Για να πετύχεις μελάτα αυγά, πρέπει να είναι ολόφρεσκα, ειδικά αν σου αρέσουν τα λίγο βρασμένα με υγρό κρόκο και τρεμουλιαστό ασπράδι που έχει σετάρει ελαφρά.
Τοποθετείτε το αυγό, το οποίο έχει θερμοκρασία δωματίου, σε νερό που να το καλύπτει πλήρως, ίδιας θερμοκρασίας, μέσα στο μπρίκι, και βάλτε το στη φωτιά. Για να μην σας παραβράσει, με το που είναι έτοιμο, το βγάζετε από το ζεστό νερό και το βουτάτε σε κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο του και στο εσωτερικό του.
Αν προτιμάς στο πρωινό σου αυγό μελάτο, ο ιδανικός χρόνος βρασμού, είναι από 2½ έως 5′ ανάλογα πόσο μελάτο θέλεις τον κρόκο και πόσο σταθερό θέλεις το ασπράδι. Τα ιδανικά μελάτα αυγά χρειάζονται το πολύ μέχρι τα 5΄ λεπτά βρασμού. Είναι ιδανικό για να βουτήξεις ψωμί για όσους αγαπούν μελάτο κρόκο. Αυτός ο χρόνος βρασμού έχει σαν αποτέλεσμα, ελαφρώς υγρό κρόκο και ασπράδι σεταρισμένο, που είναι σταθερό μεν, καθόλου υγρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σφίξει.
Σε αυτό τον χρόνο βρασμού μπορείς να το καθαρίσεις από το τσόφλι χωρίς να διαλυθεί αφού έχει σταθεροποιηθεί τόσο όσο χρειάζεται. Ενώ ο κρόκος είναι μελάτος μπορείς να το πιάσεις και να το καθαρίσεις. Αρκεί αμέσως μετά το βράσιμο να το βάλεις σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Εντελώς μελάτο
Σε 2 λεπτά μόλις που έχει αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το ασπράδι και ο κρόκος διατηρείται υγρός και μελάτος.
Μελάτο
Σε 4 λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν σφίξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός και μελάτος.