Βούτυρο κλαριφιέ ή καθαρό βούτυρο είναι το αγελαδινό βούτυρο που απαιτεί μια προετοιμασία καθαρισμού και διαχωρισμού του λίπους βουτύρου από τα στερεά του γάλακτος. Βρίσκουμε βούτυρο κλαριφιέ στα σούπερ μάρκετ αλλά δεν είναι κόπος να το φτιάξετε μόνοι σας.
Το βούτυρο αποτελείται από 3 στοιχεία. Από λίπος, νερό και στερεά γάλακτος. Τα στερεά του γάλακτος είναι αυτά που καίγονται πιο γρήγορα και το βούτυρο σκουραίνει γρήγορα στο μαγείρεμα. Όταν καούν τα στερεά του γάλακτος στο βούτυρο, τότε έχουμε το beurre noisette. Κατά την διαδικασία αυτή διαχωρίζουμε το λίπος από τα στερεά του γάλακτος και το νερό. Επειδή είναι καθαρό λίπος το τελικό προϊόν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι διαυγές βούτυρο με χρυσοκίτρινο διαυγές χρώμα, με όλη την νοστιμιά του βουτύρου.
Παράλληλα το καθαρό βούτυρο είναι κι ένα όπλο στα χέρια κάθε μάγειρα. Το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα είναι ότι αντέχει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μαγειρέματος χωρίς να καίγεται.
Το συναντάμε στην Γαλλία με την ονομασία beurre clarifié, στις αγγλόφωνες χώρες το βρίσκουμε σαν clarified butter και στην Ανατολή το βρίσκουμε με την ονομασία ghee. Θυμάμαι κάθε φορά που στο εξωτερικό φτιάχνω παραδοσιακό μπακλαβά, χρησιμοποιώ πάντα το ghee γιατί μου θυμίζει το ελληνικό βούτυρο γάλακτος σε υφή και αρώματα. Όλοι οι Νεοϋορκέζοι γνωρίζουν ότι το καλύτερο ghee βρίσκεται στο Νότιο Μανχάταν, στα ράφια του Λιβανέζου Kalustian με τα περίφημα προϊόντα Ανατολής.
Για να φτιάξουμε μόνοι μας καθαρό βούτυρο κλαριφιέ θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι από το 100% της ποσότητας βουτύρου που θα καθαρίσουμε τελικά θα απομείνει το 70%. Ενδεικτικά για να πάρουμε 200 γραµ. βούτυρο καθαρό χρειαζόμαστε 250 γραµ. αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Μετά την επεξεργασία θα έχουμε 200 γραµ. καθαρό βούτυρο για κάθε χρήση, για μαγειρική και ζαχαροπλαστική.