Στη σύγχρονη Μεσογειακή διατροφή, τα παραδοσιακά ψωμιά δεν απουσιάζουν από το τραπέζι και παρουσιάζουν ποικιλία στο σχήμα, τα συστατικά και τη γεύση. Παρακάτω θα γνωρίσουμε μερικά από αυτά:
Πίτα
Το κυκλικό ψωμί από αλεύρι, νερό και μαγιά, φτιάχνεται στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα. Σερβίρεται με κρέας και μπορεί ακόμη να γίνει βάση για μια πίτσα.
Socca
Αυτό το επίπεδο ψωμί, το βρίσκουμε στη Νότια Γαλλία και φτιάχνεται από αλεύρι ρεβιθιού. Συνήθως ψήνεται σε ξυλόφουρνο, είναι τραγανό και περιέχει ξηρούς καρπούς. Συνοδεύει το κρέας και τα λαχανικά. Επίσης ,μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά ως επικάλυψη στη ζύμη του.
Focaccia
Εμφανίστηκε στην Ιταλία και επεκτάθηκε σε όλη την Μεσόγειο, με κάθε περιοχή να προσθέτει τα δικά της συστατικά. Οι λάτρεις του, περιχύνουν λάδι και βότανα ,αλλά το χρησιμοποιούν και ως ψωμί πίτσας η σάντουιτς. Χαρακτηριστικό του ψωμιού ,είναι οι μικρές τρύπες που δημιουργεί ο φούρναρης, με ένα κουτάλι. Αυτές συγκρατούν τις ποσότητες ελαιόλαδου, που χύνεται πάνω στην επιφάνεια του!
Simit
Το τούρκικο κουλούρι “Simit”, πωλείται παντού στους δρόμους από μικροπωλητές. Είναι επικαλυμμένο με σουσάμι και έχει τραγανή κρούστα καθώς περιέχει μελάσα σταφυλιού. Σερβίρεται με τσάι ,τυρί ή ταχίνι.
M’smen
Παραδοσιακό ψωμί της Βόρειας Αφρικής και ειδικά του Μαρόκου που μοιάζει με κρέπα. Περιέχει βούτυρο, σιμιγδάλι και αλεύρι σίτου. Συνήθως σερβίρεται το πρωί με μέλι και τσάι αλλά πολλοί το προτιμούν τυλιχτό με κρέας ή λαχανικά.
Maneesh
Αυτό το είδος ψωμιού παρασκευάζεται στη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία. Καταναλώνεται στο πρωινό. Στο ψωμί ανοίγονται μικρές τρύπες, στις οποίες προστίθενται γαρνιτούρες λίγο πριν το ψήσιμο. Η πιο δημοφιλής επικάλυψη, γίνεται στο Λίβανο με σουσάμι, μπαχαρικά και βότανα.
Όλα τα είδη ψωμιού που αναφέραμε παρουσιάζουν τοπικές παραλλαγές ανά χώρα εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τις γεύσεις της όμορφης Μεσογείου!