Για μία ταραμοσαλάτα οι θερμίδες που έχει οφείλονται στα βασικά της συστατικά. Το κυριότερο βασικό συστατικό της είναι ο ταραμάς και φέρει αρκετές θερμίδες. Ωστόσο, αυτό το σαρακοστιανό έδεσμα καταναλώνεται πολύ συχνά σε περιόδους νηστείας και η πρόσληψη θερμίδων απασχολεί αρκετά. Το ερώτημα “πόσες θερμίδες έχει η ταραμοσαλάτα” αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σας, αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας χρειαζόμαστε:
- Αυγά ψαριού
- Λάδι
- Ψωμί ή πατάτες
- Κρεμμύδι
- Λεμόνι
Βασικό συστατικό της ταραμοσαλάτας είναι ο ταραμάς.
Ο ταραμάς είναι αυγά ψαριού που προέρχονται συνήθως από μπακαλιάρο ή κυπρίνο. Η συνταγή του είναι μία ελληνική πατροπαράδοτη. Ωστόσο, υπάρχουν συνταγές που προτιμάται αντί για ψωμί να βάζουμε πατάτες. Η προσθήκη πατάτας προσδίδει μια πιο κρεμώδη υφή αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά στις θερμίδες. Υπάρχει η επιλογή του λευκού και του κόκκινου ταραμά. Η πιο διαδεδομένη που μπορεί να παρασκευαστεί είναι αυτή του κόκκινου γιατί είναι και πιο οικονομικός. Η εκδοχή του λευκού, όμως, είναι καλύτερης ποιότητας.
Ο λευκός είναι πιο αγνός και ανώτερος ποιοτικά γιατί αποτελείται από 100% αυγά ψαριών αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος. Φέρει χρώμα γκρι – μπεζ.
Ο κόκκινος βάφεται με κόκκινη χρωστική ουσία, κι έχει κι άλλες προσμίξεις, για να είναι πιο ελκυστικός στο καταναλωτικό κοινό και απαιτείται περισσότερη ποσότητα ταραμά για να φτιαχτεί μια ταραμοσαλάτα.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο ταραμάς έχει αλλοιωθεί;
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο ταραμάς έχει υποστεί αλλοίωση αν παρατηρήσουμε μούχλα, ξηρότητα ή τάγγιση. Επίσης, δυσάρεστη οσμή και γεύση (λόγω τάγγισης) είναι ένδειξη αλλοίωσης.