Τα ψάρια μας εφοδιάζουν με ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Οι βασικότερες βιταμίνες που περιέχονται στα ψάρια είναι η βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με εξέχουσα τη βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας.
Τα ψάρια περιέχουν επιπλέον φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο ψευδάργυρο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη νευρολογική λειτουργία, ενώ είναι απαραίτητος και για την καλή υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Πως λοιπόν συντηρούμε σωστά τα ψάρια για να μη χάσουμε όλα αυτά τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία; Υπάρχει τρόπος για γρήγορο ξεπάγωμα ψαριού; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρηση ψαριών στο ψυγείο και στην κατάψυξη, αλλά και το σωστό ξεπάγωμα του ψαριού.
Η συντήρηση ψαριών στο ψυγείο αλλά και όλων των προϊόντων γίνεται για ένα και μόνο λόγο. Για να μην αλλοιωθούν και να παραμείνουν ασφαλή για όλη την οικογένεια. Πρώτα από όλα δεν ανοίγουμε το ψυγείο και όπου βρούμε κενό ράφι στριμώχνουμε τα ψάρια. Κι αυτό, γιατί κάθε ράφι του ψυγείου έχει εντελώς διαφορετική θερμοκρασία, πολλές φορές μέχρι και 8 °C διαφορά. Και πρέπει να θυμάστε ότι ανάμεσα στους 5 °C και 6 °C αρχίζουν και αναπτύσσονται βακτήρια στα τρόφιμα.
Δες πως συντηρούμε όλα τα τρόφιμα στο κατάλληλο ράφι και στη σωστή θερμοκρασία στο ψυγείο, αλλά και ποιες είναι οι σωστές θερμοκρασίες που πρέπει να έχει το ψυγείο σου.
Προετοιμασία για τη συντήρηση των ψαριών στο ψυγείο
Αφού καθαρίσουμε σχολαστικά τα ψάρια μας: βράγχια, κοιλιά, λέπια, θα τα πλύνουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και τελείως καθαρό.
Τοποθετούμε τα ψάρια σε ένα σουρωτήρι που έχουμε βάλει μέσα σε βαθύ ταψί ώστε να στάζουν τα υγρά. Σκεπάζουμε με μεγάλη νωπή πετσέτα γύρω γύρω. Κι αυτό για να μην στεγνώσει το ψάρι μέσα στο ψυγείο μέχρι να μαγειρευτεί.
Ιδανικά χρειαζόμαστε ανοξείδωτο μπολ με σχάρα και καπάκι όπως χρησιμοποιούμε στην επαγγελματική κουζίνα.
Στο σπίτι όμως μπορείτε να το κάνετε όπως παραπάνω. Καλύψτε το ψάρι με νωπή πετσέτα και ακουμπήστε το στο πρώτο ράφι από κάτω, ακριβώς πάνω από τα συρτάρια λαχανικών. Εκεί είναι το πιο κρύο ράφι του ψυγείου που κατά μέσω όρο έχει γύρω στους 2°C.
Όσο πιο ψηλά είναι η θερμοκρασία του ψυγείου, τόσο λιγότερο διατηρούνται τα ευπαθή προϊόντα. Ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση ψαριών στο ψυγείο είναι 0 έως 2 °C.
Τα φρέσκα ψάρια ιδανικά πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Όμως, αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν να μείνουν για 1 ημέρα στην συντήρηση, στο σωστό ράφι με τη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Την επόμενη ημέρα πρέπει να μαγειρευτούν οπωσδήποτε για να απολαύσετε με ασφάλεια όλη την φρεσκάδα και νοστιμιά τους.