Πίσω

Αχλάδι θερμίδες

Το αχλάδι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και αποτελεί τον βρώσιμο καρπό της αχλαδιάς.

Το αχλάδι πρόκειται για ένα φθινοπωρινό καρπό με πράσινο ή πρασινοκίτρινο χρώμα, του οποίου η σάρκα εσωτερικά είναι λευκή και μαλακή. Η συγκομιδή των αχλαδιών γίνεται προτού ωριμάσουν πλήρως, σε στάδιο όμως που να μην επηρεάζεται η αλλοίωση της γεύσης του.

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες αχλαδιού παγκοσμίως. Ωστόσο στην Ελλάδα οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι κοντούλες, τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες. Καταναλώνεται είτε ωμό ως κολατσιό είτε μέσα σε διάφορες παρασκευές. Λόγω της μαλακής τους υφής δεν συνίσταται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη, παρά μόνο σε μέρος μακριά από το φως ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο, καθώς το κρύο επιβραδύνει την ανάπτυξή τους και συνεπώς διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αχλάδι θερμίδες

Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι περιέχει περίπου 100 θερμίδες.

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Το αχλάδι αποτελείται κυρίως από νερό, υδατάνθρακες, μέρος των οποίων είναι και σάκχαρα, και περιέχει πολύ χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών και λίπους. Επίσης, έχει σημαντικά επίπεδα διαιτητικών ινών, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών C, Κ, Β2 και Β6, όπως και ασβεστίου, καλίου και χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που περιέχουν ασκεί ευεργετική επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην καλή πέψη. Βοηθά στην μείωση της κακής χοληστερόλης (HDL) και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Λέγεται, ότι το αχλάδι έχει αντικαρκινικές καθώς και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες και δρα ευεργετικά στην καρδιά.

Το αχλάδι στην κουζίνα

Το αχλάδι καταναλώνεται συχνά ωμό ως κολατσιό. Ωστόσο το βλέπουμε να πρωταγωνιστεί και σε διάφορες παρασκευές. Μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού καθώς και μαρμελάδα, με υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι πολλές φορές συστατικό σε πιο γκουρμέ εκδοχές. Τέλος, μπορεί να καραμελωθεί και να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται