Είναι το γλυκό που πρέπει να επιλέξεις μόνο και μόνο για τις θερμίδες του.
Το μήλο είναι το απόλυτο φρούτο του Φθινοπώρου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και όλες έχουν υψηλές θρεπτικές ιδιότητες. Αυτό το φρούτο καταναλώνεται ευχάριστα ως νωπό αλλά παντρεύεται καταπληκτικά με πολλά υλικά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Όταν το ακούς πάντως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η μοσχομυριστή μηλόπιτα με ώριμα και ζουμερά μήλα.
Θερμίδες
Η πιο γνωστή μηλόπιτα έχει για βασικά υλικά έχει βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, γάλα, μπαχαρικά και φυσικά μήλα. Ο τρόπος παρασκευής της ποικίλλει όπως και οι εκδοχές της. Βάση αυτών των υλικών θα έλεγε κανείς πως ένα κομμάτι είναι γεμάτο θερμίδες και πράγματι έχει αρκετές, το καλό είναι πως δεν είναι απαγορευτικές. Συγκεκριμένα:
Μηλόπιτα θερμίδες (1 κομμάτι): 350
Όμως, για αυτούς δεν τους αρκεί ένα γλυκό να είναι νόστιμο, πρέπει να συνάδει και με τις διατροφικές συνήθειες του καθενός. Αυτό το γλυκό είναι καλύτερη επιλογή αντί μίας απλής πάστας που δίνει τις διπλάσιες θερμίδες. Αν επιθυμεί κάποιος να προσλάβει ακόμα λιγότερες θερμίδες μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ουσία, όπως είναι η στέβια. Έτσι, θα μειωθεί το θερμιδικό περιεχόμενο του γλυκού.
Διατροφική αξία
Μπορεί να αποτελεί ένα γλυκό αλλά δεν σημαίνει ότι είναι μηδαμινής διατροφικής αξίας. Αρχικά, έχει βασικό συστατικό το μήλο. Είναι πηγή πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Θεωρείται σχετικά εύπεπτο γλυκό λόγω των φυτικών ινών του.
Επίσης, τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της, η κανέλα και το γαρούφαλλο, έχουν δείξει μελέτες ότι έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η κανέλα έχει αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Εκτός από ένα αγαπημένο γλυκό έδεσμα έχει και να προσφέρει αρκετά οφέλη με λίγες θερμίδες, συγκριτικά με άλλα γλυκά, στον οργανισμό. Τα αρώματα του μήλου και τις κανέλας απογειώνουν την απόλαυση και η ουσία τους βελτιώνει τη θρεπτικότητα του γλυκού.