Πίσω

Food Waste: Πως να μειώσετε τη σπατάλη του φαγητού

Stop Food Waste!

Όλους μας αποθαρρύνει η εικόνα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια. Έχει συμβεί σε όλα τα νοικοκυριά. Φτάνει να αναλογιστούμε όμως ότι πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού σπαταλώνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Αν μπορούσε να σωθεί έστω το ¼ των τροφίμων που πετάμε ή χάνεται στα σκουπίδια, θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα 870 εκατομμυρίων υποσιτισμένων συνανθρώπων μας*. Το φαινόμενο λοιπόν της απώλειας ή σπατάλης φαγητού, γνωστό και ως food waste, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, με επιπτώσεις στην κοινωνία μας και στο περιβάλλον και προκύπτει σε κάθε στάδιο παραγωγής του φαγητού, από το αρχικό στάδιο δηλαδή το χωράφι, έως και το τελευταίο που είναι το πιάτο μας.

Υπάρχουν τρόποι όμως για να βοηθήσει κανείς στη μείωση του food waste;

Η απάντηση είναι ναι (!) και ξεκινάει από τον τρόπο που ψωνίζουμε, μέχρι το πώς διαχειριζόμαστε το φαγητό που περίσσεψε. Άλλωστε αν ανατρέξουμε στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας θα δούμε ότι και το παραμικρό υλικό αξιοποιείται πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο τέλος της σπατάλης, αρκούν πολύ μικρά και απλά βήματα.  Πάμε να τα δούμε παρέα;

1. Δεν κάνουμε παρορμητικά ψώνια. Πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ, ας αφιερώσουμε, λοιπόν, λίγο χρόνο ώστε να φτιάξουμε το πλάνο της εβδομάδας. Ελέγχουμε πρώτα το ψυγείο μας και τα ντουλάπια μας, σημειώνουμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε, φτιάχνουμε λίστα και μόνο με αυτή φεύγουμε για ψώνια. Έτσι, δεν αγοράζουμε περιττά τρόφιμα ούτε ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα.

Δεν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι, γιατί τότε σίγουρα θα καταφύγουμε στην υπερβολή.

2. Όταν κάνουμε τα ψώνια της μαναβικής, μπορούμε να προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν το τελειότερο σχήμα ή που μοιάζουν λίγο διαφορετικά. Είναι ίδια στη γεύση με τα υπόλοιπα, όμως επειδή πολύς κόσμος δεν τα επιλέγει, καταλήγουν πιο εύκολα στα σκουπίδια.

3. Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο μας. Τοποθετούμε τα πάντα σωστά, στις ιδανικές θερμοκρασίες για το καθετί, ώστε να μην χαλάνε και καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων. Συμβουλές για την αποθήκευση και τη σωστή οργάνωση του ψυγείου σας δείτε εδώ. Μία πολύ καλή πρακτική μάλιστα είναι να φυλάσσουμε το μαγειρεμένο φαγητό μας στην κατάψυξη! Μάθετε τα πάντα για αυτόν τον τρόπο αποθήκευσης του φαγητού στην κατάψυξη εδώ.

4. Διαχειριζόμαστε έξυπνα τα γεύματα που μας περίσσεψαν. Τα φαγητά ή και τα υλικά που μας περίσσεψαν από το προηγούμενο γεύμα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να φτιάξουμε λαχταριστές συνταγές, χωρίς να χρειαστεί να πετάξουμε τίποτα! Δείτε όλες τις συνταγές που σας προτείνω για να αξιοποιήσετε ό,τι σας περίσσεψε εδώ!

5. Όταν τρώμε έξω, επιλέγουμε μικρότερες μερίδες και μοιραζόμαστε τις μεγαλύτερες. Εξυπακούεται ότι αν περισσέψει σεβαστή ποσότητα από ένα πιάτο, το παίρνουμε πακέτο.

6. Δεν αμελούμε να δωρίσουμε φαγητό – έστω και μία μερίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά! Στις περισσότερες πόλεις πλέον βρίσκει κανείς καταστήματα που συγκεντρώνουν τρόφιμα για εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί! Άλλωστε μοιράζομαι σημαίνει νοιάζομαι!

Έτσι, με πολύ απλούς τρόπους, μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας ώστε να μην πάει χαμένο άλλο φαγητό. Φροντίζουμε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο! Έτσι λοιπόν συμβάλλουμε όλοι στη μείωση σπατάλης φαγητού.

Το σχόλιο του διαιτολόγου – διατροφολόγου Δρ. Τάσου Παπαλαζάρου 

Ζούμε σε μια εποχή που με την άνεση της μπορεί να φιλοξενήσει ακραίες αντιφατικές καταστάσεις. Έτσι, ενώ περίπου 1 δισεκατομμύριο συγκάτοικοι μας σε αυτόν τον πλανήτη υποσιτίζονται, περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφών πετιούνται, που θα μπορούσαν να θρέψουν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπων χωρίς καμμιά επιπρόσθετη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η σπατάλη τροφής (food waste) είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας. Μάλιστα, παγκοσμίως έχει τεθεί ως στόχος να μειώσουμε τη σπατάλη αυτή στο 50%  έως το 2030. Η σπατάλη τροφής πρακτικά σημαίνει, σπατάλη ενέργειας, χρημάτων, εργατικού δυναμικού, οικολογική επιβάρυνση του πλανήτη.

Οι περισσότερες συζητήσεις, συμπόσια, συνέδρια που αφορούν αυτό το πεδίο, καταλήγουν στο ότι ακρογωνιαίος λίθος του πλαισίου αντιμετώπισης είναι η σωστή εκπαίδευση και η αλλαγή της συμπεριφοράς. Δεδομένου ότι το 40% περίπου της σπατάλης συμβαίνει μέσα στο νοικοκυριά, προγράμματα ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού κρίνονται ιδιαιτέρως απαραίτητα. Τέλος, αναφέρω κάτι που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια σε εστιατόρια τύπου «all you can eat» : Μπορείς να παραγγείλεις όσο θέλεις, να φας όσο θέλεις, αλλά αν περισσέψει φαγητό στο πιάτο σου το πληρώνεις.

*Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization of the United Nations)

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται