Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι το σνακ που βρίσκεται στη τσάντα μας ή στο συρτάρι του γραφείου μας για να αναπληρώσουμε ενέργεια τις στιγμές που το ζητάει ο οργανισμός μας. Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για το φουντούκι, το γάλα φουντουκιού, τα φουντουκιά και τις ιδιότητες τους στην υγεία μας αλλά και τις θερμίδες τους.
Το φουντούκι το παίρνουμε από το φυτό φουντουκιά, το οποίο μπορεί να είναι είτε ψηλό φουντουκιά δέντρο είτε θάμνος φουντουκιά. Η λέξη “φουντούκι” προέρχεται από την φράση ποντικόν κάρυον δηλαδή «καρύδι του Πόντου» λόγω της καλλιέργειας της φουντουκιάς στον Πόντο τα αρχαία χρόνια. Έπειτα η λέξη ποντικόν πέρασε στα τουρκικά ως φουντουκ (τουρκική προφορά) κι έτσι έμεινε στα ελληνικά το φουντούκι.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε δύο ποικιλίες φουντουκιάς. Η μία είναι η ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά που είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα σε ύψος και καλλιεργείται στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Δράμα και στη Καβάλα. Η άλλη ποικιλία είναι η αγριοφουντουκιά που είναι αυτοφυής και βρίσκεται μεμονωμένα σε διάφορα δάση της χώρας. Οι καρποί της είναι γνωστοί ως φουντουκιά Κωνσταντινούπολης.