Πίσω

Διατροφή και διαβήτης

Η Κλινική Διατροφολόγος Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, μας συστήνει:
παγκόσμια μέρα «Διαβήτη»  στις μέρες μας έχει μεγάλη σημασία μιας και ο διαβήτης πρωταγωνίστησε από την πανδημία και μετά. Ανήκει στις μη μεταδιδόμενες ασθένειες και απαιτεί ιδιαίτερή φροντίδα και υγιεινό τρόπο ζωής για την ομαλή έκβασή της. Όλες οι μελέτες ειδικά για τον διαβήτη τύπου 2 συγκλίνουν στο ότι η τροποποίηση της διατροφικής ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση είναι το κλειδί για τη συμμόρφωση και διόρθωση της νόσου.

Μέσα από το σωστό σχεδιασμό της ατομικής διατροφής που ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σχεδιάσει, θα βοηθήσει ώστε να:
Βελτιωθεί η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
Να επιτευχθεί και να διατηρηθεί φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Να καθυστερήσουν ή να προληφθούν οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.

Φυσικά, η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται στις προσωπικές και πολιτισμικές προτιμήσεις του καθενός. Βάζοντας πάντα σημαντικές προϋποθέσεις για τις διατροφικές επιλογές, αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι: η αφθονία των μη – αμυλούχων λαχανικών, ο περιορισμός των απλών σακχάρων και των επεξεργασμένων αμυλούχων προϊόντων – που μπορούν να αντικατασταθούν με προϊόντα ολικής αλέσεως χωρίς πολλή επεξεργασία.

Μια άλλη παράμετρος στο φαγητό είναι η τέρψη που θα πρέπει να συνδυάζεται με τη θρέψη και για αυτό το άτομο θα πρέπει να εκπαιδεύεται προκειμένου να μπορεί να επιλέγει σωστά.

Οι αντικαταστάσεις σε τρόφιμα φαίνεται να λειτουργούν και να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Για παράδειγμα, ευεργετική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η αντικατάσταση των τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως είναι το βούτυρο και το λιπαρό μέρος του μοσχαριού με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

Η ρύθμιση βάρους δουλεύει. Η απώλεια ως 5-7% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχαρώδη διαβήτη. Η επικέντρωση σε αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μια πολύ καλή αρχή. Σε άτομα με προδιαβήτη η μείωση του σωματικού βάρους κατά 7 – 10% μπορεί να προλάβει την εξέλιξη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Κεφάλαιο υδατάνθρακες

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός υδατανθράκων που να ταιριάζει σε όλους. Το κλειδί είναι η εξατομίκευση βάση των τιμών γλυκόζης στον καθένα. Οι συστάσεις κατά μέσο όρο προτείνουν: 45% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από υδατάνθρακες κυρίως σύνθετους και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, 36 – 40% από λιπαρά και το υπόλοιπο 16 – 18% από πρωτεΐνες. Πολύ σημαντικό σημείο είναι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών από τρόφιμα όπως, λαχανικά και όσπρια.

Σχετικά με τη χρήση γλυκαντικών ουσιών, μπορούν να δράσουν θετικά εφόσον μειώσουν την πρόσληψη απλών σακχάρων. Οι κίνδυνοι που κρύβουν αφορούν στην απώλεια της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, στην αλλαγή του αισθήματος πείνας – κορεσμού και στην πρόκληση γαστρεντερικών διαταραχών. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση τους δεν κάνει τα τρόφιμα υγιεινά, αλλά λιγότερο ανθυγιεινά.
Βρείτε τις συνταγές με τον πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που φροντίζουν τον μεταβολισμό σας και ρυθμίζουν το σάκχαρό σας.

Αγκινάρες σαλάτα ψητές, βραστές ή ωμές. Σκέτες, με λαδολέμονο, με ντρέσινγκ γιαουρτιού ή μουστάρδας. Είναι ένα ελαφρύ, νόστιμο γεύμα ή συνοδευτικό.

Εύκολη συνταγή για χειμωνιάτικα ψητά λαχανικά στην λαδόκολλα που απαιτεί μόνο 5′ προετοιμασία! Τα λαχανικά καραμελώνουν με την κρέμα βαλσάμικου και γίνονται πεντανόστιμα με ελάχιστες θερμίδες ανά μερίδα.

Διαφήμιση
[adrotate banner="46"]

Σαλάτα με φακές beluga. Μια πεντανόστιμη υγιεινή σαλάτα με μαύρες φακές, με υψηλή διατροφική αξία, ιδανική για ισορροπημένη διατροφή!

Ένα διαφορετικό vegan ρυζόγαλο με γάλα καρύδας, χωρίς ζάχαρη και χωρίς ρύζι. Φτιάχνεται με στέβια και κινόα, είναι light, νηστίσιμο, απολαυστικό και κατάλληλο για διατροφή. Χωρίς γλουτένη, γεμάτο υπερτροφές.

Διαφήμιση
[adrotate banner="47"]

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται