Η Κλινική Διατροφολόγος Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, μας συστήνει:
H παγκόσμια μέρα «Διαβήτη» στις μέρες μας έχει μεγάλη σημασία μιας και ο διαβήτης πρωταγωνίστησε από την πανδημία και μετά. Ανήκει στις μη μεταδιδόμενες ασθένειες και απαιτεί ιδιαίτερή φροντίδα και υγιεινό τρόπο ζωής για την ομαλή έκβασή της. Όλες οι μελέτες ειδικά για τον διαβήτη τύπου 2 συγκλίνουν στο ότι η τροποποίηση της διατροφικής ρουτίνας και η καθημερινή άσκηση είναι το κλειδί για τη συμμόρφωση και διόρθωση της νόσου.
Μέσα από το σωστό σχεδιασμό της ατομικής διατροφής που ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σχεδιάσει, θα βοηθήσει ώστε να:
Βελτιωθεί η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
Να επιτευχθεί και να διατηρηθεί φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Να καθυστερήσουν ή να προληφθούν οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.
Φυσικά, η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται στις προσωπικές και πολιτισμικές προτιμήσεις του καθενός. Βάζοντας πάντα σημαντικές προϋποθέσεις για τις διατροφικές επιλογές, αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι: η αφθονία των μη – αμυλούχων λαχανικών, ο περιορισμός των απλών σακχάρων και των επεξεργασμένων αμυλούχων προϊόντων – που μπορούν να αντικατασταθούν με προϊόντα ολικής αλέσεως χωρίς πολλή επεξεργασία.
Μια άλλη παράμετρος στο φαγητό είναι η τέρψη που θα πρέπει να συνδυάζεται με τη θρέψη και για αυτό το άτομο θα πρέπει να εκπαιδεύεται προκειμένου να μπορεί να επιλέγει σωστά.
Οι αντικαταστάσεις σε τρόφιμα φαίνεται να λειτουργούν και να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Για παράδειγμα, ευεργετική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η αντικατάσταση των τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως είναι το βούτυρο και το λιπαρό μέρος του μοσχαριού με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.
Η ρύθμιση βάρους δουλεύει. Η απώλεια ως 5-7% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχαρώδη διαβήτη. Η επικέντρωση σε αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μια πολύ καλή αρχή. Σε άτομα με προδιαβήτη η μείωση του σωματικού βάρους κατά 7 – 10% μπορεί να προλάβει την εξέλιξη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2