Και η μαγειρική σόδα αλλά και το baking powder είναι διογκωτικά. Τα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική για να φουσκώνουν οι ζύμες, τα κέικ, τα κουλουράκια, τα pancakes, οι κρέπες κλπ.
Μαγειρική σόδα ή baking powder; Ποια είναι η διαφορά στην χρήση τους;
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην μαγειρική σόδα και το baking powder;
Ποια όμως είναι η βασική διαφορά τους στις συνταγές;
Το baking powder ενώ μοιάζει στην όψη με την μαγειρική σόδα, δεν χρειάζεται όξινο υγρό για να ενεργοποιηθεί μέσα σε μια συνταγή πχ για κέικ. Στην σύστασή του το μπέικιν, σε αντίθεση με την σόδα μαγειρικής, περιέχει όξινα συστατικά σε στερεή μορφή. Γι’ αυτό τον λόγο όταν αναμιχθεί με το αλεύρι και λίγο υγρό όπως γάλα ή νερό και μπει στο φούρνο, ξεκινάει η διόγκωση. Χρειάζεται δηλαδή την θερμότητα για να αρχίσει η δράση της διόγκωσης του μείγματος που ψήνουμε. Το baking powder λειτουργεί λίγο πολύ σαν την μαγιά. Ανακατεύεται με τα υλικά και διογκώνεται με τη θερμότητα.
Η σόδα σε αντίθεση με το baking powder αν μπει σε ένα μίγμα χωρίς όξινο υλικό π.χ. λεμόνι, ξύδι, πορτοκάλι ή γιαούρτι, όσο κι αν ανακατέψουμε και ψήσουμε, δεν θα διογκωθεί ποτέ. Το μόνο που θα προσδώσει η μαγειρική σόδα σε ένα τέτοιο μείγμα χωρίς καθόλου όξινο υγρό, είναι πιο τραγανή υφή όπως στην συνταγή κουραμπιέδες.
Γίνεται να αντικαταστήσω το μπέικιν πάουντερ με μαγειρική σόδα ή το αντίθετο, σε μια συνταγή;
Ναι γίνεται αρκεί η συνταγή που που θα βγάλεις το μπέικιν πάουντερ και θα αντικαταστήσεις με σόδα μαγειρικής, να έχει μέσα ή να προσθέσεις επί τούτου ένα όξινο υλικό, λεμόνι, ξύδι, γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Τι να προσέξω όταν χρησιμοποιώ μπέικιν πάουντερ ή σόδα μαγειρικής;
Θα πρέπει να θυμάστε ότι η μαγειρική σόδα έχει 4 φορές πιο δυνατή δράση από το μπέικιν και χρειάζεται λιγότερη ποσότητα. Για κάθε 1 κγ μπέικιν θα πρέπει να αντικαταστήσεις με 1/4 κγ μαγειρική σόδα. Και για κάθε 1/4 κγ μαγειρική σόδα χρειάζεσαι 1 κγ ξύδι ή λεμόνι για να δουλέψει η συνταγή.
Πότε όμως χρησιμοποιούμε σόδα μαγειρικής και πότε μπέικιν πάουντερ;
Λοιπόν δεν είναι λάθος ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αρκεί να ξέρουμε τι κάνει το κάθε ένα σε τελικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές θα δούμε να συνυπάρχουν και τα δύο μαζί σε μια συνταγή.
Σαν κανόνα όμως να θυμάστε ότι το μπέικιν πάουντερ μπορεί να περιμένει και να ψηθεί π.χ. σε λίγη ώρα. Γιατί ναι μεν γίνεται η ανάμειξη των υλικών, αλλά η διόγκωση του μπέικιν ξεκινάει με την θερμότητα του φούρνου. Σε αντίθεση με την σόδα που πρέπει αμέσως να μπει στον φούρνο γιατί αρχίζει η διόγκωση κατευθείαν με την ανάμιξη. Πριν μπει δηλαδή στη θερμοκρασία του φούρνου έχει αρχίσει η σόδα να ενεργεί στο μείγμα, πχ κουλουράκια, cupcakes, μπισκότα, pancakes κλπ.