Τα χόρτα αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής με σημαντική θρεπτική αξία, καθώς εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με πλήθος βιταμινών και λιπαρών οξέων. Στην Ελλάδα όταν ακούμε την λέξη χόρτα μας έρχονται στο μυαλό το σταμναγκάθι, τα ραδίκια, οι ζοχοί, τα βλίτα και τα αντίδια, τα οποία είναι και τα πιο διαδεδομένα. Έχουμε την δυνατότητα να τα βρούμε σε ελεγχόμενες καλλιέργειες, ωστόσο, πολλά από αυτά μπορούμε να τα βρούμε και άγρια. Συνήθως τα άγρια έχουν και πιο ιδιαίτερη γεύση.
Χόρτα: συντήρηση, σωστή επιλογή και καθάρισμα
Τα χόρτα δεν λείπουν από τη μεσογειακή διατροφή
Επιλογή-Καθάρισμα
Μπορούμε να προμηθευτούμε χόρτα από λαϊκές αγορές πολύ εύκολα. Όταν όμως μιλάμε για άγρια χόρτα, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτική κατά την συγκομιδή, καθώς δεν είναι όλα τα είδη βρώσιμα και ενδεχομένως κάποια να είναι και δηλητηριώδη.
Όσον αφορά το καθάρισμα, αρχικά τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό, 2-3 χέρια και απομακρύνουμε φύλλα που έχουν αρχίσει να χαλάνει και δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πολλές φορές ξεπλένουμε και με ξύδι. Κόβουμε το κάτω μέρος της ρίζας (κοτσάνι) και χαράσουμε σταυρωτά για να βράσουν ομοιόμορφα.
Πολλοί μάγειρες, προκειμένου να διατηρήσουν τα χόρτα το αρχικό ζωηρό χρώμα τους, αμέσως μετά το βράσιμο, τα τοποθετούν σε μία λεκάνη με παγάκια (μπλανσάρισμα). Έτσι παραμένουν πράσινα.
Αποθήκευση & Συντήρηση
Τα φυλλώδη χόρτα παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν τα ξεπλύνουμε, τα τυλίξουμε σε χαρτοπετσέτα και τα βάλουμε στο ψυγείο, σε δοχείο ή σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα. Φυλάσσονται σε σημείο με σχετικά ήπια ψύξη.
Eάν θέλουμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη, τα μπλανσάρουμε και τα βάζουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων.
Στην κουζίνα
Ο πιο συχνός τρόπος μαγειρέματος για τα χόρτα είναι το βράσιμο. Κάποιοι συνηθίζουν να τα μαγειρεύουν με ελάχιστο νερό αλλά οι περισσότεροι τα βράζουν σε άφθονο νερό. Όπως γίνεται και με τα περισσότερα λαχανικά, όσο λιγότερο διαρκεί ο βρασμός, τόσο μεγαλύτερη η θρεπτική αξία των χόρτων. Ακόμα, μπορούν να γίνουν γέμιση για κάποια παραδοσιακή πίτα. Το μυστικό στις χορτόπιτες είναι να τρίβουμε καλά τα χόρτα με αλάτι, ώστε να απομακρύνεται το νερό, που θα το αποβάλλουν στο ψήσιμο της χορτόπιτας.
Τέλος, δεν βάζουμε λεμόνι στα βραστά χόρτα που θα καταναλώσουμε μετά από ώρες. Από τη στιγμή που προσθέτουμε λεμόνι, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να μαυρίσουν. Προσθέτουμε λεμόνι, μόνο, όταν πρόκειται να τα καταναλώσουμε άμεσα.