Πίσω

Πώς να καθαρίσετε τον απορροφητήρα σας

Ο απορροφητήρας της κουζίνας μας συγκαταλέγεται σε εκείνα τα σημεία που καθαρίζουμε πιο σπάνια από οποιοδήποτε, ίσως επειδή έχουμε στο μυαλό μας πως είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και δαπανηρή. Με τα πολύ απλά όμως βήματα που σου έχω ετοιμάσει, θα έχεις πάντα έναν καθαρό απορροφητήρα και μάλιστα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για τον καθαρισμό του απορροφητήρα, εκτός από τα ειδικά απορρυπαντικά που θα βρεις στο σούπερ μάρκετ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια απλά υλικά που έχεις σίγουρα στο σπίτι σου:

  • Μαγειρική σόδα
  • Βραστό νερό
  • Μικρή βούρτσα κουζίνας – εναλλακτικά μία απλή οδοντόβουρτσα που δεν χρησιμοποιείς
  • Υγρό πιάτων
  • Καθαρό πανί

 

Πριν ξεκινήσουμε τον καθαρισμό ενός απορροφητήρα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποσυνδέσουμε τον απορροφητήρα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Με απλά λόγια, κλείνουμε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος. Αφότου γίνει αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα και αντίστοιχα τα φίλτρα του απορροφητήρα μας. Τα φίλτρα αυτά, ανάλογα με τον απορροφητήρα, χωρίζονται σε μεταλλικά, άνθρακα και υαλοβάμβακα.

Για τα μεταλλικά φίλτρα

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος καθαρισμού των μεταλλικών φίλτρων είναι με βραστό νερό και μαγειρική σόδα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν χώρο τοποθέτησης των φίλτρων, όπως είναι για παράδειγμα ο νεροχύτης της κουζίνας, τον οποίο θα πρέπει να κλείσουμε με την τάπα για να κρατάει το βραστό νερό εντός του. Προσθέτουμε 1/4 φλ. μαγειρική σόδα, υγρό πιάτων και με ένα βουρτσάκι κουζίνας τρίβουμε τα λίπη από τα φίλτρα. Βάλτε μέσα τα φίλτρα σας, αφήστε τα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με το βουρτσάκι. Αφού απομακρύναμε το μεγαλύτερο μέρος των λιπών, τα ξανά βυθίζουμε για λίγη ώρα ακόμη και τα ξεπλένουμε με καυτό νερό. Στη συνέχεια, τα σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανάκι και τα φίλτρα μας είναι έτοιμα να επανατοποθετηθούν στον απορροφητήρα.

Για τα φίλτρα υαλοβάμβακα

Με τα φίλτρα υαλοβάμβακα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα αλλάζουμε συχνά – περίπου ανά έναν με δύο μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά μαγειρεύουμε ή αν έχουν αλλάξει χρώμα. Υπάρχουν σίγουρα στο εμπόριο διάφορες οικονομικές λύσεις που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν.

Για τα φίλτρα άνθρακα

Σε αυτή την περίπτωση, τα φίλτρα δεν καθαρίζονται, παρά μόνο αντικαθίστανται. Ιδανικά, τα φίλτρα άνθρακα θα πρέπει να ανανεώνονται ανά τέσσερις μήνες. Αυτά που προτείνουν οι κατασκευαστές τους ή τα καταστήματα που πωλούνται απορροφητήρες είναι τα πιο συμβατά.

 

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ! Για να πούμε ότι έχουμε καθαρίσει καλά τον απορροφητήρα μας, δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στα φίλτρα. Πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω για να καθαρίσουμε και τον ίδιο τον απορροφητήρα. Συγκεκριμένα, για το εσωτερικό μέρος, θα χρησιμοποιήσουμε το υγρό πιάτων και με ένα πανί θα το τρίψουμε. Στη συνέχεια, θα το περάσουμε ένα “δεύτερο χέρι”, αυτή τη φορά με ένα καθαρό πανί και λίγο οινόπνευμα. Για το εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα, σε περίπτωση που έχουμε ανοξείδωτο (inox), μπορούμε να το καθαρίσουμε αναμειγνύοντας λίγη μαγειρική σόδα με καυτό νερό και πάλι να τρίψουμε με ένα πανί. Αν από την άλλη ο απορροφητήρας μας είναι γυάλινος, τότε θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι στο τέλος θα ψεκάσουμε και με ένα καθαριστικό τζαμιών!

Μην ξεχνάς: Όσο και αν είναι πρακτικές και χρήσιμες αυτές οι λύσεις καθαρισμού για τα περισσότερα μοντέλα απορροφητήρων, καλό θα είναι να συμβουλευτούμε το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης του ή να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία κατασκευής του. Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές και δεν παραμελήσεις τον συχνό καθαρισμό του, τότε ο απορροφητήρας σου θα συντροφεύει την κουζίνα σου για χρόνια!

 

Δες επίσης πως μπορείς να καθαρίσεις οικολογικά το φούρνο σου:

https://www.argiro.gr/2020/01/pos-tha-katharisete-fourno-sas-oikologika/

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται