Άσπρο πιπέρι
Προέρχεται από το εσωτερικό των ώριμων καρπών του φυτού Piper nigrum, αφού πρώτα ο εξωτερικός του φλοιός γίνει κόκκινος και αφαιρεθεί. Στο εσωτερικό του φλοιού υπάρχουν οι κόκκοι του άσπρου πιπεριού. Έχει ελαφρά πικρή γεύση και ιδιαίτερο άρωμα. Είναι πικάντικο πιπέρι, αλλά λιγότερο καυτερό από το μαύρο.
Χρήση
Χρησιμοποιείται κυρίως σε λευκά κρέατα και ψάρια, σε μπεσαμέλ και σε σάλτσες με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιείται επίσης σε πατάτες, πουρέδες, αυγολέμονο και σε αλλαντικά.
Μαύρο πιπέρι
Προέρχεται από τον άγουρο καρπό του φυτού, ο οποίος βράζεται και αφήνεται να αποξηραθεί στον ήλιο ή με τη βοήθεια μηχανικών μέσων, ώσπου να αποκτήσει μαύρο χρώμα. Το πλέον δραστικό συστατικό του είναι η πιπερίνη που είναι ευαίσθητη στο φως. Για το λόγο αυτό το πιπέρι πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη μακριά από το φως και σε κατάλληλη συσκευασία. Είναι ελαφρά πικάντικο και αρωματικό.
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά και κυρίως σε κρέατα, πουλερικά και τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως οι πατάτες. Συνιστάται σε λογικές ποσότητες όταν χρησιμοποιείται σε ψάρια και λαχανικά.
Πορτοκαλί και κόκκινο πιπέρι
Προέρχεται από τη συλλογή ώριμων καρπών του φυτού Piper nigrum, όταν ο εξωτερικός φλοιός κοκκινίσει. Οι καρποί τοποθετούνται σε άλμη ή ξύδι για να διατηρήσουν το χρώμα τους.
Χρήση
Είναι ιδανικό για μαρινάδες και ως dressing με σαλάτες. Χρησιμοποιείται σε θαλασσινά, αλλά και στη ζαχαροπλαστική και σε ροφήματα.
Πράσινο πιπέρι
Προέρχεται από τον άγουρο καρπό του φυτού Piper nigrum που υφίσταται μία ειδική επεξεργασία που του επιτρέπει να διατηρεί το πράσινό του χρώμα. Έχει πιο ήπια πικάντικη γεύση από το μαύρο πιπέρι και είναι περισσότερο αρωματικό.
Χρήση
Χρησιμοποιείται κυρίως σε “ελαφρά” πιάτα, όπως τα ψάρια, τα διάφορα θαλασσινά, αλλά και οι λευκές σάλτσες. Χρησιμοποιείται επίσης σε λεμονάτα ή κρασάτα φαγητά, σε κοτόπουλα, σε κρέας, σε μανιτάρια κ.ά. Συνδυάζεται ιδανικά με λαχανικά, όπως το κουνουπίδι. Βρίσκει ακόμα εφαρμογές στην παρασκευή αλλαντικών, τουρσιών και σοκολάτας.
Μακρύ πιπέρι
Προέρχεται από τον αποξηραμένο καρπό του φυτού Piper longum. Καλλιεργείται στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία Έχει έντονη πικάντικη γεύση που προκαλεί μούδιασμα στο στόμα. Είναι πολύ αρωματικό και συναντάται κυρίως στην ασιατική κουζίνα και όχι στην ευρωπαϊκή. Βρίσκεται σε διάφορα μείγματα μπαχαρικών στην Αιθιοπία και στο Μαρόκο. Έχει χρώμα γκρι-μαύρο. Είναι το κύριο συστατικό του σπρέι πιπεριού το οποίο είναι διαδεδομένο ως μέσο αυτοάμυνας.
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε κρέατα, όπως το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, αλλά και σε μανιτάρια, σπαράγγια, αγκινάρες, τουρσιά και τυριά. Συνδυάζεται άριστα με τα διάφορα μπαχαρικά. Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα χρησιμοποιείται στις σούπες και τα τηγανητά και στην Αιθιοπική στο στιφάδο.
Ροζ πιπέρι
Προέρχεται από το φυτό Schinus tere, το οποίο πρόκειται για έναν αρωματικό σχίνο. Έχει ήπια πικάντικη γεύση και ιδιαίτερο φρουτώδες και ρητινώδες άρωμα.
Χρήση
Χρησιμοποιείται σε χοιρινό, κοτόπουλο, ψαρικά, θαλασσινά, μανιτάρια, λεμονάτα φαγητά, πράσινα λαχανικά, λευκές σάλτσες, στη σοκολάτα και ιδιαίτερα στο σολομό. Χρησιμοποιείται είτε μόνο του ή και σε συνδυασμό με άλλα είδη πιπεριού.