Το ζήτημα “αυγά θερμίδες” έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Μιας και έχουν λίγες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας με κάθε τρόπο. Είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που θα μπορούσαμε να λάβουμε χωρίς να ανησυχούμε για θερμίδες ή βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό και ο πιο εύκολος είναι να τα βράσουμε. Συνήθως μαγειρεύονται από 6 έως 10 λεπτά αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλουμε. Η θρεπτική τους αξία έχει αποδειχτεί λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει και φέρει λίγες θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα ένα αυγό περιέχει:
- Υδατάνθρακες: 0,6γρ
- Λιπαρά: 5,3γρ
- Χοληστερίνη: 212mg
- Πρωτεΐνες: 6,3γρ
- Βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β5: 6%, 15%, 9%, 7% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
- Φώσφορος: 86 mg
- Σελήνιο: 15,4 mcg
Θερμίδες: 77
Αφορούν ένα μετρίου μεγέθους αυγό περίπου 58γρ.
Αν προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι θα λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να τρώνε μόνο το ασπράδι του χωρίς τον κρόκο. Συνήθως, τα επιλέγουν άτομα που ασχολούνται έντονα με την γυμναστική για να λάβουν την πρωτεΐνη του και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεις όλο το αυγό, μαζί με τον κρόκο του, γιατί είναι διαθέσιμες πολύ περισσότερες πρωτεΐνες.