Εύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, ή χορτόπιτα. Και από νοστιμιά, το κάτι άλλο! Χωρίς φύλλο, αλλά βγαίνει τραγανή πάνω και κάτω. Μπορεί να είναι με γέμιση σπανακόπιτας, χορτόπιτας, ή κολοκυθόπιτας. Μία παραδοσιακή συνταγή που ίσως την ξέρετε και εσείς με διαφορετικά όμως ονόματα. Η συνηθέστερη είναι ο πλαστός. Πήρε το όνομά του από την παραδοσιακή πίτα που αντί να ανοίξουμε φύλλο, φτιάχνουμε ένα χυλό από καλαμποκάλευρο, γιαούρτι, νερό και λάδι και στη γέμιση επιλέγουμε ποικίλα χόρτα και μυρωδικά.
Πλαστός: Η πίτα με τα 50 ονόματα
Εσείς ξέρετε τι είναι ο πλαστός που έχει 50 ονόματα;
Ο πλαστός στην Ελλάδα
Είναι ιδιαιτέρως γνωστή και συνηθίζεται στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. Ωστόσο, μπορεί να τη βρούμε και από άκρη ως άκρη της Ελλάδας με διαφορετικά ονόματα και διαφοροποιήσεις στα υλικά. Σε μερικές περιοχές έχει την ίδια ονομασία, αλλά ακόμα και στον ίδιο νομό, μπορεί να την ξέρεις με διαφορετικό όνομα. Σας ρώτησα πώς λέγεται στο δικό σας μέρος, χωριό, πόλη, περιοχή και αφού τα συγκέντρωσα όλα αυτά, ας δούμε πώς διαφοροποιείται το όνομα αυτής της τόσο εύκολης και τόσο θρεπτικής σπανακόπιτας χωρίς φύλλο.
Οι διαφορετικές ονομασίες του πλαστού
Συγκεκριμένα, ως πλαστό την γνωρίζουν και τη φτιάχνουν στην Αιτωλοακαρνανία, το Καρπενήσι, την Αμφιλοχία, την Άρτα, την Καλαμπάκα, το Βόλο.
Στα Γιάννενα τη λένε μπατσαρία ή μπατσαριά. Στη Λαμία αλλά και στο Καρπενήσι και την Μακρακώμη Φθιώτιδας λέγεται μπαμπανέτσα ή μπαμπανετσία, στο Αγρίνιο την ονομάζουν μοσούντρα ή μουσέντρα.
Στη Λάρισα λέγεται μπομπότα, στην ορεινή Ναυπακτία ονομάζεται μισάντρα.
Στη Βόνιτσα το λένε λαχανόψωμο.
Στο Τυχερό αλλά και γενικά στον Έβρο την λένε μπουράνη ή μπουρανίκι ή γκουλιόπιτα, ή τσιτσαρέλα, νασινίκα, ή και μπατζίνα.
Στα χωριά της Θεσσαλίας την λένε μπομπότα, στη Ρεντίνα Καρδίτσας λέγεται μπλανόπιτα, μπλατσόπιτα, ή μπατσαρόπιτα, στην Οιχαλία Τρικάλων θα την έχεις ακούσει ως πισπιλίτσα. Μπλατσάρα λέγεται στην Ήπειρο ενώ στην Πιερία την ονομάζουν μπομπότα.
Πισινίκα ή βιρτζάρε λέγεται στο Γαρδίκι Ασπροποτάμου, μπαμπανετσία τη λένε στη Φθιώτιδα ή αλλιώς κουρκούτι, ή κουρκουτό.
Στην Πελοπόννησο θα ακούσεις να την λένε λαχανόπιτα ενώ στην Ηλεία λέγεται και ξυπόλητη, στην Κόρινθο λέγεται και τσακλαμάς.
Στην Δωδώνη την λένε μπατσαρία, στο Ανθοχωριό Μετσόβου λέγεται ζαρκόπιτα, μαδαρή λέγεται στη Νότια Εύβοια, ενώ στη Βόρεια λέγεται και πλατζίτζα
Στην Κύπρο τη λένε χαλλουμοτή και στη βόρεια Ήπειρο την ονομάζουν μπατσόπιτα.
Άλλα ονόματα που μπορεί να έχουν ακουστεί σε όλη την επικράτεια: Γκολές, τσιτσάνα, ψάντρα, σαπκάτ, κουρκουτό, ζαρκόπιτα, μπλάνο είναι μερικά από τα ονόματά της. Μπορεί όμως να την ακούσετε και σαν γυμνή, ξεβράκωτη, σαπικάτα, της τεμπέλας, πισπιλίτα, πισινίκα, ζαρκόπιτα, παπανάτσα και μπλατσαρό ή μπατσάρα!