Πίσω

Μείωσε τη σπατάλη φαγητού: Μπρόκολο και κουνουπίδι

Πόσες φορές έβρασες μπρόκολο και κουνουπίδι μέσα στο χρόνο για σαλάτα; Τόσες φορές συμμετείχες στο food waste λοιπόν, πετώντας στα σκουπίδια πολύτιμο υλικό, που το θεωρείς άχρηστο.

Κρίμα δεν είναι να πετάς τα χρήματα σου και να μην αξιοποιείς στο έπακρο αυτή τη μοναδική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων;

Επίσης το μπρόκολο αλλά και το κουνουπίδι, πέρα από τα πολύτιμα συστατικά του, δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες και καθόλου λίπος ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C,K και A.

Πριν από κάθε συνταγή, όσοι έχετε πρόβλημα υγείας θα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας τί, πώς και πότε πρέπει να καταναλώνετε.

Το μόνο που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε από το μπρόκολο και το κουνουπίδι, κι αυτό μόνο όταν δεν είναι φρεσκοκομμένα, είναι τα λίγα φύλλα και η κάτω κάτω λεπτή φέτα στο κοτσάνι. Όταν το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι φρεσκοκομμένα, καταναλώνονται ακόμα και τα τρυφερά φύλλα σαν σαλάτα και ο κορμός τους δεν θέλει καθάρισμα.

Και πάμε παρέα να αξιοποιήσουμε τα δυο αυτά πολύτιμα δώρα της φύσης.

Αγοράζουμε μπρόκολο και κουνουπίδι με τρυφερά κεφάλια και άκαμπτο κοτσάνι. Όσο πιο μαλακό το κοτσάνι τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το λαχανικό.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Το μπρόκολο πρέπει να έχει καταπράσινο έντονο χρώμα και στο άγγιγμα του να είναι κρουστό και όχι μαλακό.

Κίτρινα και άσπρα στίγματα πάνω στις φούντες του μπρόκολου προδίδουν ότι είναι μπαγιάτικο και μεστό. Σίγουρα θα έχει ίνες και σίγουρα θα πετάξετε το μισό στο καθάρισμα της εξωτερικής φλούδας.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Για το κουνουπίδι αυτό που κοιτάμε πέρα από το πόσο εύκαμπτο είναι, είναι ότι πρέπει να μην έχει κιτρινίλες και στίγματα στις φούντες, να μην μαδάει εύκολα και να φαίνεται όσο πιο λευκό και τρυφερό γίνεται.

Zero Food Waste

Αφού αγοράσετε ολόφρεσκα τα λαχανικά σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που σας έκανα, τότε θα κόψετε τις φούντες για οποιαδήποτε μαγειρική χρήση, σαλάτα ή άλλο μαγείρεμα.

Τα κοτσάνια που μένουν και συνήθως τα πετάτε αυτά θα δώσουν νέες συνταγές με πολλούς τρόπους.

Ένας τρόπος είναι να τρίψετε τα κοτσάνια σε χοντρό τρίφτη και να τα φτιάξετε σαλάτα σκέτα ή με λάχανο, καρότο, με απλό λαδολέμονο ή με ντρέσινγκ πορτοκάλι, μουστάρδα ακόμα και coleslaw για τα σάντουιτς και τα burgers σας.

Τα κοτσάνια από μπρόκολο και κουνουπίδι μπορείτε επίσης να τα φτιάξετε σούπα λαχανικών ή να τα μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους όπως:

Από δω και πέρα λοιπόν, δεν πετάμε ποτέ ξανά τους κορμούς από μπρόκολο και κουνουπίδι στον κάδο απορριμμάτων γιατί αξιοποιώντας τα πλήρως, βάζετε το λιθαράκι σας για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής, με τους τόνους χαμένου φαγητού που κάθε μέρα εντοπίζεται σε κάθε γωνία του πολύπαθου πλανήτη.

Ο πλανήτης είναι το μεγάλο μας σπίτι κι όπως όλοι φροντίζουμε ο καθένας το δικό του, έτσι όλοι μαζί πρέπει να φροντίζουμε το μεγάλο σπίτι που μας περιβάλει, μειώνοντας την άσκοπη σπατάλη υλικών και φαγητού, ξεκινώντας από τη μικρή κουζίνα του σπιτιού μας και μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Αξιοποιούμε κάθε δώρο της φύσης σεβόμενοι τον πλανήτη και τα πολύτιμα αγαθά του με συναίσθηση ευθύνης στο μεγάλο σπίτι που μας περιβάλει όλους και έχει ανάγκη από την φροντίδα μας. Ξεκινώντας πάντα από τη μικρή κουζίνα του δικού μας σπιτιού ή της επιχείρησής μας γιατί όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε!

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται