Σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν πήγα οι καλύτερες που δοκίμασα ήταν αυτες που ψήθηκαν σε ξυλόφουρνο.
Σε ήπια σταθερή φωτιά χωρίς αέρα να τις ξεραίνει επιφανειακά και να κάνει το πάνω φύλλο σκληρό σαν γυαλί.
Μετά από τόσες που έχουμε ψήσει με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια μια είναι η απάντηση.
Θέλει ψήσιμο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου το λιγότερο για 1 ώρα.
Πάντα, προς το τέλος του ψησίματος γυρίστε μόνο την κάτω αντίσταση και σιγοψήστε μόνο από κάτω. Γιατί εκεί έχει το πρόβλημα στο ψήσιμο. Στην βάση της κυρίως.
Αντιστάσεις vs αέρα
Η θερμότητα που παράγουν οι αντιστάσεις την αγκαλιάζουν ολόγυρα σαν να ψήνεται σε ξυλόφουρνο.
Αντίθετα, ο αέρας κάνει επιθετικό ψήσιμο. Ξεραίνει γρήγορα το πάνω μερος και την ροδίζει γρήγορα την απέξω ενώ μέσα δεν έχει ψηθεί σωστά δεν έχουν στεγνώσει.
Αν παρόλα αυτά δεν έχετε αντιστάσεις στον φούρνο τότε θα πρέπει να χαμηλώσετε κατά 20’ από την αναγραφόμενη οδηγία στην εκάστοτε συνταγή και κατ’ ανάγκη να ψήσετε σε αέρα.
Για το τελειότερο ψήσιμο αναποδογυρίστε την και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Όταν δηλαδή το ψήσιμο έχει ολοκληρωθεί κατά 3/4 βγάλτε το ταψί από το φούρνο. Σε αυτή τη φάση έχει ξεκολλήσει από το ταψι. Σκεπάστε το ταψί με ένα δεύτερο ταψί και με προσοχή αναποδογυρίστε την. Και ολοκληρώστε το ψήσιμο της κανονικά.
Αφού ψηθεί, αφήστε την σε μισάνοιχτο φούρνο για 10’ να στραγγίσει τα υγρά της.
Μετά, αν έχετε την δυνατότητα βγάλτε την ολόκληρη πάνω σε ξύλο κοπής. Έτσι στεγνώνει σωστά η βάση της πίτας χωρίς να κρατάει υγρασία.
Και προς Θεού, μην κόβετε ποτέ οταν ειναι καυτή σε κομμάτια. Αυτη που δεν προλαβαίνει να καταλαγιάσει από το ψήσιμο της θα βγάλει υγρασία πάνω στα φύλλα της.
Δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου χωριάτικο φύλλο .