Ανατολίτικα τουλουμπάκια
Λαχταριστά, βουτηγμένα σε σιρόπι, αποτελούν μια από τις ωραιότερες ανατολίτικες συνταγές.
Τούρκικη συνταγή όπως και το όνομα της. Το καλό βούτυρο στα τουλουμπάκια, μαζί με την αφράτη ζύμη που ρουφάει το σιρόπι και ποτίζουν μέσα, τα καθιστούν πράγματι ξεμυαλιστικά. Συνταγή μιας άλλης εποχής, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να έχει φανατικούς οπαδούς.
Αυτές οι μπουκιές με τις βαθειές ρίγες στην αφράτη ζύμη, είναι το χαρακτηριστικό τους. Και είναι πραγματικά ακαταμάχητες αυτές οι σιροπιαστές μπουκιές. Ξεκινάς με ένα και τρως όσα έχεις μπροστά σου.
Η καλή τουλούμπα γίνεται με διπλό τηγάνισμα. Δηλαδή η ελαστική ζύμη που γίνεται με αλεύρι, βούτυρο, νερό κι αυγά, τηγανίζεται σε μικρά κομμάτια, σε χαμηλή φωτιά για 2′. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε δίσκο και τα περνάμε για δεύτερη φορά σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, να κάνουν κρούστα. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται περισσότερες ημέρες.
Αυτή η διαδικασία γίνεται στα ζαχαροπλαστεία, γι’ αυτό και οι τουλούμπες ζαχαροπλαστείου είναι λαχταριστές. Αυτά τα κομματάκια τηγανητής ζύμης είναι διαδεδομένα στα Βαλκάνια αλλά και στον Αραβικό κόσμο.