Η υψηλή διατροφική του αξία, το χαμηλό κόστος του, αφού πρόκειται για πολύ οικονομικό φαγητό, ο γρήγορος χρόνος μαγειρέματος του αλλά και η νοστιμιά του, το κάνουν μοναδικό.
Το σπανάκι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης A, C, E, K και αντιοξειδωτικών, που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωσή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα φλιτζάνι ωμό δεν θα μας δώσει περισσότερες από 10 θερμίδες, ενώ ένα φλυτζάνι βρασμένο, θα μας δώσει μόνο 40 θερμίδες.
Έτσι λοιπόν, ο πλούτος του σε βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, το καθιστούν ένα απαραίτητο φαγητό στο εβδομαδιαίο μας μενού.
Έχει ελάχιστες θερμίδες, γι’ αυτό και σε ειδική διατροφή για απώλεια βάρους, το συστήνουν όλοι οι διατροφολόγοι.
Οι θερμίδες του, γύρω στις 280 ανά μερίδα, το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό φαγητό για όλους μας. Είναι ίσως το καλύτερο και πιο νόστιμο φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Ο συνδυασμός από το σπανάκι με βιταμίνη C από το λεμόνι, δίνουν καλύτερη απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό.