Πίσω

Αυγό βραστό και οι θερμίδες του

Είναι αγαπημένη επιλογή και συνήθεια

Το ζήτημα “αυγά θερμίδες” έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Μιας και έχουν λίγες θερμίδες πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας με κάθε τρόπο. Είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που θα μπορούσαμε να λάβουμε χωρίς να ανησυχούμε για θερμίδες ή βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Αρκεί να υπάρχει σωστή συντήρηση και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε ένα αυγό και ο πιο εύκολος είναι να τα βράσουμε. Συνήθως μαγειρεύονται από 6 έως 10 λεπτά αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλουμε. Η θρεπτική τους αξία  έχει αποδειχτεί λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει και φέρει λίγες  θερμίδες.

Πιο συγκεκριμένα ένα αυγό περιέχει:

  • Υδατάνθρακες: 0,6γρ
  • Λιπαρά: 5,3γρ
  • Χοληστερίνη: 212mg
  • Πρωτεΐνες: 6,3γρ
  • Βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β5: 6%, 15%, 9%, 7% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορος: 86 mg
  • Σελήνιο: 15,4 mcg

Θερμίδες: 77

Αφορούν ένα μετρίου μεγέθους αυγό περίπου 58γρ.

Αν προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι θα λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να τρώνε μόνο το ασπράδι του χωρίς τον κρόκο. Συνήθως, τα επιλέγουν άτομα που ασχολούνται έντονα με την γυμναστική για να λάβουν την πρωτεΐνη του και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεις όλο το αυγό, μαζί με τον κρόκο του, γιατί είναι διαθέσιμες πολύ περισσότερες πρωτεΐνες.

Βράσιμο αυγού

Ο χρόνος μπορεί να το απογειώσει η να τα καταστρέψει.

Αν τα παραβράσεις θα στεγνώσει τελείως, το ασπράδι θα είναι πολύ σφιχτό και ο κρόκος θα θρυμματίζεται και θα σπάει. Θα χάσει τελείως την μαλακή υφή του γιατί θα έχει σφίξει πάρα πολύ.

Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τα αυγά

  • Πρώτα βάζουμε κρύο νερό από τη βρύση στην κατσαρόλα. Αν πρόκειται να βράσουμε πολλά μαζί βάζουμε καθαρό βετέξ ή πετσέτα στην βάση της κατσαρόλας. Το  κρύο νερό προφυλάσσει το τσόφλι από το σπάσιμο. Βάζοντας το βετέξ σε μια κατσαρόλα  απορροφούνται οι κραδασμοί του βρασμού και τα προστατεύουμε  από τσούγκρισμα τα κατά το βράσιμο τους.
  • Αφού πάρει βράση το νερό χαμήλωσε τη φωτιά κι άφησε να σιγοβράσουν στον χρόνο που επιθυμείς ανάλογα με την χρήση του.
Πως το ξεφλουδίζεις;

Αφού τελειώσεις με το βράσιμο, βάλε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια.

Έτσι την ώρα που θα καθαρίζεις  το τσόφλι θα βγαίνει εύκολα χωρίς να διαλύεται σε μικρά κομμάτια και χωρίς να κολλάει πάνω στο ασπράδι. Καθάρισε τα μετά το βράσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό η μέσα στο μπολ με το κρύο νερό.

Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο σπασμένο τσόφλι και τη λεπτή διάφανη μεμβράνη και βγαίνει πολύ εύκολα.

Τρόποι συντήρησης αυγών

Υπάρχει περίπτωση κάποια αυγά να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί έντονα εντερικά προβλήματα. Η σαλμονέλα πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό λοιπόν η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο, το καλό μαγείρεμα, όπως είναι το βράσιμο αυγού, και η γρήγορη κατανάλωσή τους εξαφανίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σαλμονέλας. Καλό επίσης είναι κατά την αγορά να ελέγχεται αν τα αυγά ψύχονται σωστά στο κατάστημα αγοράς.

Επίσης στο ψυγείο καλό είναι τα αυγά να τοποθετούνται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, αμέσως μετά την αγορά τους. Πρέπει επίσης να παραμένουν στη συσκευασία τους ή σε ένα καλά κλεισμένο αεροστεγώς δοχείο και μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Τα νωπά αυγά στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν έως 28 ημέρες τα Α και έως 9 ημέρες τα extra. Ιδανικές συνθήκες συντήρησής τους είναι 10-15 °C και 75 % σχετική υγρασία. Για αποθήκευση έως και 10 εβδομάδες τα αυγά συντηρούνται σε θερμοκρασίες 8-10 °C και 85 % σχετική υγρασία.

Αν για κάποιο λόγο έχει διαχωριστεί ο κρόκος και το ασπράδι αυγού και θέλουμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο κρόκος διατηρείται 1-2 ημέρες (ενδείκνυται να καλυφθεί με νερό) και το ασπράδι αυγού για 2-3 ημέρες (ενδείκνυται να καλύπτονται με διάφανη μεμβράνη ή να τοποθετούνται σε καλά αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο).

Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε στους 0-1 °C χωριστά τον κρόκο και το ασπράδι αυγού σε καλά αεροστεγώς σκεύος. Καλό είναι να τα χτυπήσουμε προτού τα καταψύξουμε. Έτσι μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μήνες. Πριν τη χρήση του καλό είναι να τοποθετούνται ολόκληρο το προηγούμενο βράδυ στην ψύξη.

Όσον αφορά την συντήρηση βρασμένων  θα πρέπει να μην μένουν εκτός ψυγείου πάνω από 2 ώρες. Η ορθή πρακτική συντήρησής του είναι στο ψυγείο στους 4ºC σε ένα εσωτερικό ράφι του και όχι στην πόρτα του ψυγείου. Αυτός ο τρόπος εμποδίζει η βακτηριακή ανάπτυξη.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται