Η αμμωνία σε σκόνη είναι διογκωτικό για γλυκά και ιδιαίτερα σε ζύμες. Την βρίσκουμε σε φακελάκια στην αγορά, σε μορφή λευκής σκόνης. Βάζουμε αμμωνία στα κουλουράκια και κυρίως σε ζύμες για να διογκώνονται και να φουσκώνουν σωστά. Αρχίζει την δράση της με την θερμότητα. Προκαλεί διόγκωση στο ψήσιμο μόλις μπει στο φούρνο. Κάνει τις ζύμες αφράτες και πολύ τραγανές.
Παλαιότερα ήταν πολύ διαδεδομένη. Δεν είναι επικίνδυνη αλλά έχει πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά κυρίως κατά την διάρκεια του ψησίματος. Γι’ αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί η χρήση της από μπέικιν πάουντερ και την μαγειρική σόδα.
Με τι να αντικαταστήσω την αμμωνία;
Αντικαθιστούμε την αμμωνία στα κουλουράκια με ίση ποσότητα μπέικιν πάουντερ.
Βάλε 1 κ.γ. αμμωνία σε ένα ποτήρι με λίγο ξύδι η χυμό λεμονιού. Αν το μίγμα αρχίσει αμέσως να αφρίζει είναι δείγμα ότι είναι ενεργή. Αν δεν δείτε να αφρίζει το όξινο υγρό τότε σημαίνει ότι ξεθυμάνει η διογκωτική δράση της. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να την πετάξετε.
Συμπέρασμα
Μπορεί να αντικατασταθεί από μπέικιν πάουντερ ή από συνδυασμό μπέικιν και μαγειρικής σόδας για να πετύχουμε διόγκωση και τραγανή υφή.