Τα τσουρέκια παραδοσιακά τα παλιότερα χρόνια τα ξεκινούσαν από Μεγάλη Τρίτη. Και λέω τα ξεκινούσαν γιατί ζύμωναν μόνο με άγριο προζύμι που απαιτεί χρόνο! Σταδιακά, κάθε ημέρα, πρόσθεταν υλικά και αναδίπλωναν. Φούσκωναν ξανά την ζύμη να δυναμώσει, μέχρι να φτάσει η Μεγάλη Πέμπτη να ολοκληρώσουν το φούσκωμα και το ζύμωμα των τσουρεκιών.
Με το ίδιο τρόπο των 3 ημερών προετοιμασίας, γίνονταν και το Λαμπρόψωμο αλλά και η παραδοσιακή Φογάτσα της Κέρκυρας.
Ευτυχώς με την μαγιά ξηρή ή φρέσκια τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη μου, μέσα από τα πολλά ζυμώματα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όσο πιο πολύ χρόνο δίνεις στην ζύμη των τσουρεκιών, τόσο πιο φουσκωτά, αρωματικά τσουρέκια με ίνες θα πάρεις. Τα καλύτερα τσουρέκια του κόσμου θέλουν χρόνο και υπομονή.
Η συνταγή μου για πασχαλινά τσουρέκια, με όλα τα μυστικά αλλά και το βίντεο της συνταγής, είναι εδώ και σας εύχομαι καλά ζυμώματα και καλή επιτυχία.
Τσουρέκια μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε ημέρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Για να διατηρήσετε μαλακά τα τσουρέκια, αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως τυλίξτε τα σε μεμβράνη, ένα – ένα χωριστά και βάλτε τα κατευθείαν στην κατάψυξη. Θα τα αποψύξετε ένα βράδυ πριν τα χρειαστείτε. Και θα είναι αφράτα, μαλακά, μυρωδάτα τσουρέκια σαν να τα φτιάξατε εκείνη την στιγμή.
Κι αν πάλι θέλετε να φτιάξετε τσουρέκια ή είναι η πρώτη φορά που φτιάχνετε τσουρέκια και σας τρομάζει η διαδικασία, εδώ είναι η συνταγή για εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ. Τσουρέκια για αρχάριους με σίγουρη επιτυχία που θα σε ξετρελάνουν.