Πίσω

Το παραδοσιακό ραβανί

Το γνωστό μας ρεβανί ή ραβανί, φιγουράρει διπλά σε αλλά σιροπιαστά γλυκά στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων πάνω από έναν αιώνα τώρα. Αυτό το αφράτο σιροπιασμένο γλυκό ταψιού ξεχωρίζει για το χρυσοκίτρινο χρώμα του και τη μελένια του γεύση. Πως όμως έφτασε να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά;

ραβανί - ραβανί συνταγή - ραβανί της γιαγιάς - ραβανί Αργυρώς - ραβανί Αργυρώ - ραβανί αφρός - ραβανί συνταγή κλασικό - εύκολη συνταγή για ραβανί - συνταγή για ραβανί - συνταγή για ραβανί - ραβανί εύκολο - εύκολο ραβανί με σιμιγδάλι ψιλό - ραβανί κλασικό - εύκολο ραβανί - συνταγή ραβανί - ραβανί επαγγελματική συνταγή - ραβανί παραδοσιακό - ραβανί πολίτικο - ραβανί με σιμιγδάλι ψιλό - ραβανί συνταγή εύκολη - ραβανί πολίτικο Αργυρώ - συνταγή για εύκολο ραβανί
Παραδοσιακό ραβανί Νάξου

Ραβανί Βέροιας

Οι ρίζες του φτάνουν, όπως όλα τα σιροπιαστά επιδόρπια άλλωστε, από την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Στις αραβικές χώρες καθιερώθηκε με το όνομα μπασμπούσα και μπορούσε ,εκτός από τα βασικά υλικά, να περιέχει τριμμένη καρύδα. Στη Τουρκία είναι αρκετά διαδεδομένο παραδοσιακό γλύκισμα γνωστό με το όνομα revani me Sherbet, εν συντομία revani που σημαίνει στα περσικά παχύρρευστο λάδι. Στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το ρεβανί ήταν ένα γλυκό που συνήθιζαν να τρώνε οι Οθωμανοί. Τον 19ο αιώνα η παραδοσιακή του συνταγή πέρασε από τους μουσουλμάνους κατοίκους σε ελληνικά χέρια. Η πόλη όμως που πρώτη άρχισε να το παράγει και να το κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα είναι η Βέροια. Η ιστορία του λοιπόν ξεκίνα από ένα μικρό γαλακτοζαχαροπλαστείο το 1886 στο κέντρο της πόλης της Βέροιας το οποίο με επίσημη άδεια από τις οθωμανικές αρχές μπορούσε να παράγει και να πουλά το άγνωστο μέχρι τότε σιροπιαστό. Με το πέρασμα του χρόνου, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο και έγινε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η συνταγή εδώ και 130 χρόνια παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και περνά από γένια σε γένια με απόλυτη μυστικότητα. Επισκέπτες από όλη τη χώρα έρχονται ακόμα και σήμερα να γευτούν το ξακουστό ρεβανί.

Διαφήμιση
[adrotate banner="29"]

Από την παράδοση στο σήμερα

Στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος η συνταγή είναι περίπου η ίδια. Ένα αφράτο κέικ που φτιάχνεται με αβγά, ψιλό σιμιγδάλι και σιροπιάζεται απαραιτήτως με σιρόπι στο τέλος. Σε άλλες παραλλαγές μπορεί να βρει κανείς στα συστατικά το γιαούρτι για εξισορρόπηση της γλύκας. Το σιρόπι που περιχύνεται μετά το ψήσιμο του αρωματίζεται είτε με φλούδες λεμονιού είτε με πορτοκαλιού. Αν και μοιάζει αρκετά με το ανατολικό σάμαλι παρ’ όλα αυτά είναι πιο πλούσιο γευστικά, πιο αφράτο και δε πρόκειται για νηστίσιμο γλύκισμα αφού περιέχει αβγά. Ένα οικονομικό και εύκολο επιδόρπιο που δεν έχει την τιμητική του μόνο στις γιορτές αλλά μπορεί να υπάρχει στο τραπέζι μας καθημερινά. Μάλιστα στις πιο ζεστές μέρες του χρόνου συνδυάζεται υπέροχα με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλιας.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται