Πίσω

Από που πήρε το όνομά του το μελομακάρονο και ποια η ιστορία του;

Η ιστορία που κρύβουν τα μελομακάρονα δε τη γνωρίζουν πολλοί. Ένα έθιμο που διατηρείται μέσα στους αιώνες. Όπως επίσης δε γνωρίζουν ποια είναι η προέλευση τους. Μάθε εδώ τα πάντα! Η εποχή των Χριστουγέννων χωρίς αυτό το γλύκισμα γίνεται; Δεν γίνεται!

Εκτός από μία καλή εκτέλεση, καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ιστορία τους. Πώς έφτασαν να ονομάζονται έτσι αυτά τα γλυκά και μελωμένα σύμβολα των Χριστουγέννων!

Η λέξη έχει ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» ή αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία». Η μακαρία δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι.

Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Είναι παραδοσιακά, είναι τα απόλυτο γλυκίσματα των Χριστουγέννων!  Δεν λείπει από κανένα σπίτι! Έχουν την ευελιξία να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Δείτε τα μυστικά μου για τα μελομακάρονα και το μέλωμά τους.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται