Πίσω

Λεμονιά

Η λεμονιά είναι το δέντρο που φέρει τον καρπό του λεμονιού.

Η λεμονιά είναι ένα πολύ γνωστό καρποφόρο δέντρο, το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στον άνθρωπο. Πολλοί είναι αυτοί που βάζουν στον κήπο ή στις αυλές τους μια λεμονιά. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς εμβολιάζουν την άγρια λεμονιά με άλλα εσπεριδοειδή για να έχουν μεγάλους και ζουμερούς καρπούς. Υπάρχουν όμως πολλές απορίες για την καλλιέργεια και της περιποιήσεις της λεμονιάς, όπως γιατί πέφτουν τα λεμόνια, πότε κλαδεύουμε την λεμονιά, πότε ανθίζει η λεμονιά, ποιο είναι το κατάλληλο φυσικό λίπασμα για λεμονιά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δώσουμε μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Καλλιέργεια λεμονιάς

Η λεμονιά είναι δέντρο που δεν αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά τη μεγάλη ηλιοφάνεια και χρειάζεται πολύ νερό. Το λεμόνι είναι μία καλλιέργεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ινδία, η Βραζιλία, η Αργεντινή κ.ά. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Αργολίδα, στην Αχαΐα, στην Κορινθία, στην Ηλεία, στην Κρήτη κ.ά.

Πότε κλαδεύουμε την λεμονιά;

Τη λεμονιά την κλαδεύουμε την άνοιξη έως τα μέσα καλοκαιριού, όταν βρίσκεται σε μειωμένη καρποφορία και αφού έχουν περάσει τα κρύα του χειμώνα. Πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα σε κυπελλοειδές σχήμα. Το κλάδεμα παραγωγής πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι πολύ προσεχτικά, καθώς η λεμονιά δεν είναι ανθεκτική στα κλαδέματα, φροντίζοντας για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του δέντρου.

Γιατί πέφτουν τα λεμόνια;

Η καρπόπτωση των λεμονιών οφείλεται συνήθως σε υπερβολικό πότισμα ή στις υψηλές θερμοκρασίες με ταυτόχρονη απουσία υγρασίας. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα, γιατί πέφτουν τα άνθη και κατά συνέπεια μειώνεται η παραγωγή. Η πτώση φύλλων και ανθέων μπορεί να οφείλεται και σε υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα. Άλλος ένας ακόμα λόγος της πτώσης των λεμονιών είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των καρπών και της ανάπτυξης του δέντρου. Επίσης οι ψυχροί άνεμοι, ο παγετός, το λάθος κλάδεμα, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών (π.χ. κάλιο) και ιχνοστοιχείων (κυρίως σιδήρου), μπορεί να οδηγήσει σε καρπόπτωση.

Ποιο είναι το κατάλληλο φυσικό λίπασμα για τη λεμονιά;

Πριν φυτευτούν οι λεμονιές είναι απαραίτητο να γίνει η σωστή λίπανση του εδάφους. Στο χώμα ρίχνουμε φυσικό λίπασμα (κοπριά, κομπόστ) και ανόργανα λιπάσματα. Οι λιπάνσεις με κοπριά μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 χρόνια. Οι λιπάνσεις με ανόργανα λιπάσματα μπορούν να γίνονται κάθε 6 μήνες. Γενικότερα η λεμονιά χρειάζεται τακτική λίπανση με πλήρη βιολογικά σκευάσματα, με σωστή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία. Με τα λιπάσματα αυτά λιπαίνουμε το Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Η ποσότητα του λιπάσματος εξαρτάται από την ηλικία της λεμονιάς. Η λεμονιά επίσης είναι απαιτητική σε σίδηρο. Χρειάζεται συμπληρωματική λίπανση με χηλικό σίδηρο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σημαντικό επίσης είναι να μη γίνει υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα, ώστε να μην παρατηρηθεί πτώση των φύλλων και των ανθέων της.

Φροντίδα λεμονιάς

Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα που θέλει να βάλει μια λεμονιά στο σπίτι του να γνωρίζει γιατί πέφτουν τα λεμόνια, πότε κλαδεύουμε τη λεμονιά, πότε ανθίζει η λεμονιά, ποιο είναι το κατάλληλο φυσικό λίπασμα για λεμονιά. Σε περίπτωση που κάποιος μάλιστα έχει άγρια λεμόνια μπορεί να την εμβολιάσει με άλλα εσπεριδοειδή. Με τον τρόπο αυτό θα μεγαλώσει την παραγωγή του και θα  αποκτήσει μεγαλύτερα και πιο χυμώδη λεμόνια.

Δες εδώ και άλλες χρήσεις του λεμονιού:

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται