Η βρώμη είναι ένα εκπληκτικά θρεπτικό δημητριακό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Είναι πολύ χορταστική όταν συμπεριλαμβάνεται στα φαγητά ή σε σνακ πράγμα που την κάνει σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά καθώς η βρώμη συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Τα κυριότερα προϊόντα βρώμης είναι το γάλα βρώμης και το αλεύρι βρώμης. Το αλεύρι βρώμης έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι σπουδαία πηγή φυτικών ινών και β-γλυκανών που βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, μπισκότων και σε τάρτες και κρέπες. Οι κρέπες βρώμης, αν κι είναι υγιεινές, δεν μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Η βρώμη μπορεί να μην περιέχει γλουτένη αλλά οι συνθήκες καλλιέργειας, μεταφορά και επεξεργασίας της προκαλούν τη μεταφορά ελάχιστης γλουτένης από άλλα δημητριακά. Αυτή η ποσότητα είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με κοιλιοκάκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φάνε τις αγαπημένες τους κρέπες καθώς υπάρχουν οι κρέπες χωρίς γλουτένη.
Προτάσεις για υγιεινές κρέπες
Με τον όρο υγιεινές κρέπες δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση μια άγευστη τροφή που δεν θυμίζει σε τίποτα τις αγαπημένες μας κρέπες. Αντιθέτως, η θρεπτικότητα και η υγιεινή τροφή μπορούν να πάνε μαζί με την γεύση. Αν υπάρχει η επιλογή να φτιάξουμε κρέπες με λιγότερες θερμίδες και με πιο θρεπτικά υλικά γιατί να μην επιλέξουμε μία τέτοια συνταγή;