Η Χίος το 1566 μ.Χ. πέφτει αναπόφευκτα στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων για λογαριασμό του τότε Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το νησί απολαμβάνει ιδιαίτερα προνόμια χάρη στη μαστίχα και το ανεπτυγμένο εμπόριο ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει πνευματική και πολιτιστική άνθιση αφού ιδρύεται η Σχολή της Χίου και η βιβλιοθήκη Κοραή.
Η ανάπτυξή της ανακόπτεται βίαια μετά τη Σφαγή το 1822 όπου ο μεγαλύτερος πληθυσμός της εξοντώνεται ενώ το υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού μεταναστεύει είτε σε άλλες περιοχές της Ελλάδος είτε στη Δύση. Το 1912 μετά το πέρας του Μακεδονικού Αγώνα, η Χίος απελευθερώνεται και ενσωματώνεται στο Νεότερο Ελληνικό Κράτος.
Η Χίος είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τη μαστίχα. Ένας διατροφικός θησαυρός που χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές συνταγές του νησιού. Τα περίφημα μασουράκια είναι από τα πιο γνωστά.
Επίσης η Χίος είναι φημισμένη για τα μανταρίνια της, τα οποία καλλιεργούνται στον Κάμπο της Χίου, ευωδιάζοντας και μεθώντας τον επισκέπτη με τη μυρωδιά τους. Διάσημη είναι η περίφημη μανταρινάδα της Χίου, την οποία οι ντόπιοι συνηθίζουν να την προσφέρουν στους επισκέπτες του νησιού μαζί με γλυκά του κουταλιού. Γλυκά φτιαγμένα παραδοσιακά και με μεράκι όπως το υπέροχο γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, φτιαγμένο από το ροδοπέταλα του λουλουδιού.
Αν και όχι μεγάλη η παραγωγή, η Χίος έχει και φανταστικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι η κοπανιστή που είναι ένα μαλακό και πικάντικο τυρί και το πιτιανό, που είναι σκληρό τυρί από κατσικίσιο και αιγοπρόβειο γάλα. Το πιο διάσημο απ’ όλα είναι το μαστέλο Χίου, ένα λευκό αγελαδινό τυρί ιδανικό για σαγανάκι.
Δείτε ακόμα και διαβάστε για παραδοσιακά προϊόντα της Χίου και γνωρίστε τη γαστρονομία της: