Πίσω

Όσα πρέπει να ξέρετε για να γίνει η κρέμα γάλακτος σαντιγί

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βουτήξει το δάχτυλο σε μια αφράτη και αέρινη σαντιγί. Ειδικά όταν είναι σπιτική είναι σκέτη απόλαυση. Ποια είναι, όμως, τα μυστικά που κρύβει μία σαντιγί και πώς από μία κρέμα γάλακτος έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Η διαδικασία να φτιάξει κάποιος μία σαντιγί είναι πανεύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό ούτε πολλά υλικά. Η κρέμα γάλακτος, λίγη ζάχαρη, ένα μπολ και μίξερ είναι αρκετά. Τα υπόλοιπα έχουν κάνουν με άλλους παράγοντες για να γίνει πετυχημένη η σαντιγί. Θερμοκρασία, χτύπημα και λιπαρά είναι λέξεις κλειδιά που κρύβουν την επιτυχία. Σε τι θερμοκρασία και πόσα λιπαρά πρέπει να έχει η κρέμα γάλακτος, πόση ώρα χτυπάμε τη σαντιγί; Ερωτήματα που οι απαντήσεις τους έχουν σημασία για το τελικό αποτέλεσμα.

Γιατί πρέπει να έχει πολλά λιπαρά η κρέμα γάλακτος;

Για την τέλεια σαντιγί απαιτείται κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά, τουλάχιστον 30%, και ποτέ light. Τα λιπαρά έχουν την ικανότητα μετά από χτύπημα να δημιουργούν πλέγμα το οποίο εγκλωβίζει αέρα. Ο αέρας αυτός συμβάλλει στην αέρινη και αφράτη δομή που έχει η σαντιγί. Αν χρησιμοποιηθεί κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά τα λιγοστά μόρια του λίπους δεν επαρκούν για να φτιάξουν το πλέγμα και να εγκλωβιστεί αέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σαντιγί να βγει αραιή και καθόλου σταθερή.

Γιατί πρέπει να είναι κρύα η κρέμα γάλακτος;

Η θερμοκρασία για να γίνει η σαντιγί είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Κι από αυτή εξαρτάται η δομή της και το τελικό αποτέλεσμα που θα έχει η σαντιγί. Εκτός από την κρέμα γάλακτος κρύα πρέπει να είναι και τα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει να εγκλωβίζεται αρκετή ποσότητα αέρα, να δημιουργείται όγκος και να υπάρχει σταθερότητα. Αν η κρέμα γάλακτος είναι ζεστή προκύπτει πιο ασταθής σαντιγί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το χτύπημα αυξάνεται η θερμοκρασία οπότε πρέπει να είναι κρύα η κρέμα.

Μέχρι πότε χτυπάμε την σαντιγί;

Το γρήγορο χτύπημα στη σαντιγί αποσκοπεί στον εγκλωβισμό όσο τον δυνατόν περισσότερο αέρα μέσα στην κρέμα. Ο χρόνος χτυπήματος είναι από 1-2 λεπτά έως 10’ ανάλογα με την ποσότητα της κρέμας και τον τρόπο που την χτυπάμε. Με ένα ισχυρό μίξερ απαιτείται λιγότερος χρόνος χτυπήματος από ότι με σύρμα.

Η σαντιγί πρέπει να αποκτήσει στο τέλος αέρινη δομή και να σχηματίζονται κορυφές που θα στέκονται μόνες τους. Αν την χτυπήσετε παραπάνω θα κόψει.

Όλα τα παραπάνω είναι όσα πρέπει να ξέρετε για το τι συμβαίνει κατά την διαδικασία παραγωγής σαντιγί και γιατί συμβαίνει. Αν και φαίνεται απλό είναι απαραίτητο να τηρηθούν αυτοί οι παράμετροι για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο άρτιο αποτέλεσμα.

Δείτε πώς να φτιάξετε την πιο αέρινη σπιτική σαντιγί από την Αργυρώ γρήγορα και εύκολα.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται