Τα γλυκά κουταλιού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Κάθε εποχή, σε κάθε άκρη της Ελλάδας, πάντα θα σε τρατάρουν με υπερηφάνεια ένα γλυκό κουταλιού που μοσχοβολάει την κάθε εποχή συγκομιδής του φρούτου. Η ζάχαρη στα γλυκά του κουταλιού λειτουργεί σαν συντηρητικό.
Τα αποστειρωμένα βάζα είναι αναγκαία για να διατηρηθεί αναλλοίωτο για πολλούς μήνες μέχρι και χρόνο.
Με τον ίδιο τρόπο, όπως γίνονταν παραδοσιακά τα γλυκά του κουταλιού τότε, γίνονται και σήμερα. Οι συνταγές είναι απλές όμως κάθε φρούτο έχει τα μυστικά του. Κάθε φρούτο, ανάλογα αν κάνεις σαρκώδες φρούτο ή φλούδα του φρούτου γλυκό κουταλιού, θέλει διαφορετική διαχείριση.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν να δούμε ημερολογιακά κάθε στιγμή τι μας προσφέρει η φύση. Με το που μπαίνει το φθινόπωρο αρχίζουν τα μήλα, τα κυδώνια, τα μανταρίνια. Το μανταρίνι είναι στη σειρά το πρώτο εσπεριδοειδείς που ενδείκνυται για γλυκό κουταλιού.
Δειλά δειλά εμφανίζονται τα πορτοκάλια, τα νεράντζια, το κίτρο, το περγαμόντο, η φράπα, το παμπιλόνι και προς το τέλος του χειμώνα έχουμε τα λεμόνια. Τα χοντρόφλουδα λεμόνια γίνονται εξαιρετικό γλυκό κουταλιού.
Από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο ιδανικά φρούτα είναι τα εξής:
Μήλο (φιρίκι)
Αρxές Οκτωβρίου διάλεξε τα πιο γερά σφιχτά μήλα από την ποικιλία φιρίκια (μικρόσωμα και αρωματικά) και φτιάξε γλυκό μήλο.
Κυδώνι
Το μήλο των Εσπερίδων με το βαθυκόκκινο χρώμα και τα μοναδικά αρώματα ροδάκινου, έχει πιστούς ακόλουθους. Ίσως είναι το πιο εύκολο γλυκό κουταλιού που υπάρχει. Γίνεται κυδώνι γλυκό τριφτό ή σε κομμάτια και είναι υπέροχο! Δοκίμασε το
Μανταρίνι
Από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού του χειμώνα είναι το μανταρίνι! Το πρώτο εσπεριδοειδές που εμφανίζεται.
Πορτοκάλι
Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού με ψίχα. Γίνεται και με την σάρκα του, αλλά και μόνο η φλούδα είναι εξαιρετικό γλυκό κουταλιού. Απαιτούνται χοντρόφλουδα πορτοκάλια που συνήθως εμφανίζονται γύρω στο τέλος Δεκεμβρίου που πέφτει η θερμοκρασία.
Νεράντζι
Νεράντζι και φράπα γλυκό κουταλιού. Από τα πιο αρωματικά χειμωνιάτικα γλυκά κουταλιού. Πολλοί ορκίζονται σε αυτή τη γεύση με την ελαφριά πίκρα στην επίγευση.
Περγαμόντο
Το πιο αρωματικό γλυκό κουταλιού είναι το περγαμόντο. Τα περγαμόντα έχουν μικρή διάρκεια στην αγορά γι’ αυτό αν βρείτε φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε
Λεμόνι
Γλυκό λεμόνι! Στο τέλος του χειμώνα έχουμε τα χοντρόφλουδα ακανόνιστα λεμόνια. Γίνονται υπέροχο γλυκό κουταλιού.
Διατηρήστε τα γλυκά κουταλιού σε δροσερό σημείο του σπιτιού καλά κλεισμένα σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείστε το σπάνιο άρωμά τους σε βαζάκια για να γεύεστε όλο το χρόνο σπιτικές μαρμελάδες.
Με τα ίδια φρούτα μπορείς να φτιάξεις και σπιτικά λικέρ. Όταν τα φρούτα είναι στην εποχή τους και ειδικά τα χειμωνιάτικα που έχουν αιθέρια έλαιο στη φλούδα γίνονται υπέροχα σπιτικά λικέρ.
Κάθε πράγμα στον καιρό του λοιπόν και όσο χειμωνιάζει, η φύση μας δίνει τα δώρα της και είναι πολλά. Τα φρούτα του χειμώνα γίνονται όλα υπέροχο γλυκό κουταλιού.