Πίσω

Τα είδη των πιπεριών

Ποια είναι τα είδη των πιπεριών;

Ως πιπέρι χαρακτηρίζονται οι αποξηραμένοι καρποί του φυτού Piper Nigrum L. Περιέχουν αιθέριο έλαιο σε ποσοστό τουλάχιστον 0,7% και υγρασία όχι μεγαλύτερη από 15% και που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας και την επεξεργασία διακρίνονται σε διάφορα είδη. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται στη διαφορετική κατεργασία και στο χρόνο συγκομιδής των κόκκων. Προέρχεται από την Ινδία και η χρησιμότητά του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Το πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνεχώς και ποικιλοτρόπως, λόγω της πικάντικης ικανότητάς του και όχι μόνο σε όλες τις κουζίνες.

Τα διάφορα είδη πιπεριού τα βρίσκουμε συσκευασμένα σε πλαστικές συσκευασίες ή σε γυάλινα βαζάκια. Υπάρχει σε διάφορες μορφές ολόκληροι καρποί είτε τριμμένα, όπως το μαύρο και το άσπρο. Υπάρχουν και ανάμεικτα είδη πιπεριού όπως πιπέρι με αναλογία περίπου 40-45% μαύρο πιπέρι, 20-25% άσπρο πιπέρι- 25-30% πράσινο πιπέρι, 5-10% ροζ πιπέρι. 

Τα διάφορα πιπέρια έχουν τη δική τους αρωματική και γευστική ικανότητα, δημιουργώντας πιάτα με εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα. 

Είδη πιπεριού

Άσπρο πιπέρι

Προέρχεται από το εσωτερικό των ώριμων καρπών  του φυτού Piper nigrum, αφού πρώτα ο εξωτερικός του φλοιός γίνει κόκκινος και αφαιρεθεί. Στο εσωτερικό του φλοιού υπάρχουν οι κόκκοι του άσπρου πιπεριού. Έχει ελαφρά πικρή γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Είναι πικάντικο πιπέρι, αλλά λιγότερο καυτερό από το μαύρο.
Χρήση
Χρησιμοποιείται κυρίως σε λευκά κρέατα και ψάρια, σε μπεσαμέλ και σε σάλτσες με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιείται επίσης σε πατάτες, πουρέδες, αυγολέμονο και σε αλλαντικά.

Μαύρο πιπέρι

Προέρχεται από τον άγουρο καρπό του φυτού, ο οποίος βράζεται και αφήνεται να αποξηραθεί στον ήλιο ή με τη βοήθεια μηχανικών μέσων, ώσπου να αποκτήσει μαύρο χρώμα. Το πλέον δραστικό συστατικό του είναι η πιπερίνη που είναι ευαίσθητη στο φως. Για το λόγο αυτό το πιπέρι πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη μακριά από το φως και σε κατάλληλη συσκευασία. Είναι ελαφρά πικάντικο και αρωματικό. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά και κυρίως σε κρέατα, πουλερικά και τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως οι πατάτες. Συνιστάται σε λογικές ποσότητες όταν χρησιμοποιείται σε ψάρια και λαχανικά.

Πορτοκαλί και κόκκινο πιπέρι

Προέρχεται από τη συλλογή ώριμων καρπών του φυτού Piper nigrum, όταν ο εξωτερικός φλοιός κοκκινίσει. Οι καρποί τοποθετούνται σε άλμη ή ξύδι για να διατηρήσουν το χρώμα τους. 
Χρήση
Είναι ιδανικό για μαρινάδες και ως dressing  με σαλάτες. Χρησιμοποιείται σε θαλασσινά, αλλά και στη ζαχαροπλαστική και σε ροφήματα.

Πράσινο πιπέρι

Προέρχεται από τον άγουρο καρπό του φυτού Piper nigrum που υφίσταται μία ειδική επεξεργασία που του επιτρέπει να διατηρεί το πράσινό του χρώμα. Έχει πιο ήπια πικάντικη γεύση από το μαύρο πιπέρι και είναι περισσότερο αρωματικό. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται κυρίως σε “ελαφρά” πιάτα, όπως τα ψάρια, τα διάφορα θαλασσινά, αλλά και οι λευκές σάλτσες. Χρησιμοποιείται επίσης σε λεμονάτα ή κρασάτα φαγητά, σε κοτόπουλα, σε κρέας, σε μανιτάρια κ.ά. Συνδυάζεται ιδανικά με λαχανικά, όπως το κουνουπίδι. Βρίσκει ακόμα εφαρμογές στην παρασκευή αλλαντικών, τουρσιών και σοκολάτας.

Μακρύ πιπέρι

Προέρχεται από τον αποξηραμένο καρπό του φυτού Piper longum. Καλλιεργείται στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία Έχει έντονη πικάντικη γεύση που προκαλεί μούδιασμα στο στόμα. Είναι πολύ αρωματικό και συναντάται κυρίως στην ασιατική κουζίνα και όχι στην ευρωπαϊκή. Βρίσκεται σε διάφορα μείγματα μπαχαρικών στην Αιθιοπία και στο Μαρόκο. Έχει χρώμα γκρι-μαύρο. Είναι το κύριο συστατικό του σπρέι πιπεριού το οποίο είναι διαδεδομένο ως μέσο αυτοάμυνας. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε κρέατα, όπως το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, αλλά και σε μανιτάρια, σπαράγγια, αγκινάρες, τουρσιά και τυριά. Συνδυάζεται άριστα με τα διάφορα μπαχαρικά. Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα χρησιμοποιείται στις σούπες και τα τηγανητά και στην Αιθιοπική στο στιφάδο.

Ροζ πιπέρι

Προέρχεται από το φυτό Schinus tere, το οποίο πρόκειται για έναν αρωματικό σχίνο. Έχει ήπια πικάντικη γεύση και ιδιαίτερο φρουτώδες και ρητινώδες άρωμα. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε χοιρινό, κοτόπουλο, ψαρικά, θαλασσινά, μανιτάρια, λεμονάτα φαγητά, πράσινα λαχανικά,  λευκές σάλτσες, στη σοκολάτα και ιδιαίτερα στο σολομό. Χρησιμοποιείται είτε μόνο του ή και σε συνδυασμό με άλλα είδη πιπεριού.

Πιπέρια από καυτερές πιπεριές 

Τσίλι

Παράγεται από τα φυτά Capsicum anuum και Capsicum frutescens. Πρόκειται για πολύ καυτερές πιπεριές, οι λοβοί των οποίων συνήθως αποξηραίνονται για να διατηρηθούν περισσότερο. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα και μια θερμή πιπεράτη γεύση. Η χαρακτηριστική του καυτερή ένωση είναι η καψαϊσίνη. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε όλα τα φαγητά για να δώσουμε έντονα καυτερή γεύση. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις εθνικές κουζίνες και ιδιαίτερα στις μεξικάνικες.

Ταμπάσκο

Παράγεται από το φυτό Capsicum frutescens. Οι καρποί του πολτοποιούνται, αναμειγνύονται με αλάτι και τοποθετούνται για καιρό σε δρύινα βαρέλια μέχρι να ωριμάσουν. Κατόπιν, ο πολτός στραγγίζεται, ώστε να απομακρυνθούν οι σπόροι και οι φλούδες. Το υγρό που μένει στην συνέχεια αναδεύεται με ξύδι και τοποθετείται ξανά στα δρύινα βαρέλια για λίγο διάστημα ακόμα, όπου και ανακατεύεται περιστασιακά. Έχει έντονη καυτερή γεύση και άρωμα. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε διάφορες σάλτσες και μαρινάδες, αλλά ακόμα και σε ποτά. 

Πιπέρι καγιέν

Προέρχεται από την πολή Καγιέν της Γαλλικής Γουιάνας και παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς του Capsicum annuum, το είναι ένα είδος κόκκινης πιπεριάς, οι οποίοι πολτοποιούνται, ψήνονται, αλέθονται και κοσκινίζονται, ώσπου να γίνει σκόνη. 
Χρήση
Χρησιμοποιείται για την παρασκευή πικάντικων συνταγών, σε σάλτσες κυρίως με βάση το ξύδι, μαρινάδες, όσπρια, κρεατικά, σούπες, αλλά ακόμα και σε ροφήματα και στη σοκολάτα.

Πάπρικα

Προέρχεται από τους  αποξηραμένους με τη βοήθεια του αέρα σπόρους του Capsicum annuum L.  Μπορεί να έχει καυτερή, αλλά ακόμα και γλυκιά και ήπια γεύση. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πρώτη και δεύτερη ανάλογα με τη  σύστασή της. Ένα κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 2 γραμμάρια, παρέχει 6 θερμίδες, σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και  βιταμίνη Β6 και Ε σε μέτριες ποσότητες.
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε χοιρινά, πουλερικά, θαλασσινά, σάλτσες σε κουζίνες πολλών χωρών, κυρίως αυτές του Μεξικού, της Ισπανίας και γενικότερα των Βαλκανικών χωρών. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η χρήση της στο παραδοσιακό πικάντικο πιάτο της Ουγγαρίας (γκούλας).

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται