Πίσω

Ταξίδι στην Χίο, ένα αξέχαστο τριήμερο στην Μυροβόλο

Χίος Μυροβόλος

Μυροβόλο την λένε και δεν έχουν άδικο. Χίος, ένα νησί που μοσχοβολάει μαστίχα, τριαντάφυλλα και ανθούς πορτοκαλιάς και μανταρινιάς. Η αίσθηση αυτή στον κάμπο της Χίου σε ζαλίζει.

Όσο κι αν στο περιγράφουν, πρέπει να το ζήσεις και να το αισθανθείς. Μόνο τότε μένει χαραγμένο ανεξίτηλα μέσα σου.

Καλώς ορίσατε στην Χίο

Φτάνοντας στην Χίο σε υποδέχονται με χαμόγελα και καλωσορίσματα μαζί με τραταρίσματα και χιώτικα καλούδια.

Οι Χιώτες είναι φιλόξενοι και ζεστοί άνθρωποι. Αυτό το νιώσαμε όλοι από την πρώτη στιγμή.

Οι γιαγιάδες στις αυλές στα μαστιχοχώρια μας εξιστόρησαν ιστορίες παλιές, μας κέρασαν λουκουμάκια με μαστίχα και μας έδιναν ευχές για καλό δρόμο και καλή αντάμωση.

Χίος, πρώτη ημέρα στο νησί

Φτάσαμε στη Χίο μετά από πτήση που διήρκεσε λιγότερο από 1 ώρα. Το αεροδρόμιο της Χίου είναι πολύ κοντά στην πόλη.

Η εξόρμηση μας ξεκίνησε από το κάστρο της Χίου. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του λιμανιού και περικλείει τα σπίτια και τα καταστήματα στα επιβλητικά τείχη του. Τα τείχη αυτά αποσκοπούσαν στην προστασία του πληθυσμού από τις συχνές επιδρομές.

Στο εσωτερικό του κάστρου θα συναντήσετε μνημεία διαφορετικών εποχών αλλά και ζωντανό οικισμό που κατοικείται εδώ και αιώνες.

Περπατήσαμε στο λιμάνι και η λιγωτική μυρωδιά από μαχλέπι και μαστίχα μας έφερε μπροστά στο περίφημο «Τσουρέκι της Πόλης», του Γιάννη Περρή.  Αφράτα, μαλακά, φουσκωτά τσουρέκια που μόλις είχαν βγει από τον φούρνο μας ξεμυάλισαν και ο γελαστός αρτοποιός μας, ο κύριος Περρής, μας είπε την ιστορία του αλλά και τα μυστικά του για τα φανταστικά τσουρέκια που μόλις είχαμε γευτεί όλοι μας.

Μια βόλτα μέχρι τα οθωμανικά λουτρά της Χίου, τα λεγόμενα χαμάμ, ήταν απαραίτητη για να έχουμε μια αίσθηση της καθημερινότητας των κατοίκων εκείνης της εποχής. Μετά την ανάπλασή τους αποτελούν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Χίου. Σε μια επίσκεψή σας στο νησί, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και να τα θαυμάσετε.

Για το μεσημεριανό μας υποδέχτηκε το εστιατόριο “Ρούσσικο” στην παραλία της Χίου. Δοκιμάσαμε τοπικές συνταγές με χιώτικα προϊόντα, δια χειρός σεφ Μάρκελλου.

Στην συνέχεια ξεκινήσαμε για Β. Χίο με προορισμό την Βολισσό. Στην Βολισσό θα θαυμάσετε το κάστρο στην κορυφή του λόφου. Χρονολογείται στον 11º αιώνα αλλά ανοικοδομήθηκε από τους Γενοβέζους στην τελική του μορφή τον 15º αιώνα.

Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και στην κορυφή βρίσκεται τα επιβλητικά τείχη του κάστρου.  Απέχει γύρω στα 50 χλμ από την πόλη της Χίου. Η διαδρομή έχει όμορφες αντιθέσεις. Η θέα στην ανάβαση κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Στην οικογενειακή ταβέρνα “Φάμπρικα”, μέσα σε μια λουλουδιασμένα αυλή, μας περιποιήθηκαν η Σοφία, ο Δημήτρης και οι κόρες τους, σε οικογενειακή και πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Διαφήμιση
[adrotate banner="32"]

Χίος, δεύτερη ημέρα στο νησί

Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε για την μονή του Αγίου Μηνά, ιερό τόπο του ολοκαυτώματος. Η επίσκεψή μας, συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης για τα 200 χρόνια της καταστροφής της Χίου, 1822-2022. 

Μας καλωσόρισε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, στον περίβολο του μοναστηριού και μας οδήγησε στο εμφανές οστεοφυλάκιο για προσκύνημα. Είναι πραγματικά κάτι που μας συγκλόνισε, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.

Μας καθήλωσαν τα λόγια Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, με την αναφορά στο ολοκαύτωμα.

Ο Ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, μας διαφώτισε με τον λόγο του σχετικά με την καταστροφή και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κύριος Μάνος Στεφανίδης ανέλυσε το έργο του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου».

Μαστιχοχώρια και μαστίχα Χίου

Ήρθε η ώρα να αναχωρήσουμε με προορισμό τις καστροπολιτείες της Νότιας Χίου. Κομμάτι μυθικό του νησιού με μακραίωνη ιστορία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μοναδικές παραλίες στο νότιο τμήμα.

Τα μαστιχοχώρια, όπως τα ξέρουμε όλοι μας, είναι προορισμός στην Χίο. Αξίζει να τα επισκεφτείς, να τα θαυμάσεις, να τα γνωρίσεις και να τα αφουγκραστείς. Έχουν πολλά να μας πουν για τους κατακτητές που πέρασαν κι άφησαν τα σημάδια τους, αλλά και για τα μοναδικά προϊόντα τους.

Αυτή η περιοχή έχει άρωμα μαστίχας και τριαντάφυλλου.  Ατελείωτα μαστιχόδεντρα και ροδώνες με αρωματικά τριαντάφυλλα, που σε ζαλίζει το άρωμα και η θέα τους.

Αυτήν την εποχή που φτάσαμε, γίνονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει η συγκομιδή της μαστίχας.  Ξεκινάει όταν ζεστάνει καλά ο καιρός και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο μας έδειξαν πως κεντάνε το δέντρο του σχίνου. Χαράζουν μικρές ρωγμές στον σχίνο και στάζει το δάκρυ της μαστίχας. Εντυπωσιακό για εμάς που το είδαμε πρώτη φορά από κοντά.

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας επιβάλλεται, μιας και θα βρίσκεστε στην περιοχή.

Πυργί – Μεστά – Μαστιχοχώρια

Τα μεσαιωνικά χωριά που επισκεφτήκαμε, χτίστηκαν στα μέσα του 14ου αιώνα από Γενοβέζους κατακτητές με υποδειγματική αρχιτεκτονική που εξασφάλιζε την προστασία του πληθυσμού και του τόπου από τις επιδρομές πειρατών που λεηλατούσαν αλύπητα το Αιγαίο.

Πυργί Χίου

Πρώτη στάση στο Πυργί με την διάσημη και μοναδική τεχνοτροπία του ξυστού στις προσόψεις των κτηρίων. Η τεχνοτροπία με τα σχέδια στα κτίσματα πηγάζει από την Γένοβα και κάνει αυτό το Χιώτικο χωριό μοναδικό. Εντυπωσιακά δαιδαλώδη δρομάκια, με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστολών στο κέντρο της πλατείας. Αυτό το μνημείο είναι προορισμός από μόνο του.

Μεστά Χίου

Σειρά είχε το μεσαιωνικό, πετρόχτιστο χωριό των Μεστών. Περνώντας την πύλη του χωριού μπαίνεις σε μια δαιδαλώδη σειρά από πολύ στενά σκεπαστά δρομάκια, τους Θόλους. Ένας λαβύρινθος στον χρόνο με αρχιτεκτονική που σε καθηλώνει.
Όλα αυτά οφείλονται στο ότι υπήρχε εναέριος δρόμος πάνω από τα σοκάκια και τους Θόλους, στα δώματα, ώστε να κινούνται με ασφάλεια οι κάτοικοι αλλά και για αμυντικούς λόγους.

Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες τόσο χάρη στην αρχιτεκτονική του όσο και χάρη στις υπέροχες παραλίες που βρίσκονται κοντά.  Άλλωστε τα Μαύρα Βόλια, διάσημη παραλία, θεωρείται μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Αξίζει να επισκεφτείτε τους ναούς του Παλαιού Ταξιάρχη και του Νέου Ταξιάρχη, καλά κρυμμένους μέσα στα θολωτά πετρόχτιστα σοκάκια των Μεστών.

Καταλήξαμε στην πλησιέστερη παραλία, στον Σέργη, όπου γευτήκαμε ολόφρεσκα θαλασσινά και παραδοσιακά χιώτικα εδέσματα.

Μυροβόλος Κάμπος Χίου

Το απόγευμα, η βόλτα μας στην Μυροβόλο Χίο θα μου μείνει αξέχαστη. Όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλη την ομάδα που επισκεφτήκαμε την Χίο.

Φτάνοντας στον κάμπο της Χίου, όλα ευωδίαζαν ανθό εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλα. Τα επιβλητικά αρχοντικά του κάμπου σε καθηλώνουν με την αρχιτεκτονική τους, με τις τεράστιες εισόδους τους και τα μοσχοβολιστά περιβόλια. Εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάποιος και ένας λόγος για να επιστρέψεις στο νησί της Χίου.

Επισκεφτήκαμε παραδοσιακό περιβόλι Citrus. Μας φώναζαν οι κάτοικοι του κάμπου να επισκεφτούμε τα περιβόλια τους και μας κερνούσαν γλυκά κουταλιού και μανταρινάδα. Παλιά συνήθεια των γυναικών του κάμπου να φιλεύουν τους περαστικούς χυμό μανταρίνι και γλυκό κουταλιού.

Μας συνεπήρε το βραβευμένο αρχοντικό Αντουάνικο, με την εσωτερική αρχιτεκτονική του αλλά και τους επιβλητικούς κήπους και τις κινηματογραφικές αυλές του.

Καταλήξαμε στο παλιό Καμπούσικο αρχοντικό, το Ρίζικο, όπου απολαύσαμε δημιουργική χιώτικη κουζίνα και άψογη περιποίηση μέσα σε ολάνθιστους κήπους.

Χίος, ημέρα τρίτη

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί για το γραφικό χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Στο χωριό αυτό, επεξεργάζονται τα σύκα και φτιάχνουν τοπικό απόσταγμα, την σούμα.

Καλλιεργούν τριαντάφυλλα αρωματικά και η μυρωδιά από τους ροδώνες σε ζαλίζει. Επεξεργάζονται τα τριαντάφυλλα και παρασκευάσουν λικέρ τριαντάφυλλο, ροδόνερο, τσάι τριαντάφυλλο και γλυκό κουταλιού.

Η υποδοχή ήταν φιλόξενη και ζέστη. Οι παραδοσιακοί χοροί της Χίου με συνοδεία τοπικών μουσικών από τους νέους της περιοχής μας συνεπήραν.

Στο τέλος επισκεφτήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου δεν έχω λόγια να σας τον περιγράψω. Δείτε στις φωτογραφίες ότι καταγράψαμε για να καταλάβετε την ομορφιά αλλά και την σπανιότητα του εσωτερικού του.

Καταλήξαμε σε ντόπιο αρχοντικό, όπου γευτήκαμε γλυκό τριαντάφυλλο κι ακόμα έχουμε την γλύκα και το άρωμα του.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε στην βόρεια Χίο παραλιακά και φτάσαμε στο ψαροχώρι Λαγκάδα

Το γεύμα στον εστιατόριο “Πάσσας” περιλάμβανε μόνο ντόπια υλικά και παραδοσιακές Χιώτικες συνταγές με ολόφρεσκα θαλασσινά.

Γευτήκαμε χιώτικα τυριά από την νεαρότερη τυροκόμο του νησιού την Δέσποινα που είναι μόνο 23 ετών. Τετάρτη γενιά τυροκόμων με μοναδικά τοπικά τυριά. Το “Τυροκομείο Του Τσοπάνη” δημιούργησε ο παππούς της και τώρα η Δέσποινα με τον μικρότερο αδελφό της έχουν αναλάβει τα ηνία.

Τελευταία στάση στο ζαχαροπλαστείο Αυγουστάκη στην πόλη της Χίου, για να γευτούμε τα φημισμένα του μασουράκια (παραδοσιακά χιώτικα γλυκά), τα αμυγδαλωτά του και τα μαμούλια.

Εάν θέλετε να διαβάσετε και για ακόμα περισσότερα ταξίδια, μπορείτε να τα βρείτε όλα εδώ!

Αν πάλι θέλετε να μάθετε περισσότερα για μικρούς παραγωγούς & συνεταιρισμούς απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, θα τα βρείτε όλα εδώ!

Διαφήμιση
[adrotate banner="33"]

Χίος! Αρχόντισσα, πλανεύτρα, μυρωδάτη.

Μας ξεμυάλισαν οι ομορφιές σου και το μόνο σίγουρο είναι πολύ σύντομα θα σε απολαύσουμε ξανά.

Όλη την διοργάνωση της εξόρμησης μας στην Χίο ανέλαβε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Ο περιφερειάρχης κύριος Κώστας Μουτζούρης με τους συνεργάτες του, την σύζυγο του Δήμητρα Μουτζούρη και τις αδελφές Γωγώ και Μαίρη Αυγερινοπούλου, μας άφησαν ανεξίτηλα χαραγμένες τις καλύτερες αναμνήσεις από την Μυροβόλο Χίο.

Χίο σε ευχαριστούμε
Εις το επανιδείν 🧿💙

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται