Food waste, όλα ξεκινούν μέσα από την κουζίνα του σπιτιού μας!
Μανιτάρια δεν είναι μόνο το τρυφερό καπελάκι τους! Η πιο συνηθισμένη πράξη μας, αφού αγοράσουμε φρέσκα μανιτάρια, είναι να αξιοποιήσουμε τα τρυφερά κομμάτια (καπέλο) και τα υπόλοιπα να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων.
Αγαπάς τα μανιτάρια; Αν ναι, μην πετάς τίποτα από αυτά πάρα μόνο την σκόνη που τυχόν έχουν.
- Τα μανιτάρια πρέπει να σου δίνουν την αίσθηση της φρεσκάδας με την πρώτη ματιά. Μανιτάρια με χτυπήματα, κιτρινισμένα στίγματα, μαλακά στην υφή και θαμπό γκρι χρώμα, είναι ακατάλληλα προς βρώση.
- Αντιθέτως, μανιτάρια τρυφερά με φωτεινό χρώμα ανάλογα την ποικιλία, χωρίς στίγματα, χωρίς κολλώδη γλιστερή επιφάνεια, που στην αφή τους νιώθεις την τριζάτη φρεσκάδα, είναι ιδανικά για σαλάτες αλλά και μαγείρεμα.
- Τα μανιτάρια σε γενικές γραμμές, είναι ευπαθή και από την ημέρα κοπής τους δεν αντέχουν πολύ στην συντήρηση του ψυγείου.
Αν λοιπόν δεν έχεις σωστό προγραμματισμό στις αγορές σου από το σούπερ μάρκετ, το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά από τα υλικά που αγοράζεις θα καταλήξουν στα απορρίμματα της κουζίνας σου. Κρίμα δεν είναι την στιγμή που ένα τεράστιο μέρος του πλανήτη υποσιτίζεται εμείς να έχουμε την πολυτέλεια αλλά και την ανευθυνότητα να σπαταλάμε το πλεόνασμα των υλικών, ενώ μπορούμε να εξοικονομήσουμε υλικά χρόνο και χρήματα;
Αγοράζουμε μανιτάρια σύμφωνα με τις παρακάτω προδιαγραφές.
Αν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε την επόμενη ημέρα ή τις επόμενες το πολύ 2 ημέρες, δεν πρέπει να έρθουν για κανένα λίγο σε επαφή με υγρασία. Γι’ αυτό αν τα πήραμε σε ήδη κλειστή συσκευασία φροντίζουμε να μείνει αεροστεγής και ανέπαφη η συσκευασία τους. Διαφορετικά, αν τα πήραμε χύμα, τα διατηρούμε τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί ή σκεπασμένα σε πετσέτα κουζίνας στο ψυγείο.
Τα φρέσκα μανιτάρια τρώγονται ωμά σαλάτα και είναι τρυφερά και γεμάτα φρεσκάδα.
Καθαρίζουμε ξεφλουδίζοντας τα καπέλα τους και αν πρέπει τα καθαρίζουμε με νωπή πετσέτα.
Κρατάμε τις καθαρές φλούδες από τα καπέλα των μανιταριών για ζωμούς.
Όσο για τον κορμό των μανιταριών, αν αυτός είναι τρυφερός, γίνεται μια νέα συνταγή γιατί η σάρκα του είναι πιο κρουστή και συμπεριφέρεται στο μαγείρεμα όπως το ψιλοκομμένο κρέας. Δηλαδή μια σάλτσα τύπου κιμά μανιταριών είναι ιδανική για να καταναλώσετε τους μανιταροκορμούς.
Είναι δε ιδανικά για να παρασκευάσεις ζωμό μανιταριών που θα συντηρήσεις στην κατάψυξη σου σε παγοκύστες και ανά πάσα στιγμή θα δώσεις έξτρα μανιταρογεύση σε σούπες ριζότο ή σάλτσες που μαγειρεύεις.
Επίσης ο ζωμός μανιταριών είναι o ιδανικός ζωμός για vegan
Ζωμός μανιταριών vegan
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά τα αφήνουμε με την φλούδα τους. Τα χοντροκόβουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδι, καρότο, πράσο. Σοτάρουμε για 5’ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο με την φλούδα του, τα μανιτάρια και όλα τα βότανα. Σοτάρουμε για 2-3′. Προσθέτουμε μπόλικο νερό, να τα σκεπάζει. Από την ώρα που θα πάρει βράση ο ζωμός μανιταριών χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40΄ να πάρουμε όλα τα αρώματα των λαχανικών. Σουρώνουμε το ζωμό και τον διατηρούμε για 3 ημέρες στο ψυγείο ή για 1 μήνα στην κατάψυξη.
Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα αγοράσεις μανιτάρια σκέψου πως θα αξιοποιήσεις ακόμα και τις φλούδες τους διασφαλίζοντας την ισορροπία που απαιτείται από όλους μας.
Αξιοποιούμε κάθε δώρο της φύσης σεβόμενοι τον πλανήτη και τα πολύτιμα αγαθά του με συναίσθηση ευθύνης στο μεγάλο σπίτι που μας περιβάλει όλους και έχει ανάγκη από την φροντίδα μας. Ξεκινώντας πάντα από τη μικρή κουζίνα του δικού μας σπιτιού ή της επιχείρησής μας γιατί όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε! Περιορίστε τη σπατάλη φαγητού και τροφίμων μειώνοντας το food waste!