Η γρεναδίνη είναι ένα κατακόκκινο σιρόπι από χυμό ρόδι που γίνεται πολύ εύκολα με ζάχαρη που δεν έχει αλκοόλ. Η γρεναδίνη είναι ιδανική για να αρωματίζει και να χρωματίσει τα κοκτέιλ που φτιάχνουμε με αυτή προσθέτοντας αλκοόλ, τα γλυκά, τις κρέμες, το παντεσπάνι, τις μους και γενικά για κάθε χρήση. Με την σπιτική γρεναδίνη μπορείς να φτιάξεις ντρέσινγκ για σαλάτες, γλυκόξινες σάλτσες ακόμα και αναψυκτικό ή λικέρ στιγμής Η γρεναδίνη δεν έχει αλκοόλ αλλά του ταιριάζει πολύ. Μπορούμε να φτιάξουμε κοκτέιλ με γρεναδίνη και να απογειωθούμε! Όσο έχουμε ακόμα ρόδια στην αγορά μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική γρεναδίνη.
Σιρόπι γρεναδίνης ή πετιμέζι ρόδι: Πώς γίνεται
Συνταγή για σπιτική γρεναδίνη
10 Φρέσκα κόκκινα ρόδια καθαρισμένα, Ζάχαρη (δες παρακάτω), Χυμό λεμόνι
Καθαρίζουμε τα ρόδια και φροντίζουμε να μην έχουν καθόλου μεμβράνες επάνω.
Αν έχετε αποχυμωτή, ρίξτε τους καθαρισμένους σπόρους ρόδι και πάρτε μόνο τον καθαρό χυμό ρόδι.
Εναλλακτικά βάλτε γάντια, κόψτε τα ροδιά στην μέση σαν πορτοκάλι και στύψτε τα στον στίφτη.
Σουρώστε το χυμό ρόδι σε ψιλή σίτα.
Μετράμε τον καθαρό χυμό ρόδι.
Για κάθε φλυτζάνι φρέσκο χυμό ρόδι προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αν σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, τον αφαιρούμε με κουτάλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη γρεναδίνη μέχρι να δέσει και να γίνει παχύ σιρόπι.
Για να σιγουρευτείς ότι έχεις δέσει σωστά το σιρόπι ρίχνεις λίγες σταγόνες κόκκινη γρεναδίνη σε ένα πιάτο.
Πρέπει οι σταγόνες να στέκονται και η πυκνότητα του να είναι σαν αραιό μέλι.
Αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο πρέπει η ένδειξη να είναι 106 – 107ºC.
Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε τον χυμό 1 λεμονιού (για 10 ρόδια).
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται κατά τον βρασμό για να γίνει το κόκκινο σιρόπι διαυγές και διάφανο στο τέλος του βρασμού.
Αφού κρυώσει το σιρόπι γρεναδίνη το ισομοιράζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Σφραγίζουμε καλά και τα διατηρούμε σε δροσερό ντουλάπι. Διατηρείται για πολλούς μήνες.
Το πετιμέζι ρόδι ή αλλιώς Nar
Το πετιμέζι ρόδι ή σιρόπι ρόδι το περίφημο «Nar» χωρίς ζάχαρη, το πρωτοδοκίμασα σε ένα ταξίδι μου στο Λίβανο. Σε πολλές χώρες όπως η Τουρκία, η Συρία, η Ιορδανία, χρησιμοποιούν αυτό το αρωματικό σιρόπι άλλοτε πιο γλυκό άλλοτε πιο ξινό, σε σάλτσα, σαλάτες, ψητά και μαρινάδες. Η πιο ξινή εκδοχή του είναι η τουρκική. Κατά βάση το χρησιμοποιούν στην σάλτσα ντομάτας Εζμέ, για να γαρνίρουν τα κεμπάπ. Το αληθινό σιρόπι από ρόδι δεν έχει ζάχαρη αλλά παίρνει την φυσική γλύκα του φρούτου. Για αυτό, προσοχή στην επιλογή της πρώτης ύλης.
Για να φτιάξεις το σιρόπι ή πετιμέζι από ρόδι πρέπει να φοράς πάντα γάντια γιατί βάφει τα χέρια αλλά και τα ρούχα.
Επιλέγω τα κατάλληλα ρόδια, ώριμα, κόκκινα και γλυκά.
Αν έχετε τον χρόνο καθαρίστε τα ροδιά έτσι:
Αφού αφαιρέσετε την εξωτερική φλούδα και τις λευκές μεμβράνες βγάλτε τους σπόρους ροδίου σε μπολ.
Πιέστε τους σε σουρωτήρι ή αν έχετε αποχυμωτή, για να διαχωρίσει το κουκούτσι.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε την στυφή γεύση που υπάρχει στις μεμβράνες. Εναλλακτικά για πιο γρήγορα, κόβω τα ρόδια στη μέση και τα στύβω στο στίφτη.
Σουρώνω τον καθαρό χυμό ροδιού από τουλπάνι ή σινουά.
Καθάρισε εύκολα τους σπόρους ροδιού με ένα μπολ και μια κουτάλα
Κόψε στην μέση το ρόδι, βάλε την κομμένη πλευρά οριζόντια με το μπολ και χτύπα το ρόδι γύρω γύρω με την ανάποδη της κουτάλας. Έτσι ξεκολλάνε εύκολα όλοι οι σπόροι ροδιού και πέφτουν μέσα στο μπολ. Προσοχή! Πετάγονται σταγόνες ροδιού και βάφουν δέρμα και ύφασμα
Εκτέλεση για πετιμέζι ρόδι
- Βάζω τον χυμό σε κατσαρόλα. Αφήνω να πάρει βράση.
- Όταν σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια τον αφαιρώ.
- Αφήνω τον χυμό ρόδι να βράσει σε μέτρια φωτιά και συμπυκνωθεί να γίνει σαν σιρόπι.
- Από 1 λίτρο χυμό ρόδι θα πάρουμε περίπου 200 ml (1 φλ σιρόπι ροδιού).
- Αφού βράσει και συμπυκνωθεί ο χυμός ρόδι και γίνει σαν πετιμέζι ροδιού αφήνουμε να σταθεί στην κατσαρόλα και να κρυώσει τελείως.
- Τον βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο. Διατηρείται για μήνες σε δροσερό ντουλάπι.
Αν πήξει πολύ μπορείς να αραιώσεις ελαφρά, προσθέτοντας λίγο βραστό νερό και αφήνοντας να πάρει μια βράση. Όσο είναι ζεστό το πετιμέζι τόσο αραιό είναι και όταν κρυώσει σφίγγει και έχει πυκνή σύσταση. Είναι ιδανικό για ντρέσινγκ σαλάτας, μαρινάδες, σάλτσες, ψητά, ντιπ, πάστες αλλά και για μαγειρευτά κατσαρόλας. Αγαπάει τα μπαχαρικά και τα βότανα όπως το κύμινο, τον κόλιανδρο, το κάρδαμο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το σχοινόπρασο. Το αποτέλεσμα είναι γλυκόξινη και αρωματική γεύση ροδιού.
Το μυστικό για τη γρεναδίνη!
- Το χρώμα από κόκκινο ανοιχτό ως σκούρο κόκκινο καφέ εξαρτάται αποκλειστικά από την ποικιλία των ροδιών.
- Η οξύτητα του σιροπιού πάλι εξαρτάται από το πόσο όξινα ή γλυκά είναι τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσεις.
- Διατηρείται για μήνες σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
- Το σιρόπι ρόδι πρέπει να το δέσεις σωστά όπως το πετιμέζι από σταφύλια.
- Το σιρόπι ρόδι μπορείς να το προσφέρεις σαν δροσερό αναψυκτικό με παγάκια και ανθρακούχο νερό.
- Τα ρόδια που θα επιλέξεις πρέπει να είναι ώριμα με κόκκινους σπόρους και γλυκιά γεύση.
- Όσο πιο στυφά και όξινα είναι τα ρόδια τόσο πιο όξινο θα βγει το σιρόπι.
- Δεν προσθέτω ζάχαρη ποτέ, αν όμως θέλετε ακόμα πιο γλυκό το πετιμέζι από ρόδι μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικό, ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι κλπ.
Το ρόδι μπορείτε να το προσθέσετε σε καταπληκτικές σαλάτες όπως σαλάτα παντζάρια, σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι ή ακόμα και να φτιάξετε μαρμελάδα ρόδι.
Καλά μαγειρέματα
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου