Επίσης καλό θα είναι, να προσέξετε να πάρετε μεζούρες από ανοξείδωτο ατσάλι που είναι πιο ανθεκτικές και για να μην σκουριάσουν. Είναι σημαντικό να έχει και διαγραμμίσεις με τα ml επάνω για να σας διευκολύνει στο να υπολογίζετε πιο εύκολα τις ποσότητες που χρειάζεστε κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε ένα κοκτέιλ.
•Ένα από τα βασικά εργαλεία του bartender: Μαχαίρι κοπής / επιφάνεια κοπής (cutting board)
Σημαντικά εργαλεία για να κόβουμε τα φρούτα μας, τα λαχανικά που θα χρειαστούμε στα κοκτέιλ μας ή στους φρουτοχυμούς μας. Ιδανικά θα χρειαστούμε ένα μαχαίρι με δοντάκια και πλαστική λαβή γύρω στα 15 εκατοστά σε μήκος. Αυτό είναι ένας καλός τύπος μαχαιριού για να κόβουμε εύκολα φρούτα, γαρνιτούρες και κάποια λαχανικά. Τώρα όσον αφορά την επιφάνεια κοπής επιλέγουμε μια πλαστική, ό,τι χρώμα μας αρέσει, αρκεί να μπορούμε να την ξεχωρίσουμε από τις άλλες που λογικά θα έχουμε σπίτι μας για κρέατα και ψάρια.
•Βασικά είδη μπαρ: Τσιμπίδα (pincheta)
Καλό είναι να διαθέτουμε μια σπίτι μας, ειδικά όταν έχουμε καλεσμένους, για να πιάνουμε με αυτήν όλα όσα χρειαζόμαστε για το γαρνίρισμα των ποτών αλλά και τον πάγο, όταν πρόκειται για μικρή ποσότητα πάγου. Προσωπικά βρίσκω πολύ πρακτική και χρήσιμη για το μπαρ μια ανοξείδωτη πιντσέτα 30 εκατοστών.
•Βασικός εξοπλισμός bar: Σουρωτήρια (strainers)
Εδώ θα χρειαστούμε δύο διαφορετικού τύπου σουρωτήρια. Ένα για να κουμπώνει πάνω στο σέικερ (Hawthorne strainer) και το οποίο θα συγκρατεί τα μεγάλα κομμάτια πάγου για να μην πέσουν μέσα στο ποτήρι μας κατά το σερβίρισμα. Το δεύτερο θα το χρειαστούμε για να διπλοσουρώνουμε (fine strainer) το περιεχόμενο του σέικερ και να μην περνάνε στο ποτό μας μέσα σπασμένα κομματάκια πάγου που έχουν προκύψει από το shake (και που θα νερώσουν το κοκτέιλ μας γρήγορα). Αλλά και να απομακρύνουμε διάφορες ίνες ή μικρά κομματάκια από κάποιο φρούτο ή βότανο. Αυτό το σουρωτήρι θα μπορούσε να είναι και ένα κλασικό σουρωτήρι τσαγιού που σχεδόν όλοι διαθέτουμε σπίτια μας.
•Βασικός εξοπλισμός μπαρ: Εργαλείο για ξεφλούδισμα (peeler)
Το συγκεκριμένο εργαλείο θα το χρειαστούμε για να βγάζουμε φλούδες από διάφορα εσπεριδοειδή. Τις φλούδες τις χρειαζόμαστε για γαρνίρισμα κάποιων κοκτέιλ αλλά και για τα έλαια τα οποία περιέχουν στο εσωτερικό τους. Πιέζοντας τις φλούδες ελαφρά γίνεται απελευθέρωση αυτών των υπέροχων αρωματικά, αιθέριων ελαίων και αρωματίζουμε τα κοκτέιλ μας με έναν πολύ φυσικό και εκλεπτυσμένο τρόπο.
•Τα εργαλεία του μπάρμαν: Γουδοχέρι (muddler)
Αυτό το εργαλείο δεν θα μπορούσε να έχει άλλη χρήση (στο bar) από το να πιέζει κάποια φρούτα και λαχανικά προκειμένου να αποβάλουν τα ζουμιά τους. Το χρησιμοποιούμε για παράδειγμα παραδοσιακά στην παρασκευή του μοχίτο, στην καϊπιρίνια, στην καϊπιρόσκα, για να πιέσουμε το λάιμ και να βγάλει τα ζουμιά του μέσα στο ποτήρι. Ιδανικά είναι αυτά με τη μεταλλική λαβή και το πλαστικό κάτω μέρος με δοντάκια συνήθως που πιέζει τα φρούτα-λαχανικά. Έχουν συνήθως μήκος από 18 εκατοστά και πάνω.
•Από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του bartender: Σέσουλα πάγου (ice scoop)/ συντηρητής πάγου (cooler)
Μια μεταλλική ανοξείδωτη σέσουλα με τρύπες για να στραγγίζει το νερό από τον πάγο που έχει λιώσει είναι η ιδανική για οικιακή χρήση. Και οι πλαστικές είναι πολύ καλές αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερες και ίσως δεν σας βολεύει ιδιαίτερα για το σπίτι. Τώρα όσον αφορά το cooler, υπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλά, διαφόρων μεγεθών και χωρητικότητας, να επιλέξετε οποίο σας βολεύει και πιστεύετε ότι για εσάς θα είναι ποιο χρηστικό.
•Βασικός εξοπλισμός μπαρ: Στίφτης χειρός (lemon-lime squeezer)
Ο στίφτης χειρός είναι ένα εργαλείο με το οποίο στύβουμε εσπεριδοειδή με τρόπο εύκολο και γρήγορο. Υπάρχουν πλαστικοί και ανοξείδωτοι στίφτες χειρός. Προτείνω τους μεταλλικούς για καθαρά υγειονομικούς λόγους. Κόβουμε για παράδειγμα ένα λάιμ στην μέση, βάζουμε το μισό κομμάτι στον στίφτη, το πιέζουμε και βγαίνει ο χυμός λάιμ από τις τρυπούλες που διαθέτει στο κάτω μέρος του το εργαλείο.
Τώρα που μάθατε τα πάντα για τον βασικό εξοπλισμό του μπαρ, δείτε εδώ όλες τις συνταγές και τα μυστικά μου για να φτιάξετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι.