Πίσω

Σύρος: Γνωρίστε το συριανό λουκούμι μέσα από το Λουκουμοποιείο Συκουτρή

Λουκουμοποιείο Συκουτρή

Με την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, ο 15χρονος Γεώργιος Συκουτρής, εκ Σμύρνης, παππούς της σημερινής ιδιοκτήτριας, φθάνει στη Σύρο φέρνοντας μαζί του την τέχνη του λουκουμοποιού από την οικογενειακή επιχείρηση. Το 1928 αποκτά το προσωπικό του εργαστήριο στο νησί, παράγοντας με τον παραδοσιακό τρόπο λουκούμι, χαλβαδόπιτα και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. 

Διατηρώντας αναλλοίωτη τη συνταγή των προϊόντων εδώ και τέσσερεις γενεές, χρησιμοποιούνται μόνο αγνά υλικά: νερό πηγής, ζάχαρη, άμυλο, μαστίχα Χίου, ροδοζάχαρη, θυμαρίσιο μέλι, ξηροί καρποί, φρέσκα αυγά, αναμειγνύονται με μεράκι και συσκευάζονται «στο χέρι».

Παρασκευάζονται στο τελευταίο παραδοσιακό εργαστήριο στη Σύρο, το οποίο λειτουργεί από τότε ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. 

Η Χαλβαδόπιττα Αμυγδάλου «Συκουτρής» τιμήθηκε με το Αργυρό Βραβείο Γεύσης στο Great Taste Awards στο Λονδίνο το 2003.  

Τα προϊόντα μας προτείνονται από το Δίκτυο «Aegean Cuisine».

Η Ντίνα Συκουτρή – Ανδριωμένου και το λουκουμοποιείο μας, τιμήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 με το βραβείο «Εύη Βουτσινά» από το περιοδικό «Γαστρονόμος», για την πολύχρονη έρευνά της πάνω στην ιστορική τεκμηρίωση του λουκουμιού και για τα εξαιρετικά παραδοσιακά μας προϊόντα.

Τα λουκούμια μας τιμήθηκαν με το Χρυσό Βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος στην 3η Gourmet Exhibition στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2019.

Η αποδοχή των προϊόντων μας διαχρονικά, δείχνει ότι ο σεβασμός στην παράδοση είναι το «υλικό» που συνδέει τη βιοτεχνία μας με τους καταναλωτές.

Η προέλευση του λουκουμιού

Προέλευση: από Μικρά Ασία – Κωνσταντινούπολη

Ονομασία: Λουκούμι, από την τουρκική λέξη lokum και χαρακτηρίζεται γλύκισμα από ζάχαρη και άμυλο

Η αναφορά στο λουκούμι γίνεται σε έγκριτα λεξικά. 

Στη Σύρο έφθασε η τέχνη της παρασκευής του με τους πρώτους πρόσφυγες από τη Χίο. Λέγεται δε, ότι η πρώτη καζανιά μπήκε το 1832. Η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού εμφανίζεται το 1837, του Σταματελάκη.              

H τουρκική λέξη επικράτησε διεθνώς, γιατί πολύ πριν από το 1832 το προϊόν αυτό είχε γίνει γνωστό στον κόσμο από την παραγωγή του στην Τουρκία. Οι τεχνίτες λουκουμιού ήταν κυρίως Χιώτες που μετέφεραν την τέχνη τους στην Πόλη, όπου παρασκεύαζαν το λουκούμι εκεί και τη μετέδωσαν στις επόμενες γενιές όπως την έμαθαν κι αυτοί από τους προγόνους τους.

Δεν είναι τυχαίο πως τα ραχάτ μαστίχας και ροδοζάχαρης με αμύγδαλο ήταν τα πρώτα και πιο σημαντικά λουκούμια από την Τουρκία και τη Σύρο, πρώτες ύλες που μαζί με την μαστίχα αφθονούσαν στην Χίο.

Τα συστατικά των λουκουμιών, λίγα και απλά: νερό, ζάχαρη και άμυλο.

Η παρασκευή του λουκουμιού

Για πολλές δεκαετίες το λουκούμι παρασκευάζεται με ένα και μόνο σταθερό τρόπο. Η παρασκευή, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, ήταν δύσκολη και απαιτούσε γνώση και μεράκι. Από το 1970 και μετά, τα εργαστήρια έχουν κάπως εκσυγχρονιστεί (καύσιμα, τρόπος κένωσης, μεταφορά κτλ), όχι όμως και η τεχνική.         

Τα τρία βασικά υλικά βράζουν μέσα σε μπακιρένια καζάνια σε χτιστά τζάκια με πυρότουβλα ή παλαιότερα με λάσπη και πέτρα και ο λουκουμοποιός είναι υποχρεωμένος να τα ανακατεύει συνεχώς μέχρι να διαπιστώσει με έναν μοναδικό τρόπο από την πείρα του, ότι είναι έτοιμο για κατέβασμα από το τζάκι. Έπειτα το αδειάζει σε ένα ξύλινο τελάρο (λαμαρίνα), στρωμένο με αλεύρι και μένει εκεί μέχρι να κρυώσει.

Foto credits: Alexandra Frankewitz/Tranzit

 

Την επόμενη ημέρα τεμαχίζεται με μεγάλες σιδερένιες μαχαίρες πάνω σε πάγκο στρωμένο με άχνη ζάχαρη (λουκουμόσκονη). Από το καζάνι μέχρι τα χέρια του καταναλωτή, το λουκούμι περνά από διάφορα στάδια: κόψιμο, τοποθέτηση σε χαρτονένια κουτιά, ζύγισμα, ξεσκόνισμα, σφράγισμα, τύλιγμα με ζελατίνα, ετικέτες.

Με την πάροδο των χρόνων, πλήθυναν οι ποικιλίες της γεύσης του λουκουμιού. Μαστίχα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, καρύδα ινδική, αμυγδάλου, φιστικιού, καρυδιού κλπ.   

Συριανό Λουκούμι: «Μια γλυκιά ιστορία στα αλμυρά νερά του Αιγαίου»

Το διάσημο, από την αρχή, συριανό λουκούμι, κρατά επάξια και μόνιμα πλέον το ρόλο του πρεσβευτή για τη Σύρο, που την έκανε γνωστή σ’ όλο τον κόσμο.

Το στοιχείο που έκανε ασυναγώνιστο το συριανό λουκούμι, λέγεται πως είναι το νερό. Σε ένα νησί άγονο, άνυδρο, το υφάλμυρο από τις λιγοστές πηγές νερό, έδωσε την επιτυχημένη και μοναδική ταυτότητα στο προϊόν αυτό που πολιτογραφήθηκε πλέον συριανό. Δοκιμάστηκε δε, να παραχθεί λουκούμι με βρόχινο και πηγαδίσιο νερό σε άλλη πόλη με άλλο κλίμα και ωστόσο απέτυχε. Λουκούμια κατασκευάζονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ένα όμως είναι το μοναδικό, το συριανό.

Γύρω από το λουκούμι αναπτύχθηκαν πολλά άλλα επαγγέλματα. Από την Μικρασιατική Καταστροφή και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, υπήρχαν πολλές βιοτεχνίες λουκουμιών στην Σύρο και πολλά καταστήματα πώλησής του στην παραλία που απασχολούσαν πολύ προσωπικό. Συνήθως, οι βιοτεχνίες ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις και η τέχνη περνούσε από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν δε βιοτεχνίες που η ζωή τους άρχισε στη Σμύρνη πολύ πριν την καταστροφή και για τέταρτη γενιά συνεχίζεται στη Σύρο. 

Ο πρώτος επίσημος Σύνδεσμος ιδρύθηκε στην Σύρο το 1942 με προστάτιδα την Αγία Γλυκερία που εορτάζει στις 13 Μαΐου (αναφέρεται στο 1ο καταστατικό στου Συνδέσμου του). Αργότερα, άτυπα, προστάτης Άγιος ορίσθηκε ο Άγιος Αθανάσιος (18 Ιανουαρίου) λόγω της ύπαρξης της ομώνυμης πηγής στην Άνω Σύρο. 

Το λουκούμι, πέρα από αντιπροσωπευτικό δώρο του νησιού, έπαιξε επίσης κοινωνικό, θρησκευτικό και οικογενειακό ρόλο. Όλοι θυμούνται το αυτοσχέδιο φουρνάκι με τα κάρβουνα που με αχνισμένα τα τζαμάκια του, διατηρούσε ζεστό το ψαθουράκι με το λουκούμι μέσα του. Προσφιλές προσφάι για τους δεκάδες εργάτες που το αγόραζαν πρωί πρωί πριν σφυρίξει η μπουρού του εργοστασίου. Είναι παρόν στους γάμους, στις γιορτές, στα μνημόσυνα. Κανένας ταξιδιώτης δεν νοείται να περάσει με το καράβι από το νησί και να μην αγοράσει ένα κουτί λουκούμι από τους καλαθατζίδες με τις άσπρες μπλούζες που κυριολεκτικά σκαρφαλώνουν στα πλοία. 

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το άλλο συριανό προϊόν των λουκουμοποιών, τη χαλβαδόπιτα με θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο.

Όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε την παράδοση. Αυτή μας διδάσκει πως, ακόμη και ένα προϊόν, όπως το συριανό λουκούμι, αν δεν αλλοιωθεί για οικονομικούς λόγους, μπορεί να κρατήσει για πάντα το βάρος του ονόματος του τόπου που γεννήθηκε σαν ελληνικό προϊόν, της Σύρου. 

Eυχαριστούμε τους φωτογράφους Alexandra Frankewitz/Tranzit, Wiz creative & Στ. Μαμίδη για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό.

Για να γνωρίσετε καλύτερα το Λουκουμοποιείο Συκουτρή, επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο facebook, https://el-gr.facebook.com/loukoumiasykoytri/

Άλλωστε η Σύρος είναι η αρχόντισσα των Κυκλάδων, γεμάτη ομορφιές απ’ άκρη σε άκρη.

Τα νησιά μας, αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα, μέσα από την ιστορία και τις γεύσεις τους κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις μας από γενιά σε γενιά, όπως και η Χίος.

Αν είστε μέλος ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού και επιθυμείτε να επικοινωνήσετε τη δουλειά και τα προϊόντα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω του mail info@argiro.gr

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται