Το μαρούλι συγκαταλέγεται στα πράσινα λαχανικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Περιλαμβάνει συστατικά υψηλής θρεπτικής και διαιτητικής αξίας όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Κ και C ενώ είναι πολύ καλή πηγή καλίου, μαγγανίου και χρωμίου.
Οι βιταμίνες Α και C συμβάλλουν στην προστασία των ματιών ενώ η Κ στην ανάπτυξη των ιστών. Το κάλιο ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας ενώ η ύπαρξη της χλωροφύλλης μελέτες έδειξαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου. Επίσης, το μαρούλι είναι από τα λαχανικά που μπορούν να ρίξουν το ουρικό οξύ.
Επιπλέον, το μαρούλι φέρει ελάχιστους υδατάνθρακες, ίχνη λίπους και μεγάλες ποσότητες νερού. Έτσι, το ζήτημα “μαρούλι θερμίδες” είναι ευνοϊκός για τον έλεγχο του βάρους. Μάλιστα για διάφορες ποικιλίες δεν διαφέρουν οι περιεχόμενες θερμίδες:
- Μαρούλι πράσινο: 15 θερμίδες
- Iceberg: 14 θερμίδες
- Κόκκινο μαρούλι: 16 θερμίδες
- Romaine: 17 θερμίδες
Το μαρούλι αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού καθώς με την κατανάλωσή του αισθάνεσαι πλήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό όλες οι δίαιτες και οι διατροφές εντάσσουν σαλάτες μαρουλιού. Ωστόσο, πρέπει να δίνουμε προσοχή στην προσθήκη ελαιολάδου στις σαλάτες καθώς αυξάνεται κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο. Μία σαλάτα μαρούλι έχει υπολογιστεί ότι μια μερίδα αποδίδει 124 θερμίδες.
Το μαρούλι αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού καθώς με την κατανάλωσή του αισθάνεσαι πλήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό όλες οι δίαιτες και οι διατροφές εντάσσουν σαλάτες μαρουλιού. Ωστόσο, πρέπει να δίνουμε προσοχή στην προσθήκη ελαιολάδου στις σαλάτες καθώς αυξάνεται κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο. Μία σαλάτα μαρούλι έχει υπολογιστεί ότι μια μερίδα αποδίδει 124 θερμίδες.