Οστρακοειδή
Όλα τα οστρακοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά τα στρείδια και τα µύδια είναι ιδιαίτερα καλές πηγές. Ο σίδηρος στα οστρακοειδή είναι αιμικός και απορροφάται εύκολα.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και περιέχει λίγες θερμίδες. Τα 100 γρ. σπανάκι περιέχουν 2,7 mg σιδήρου που καλύπτουν το 15% των καθημερινών αναγκών. Παρόλο που πρόκειται για μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται πολύ καλά, το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου.
Συκώτι
Το συκώτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. 100 γρ. βοείου συκωτιού καλύπτουν το 36% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικου ανθρώπου σε σίδηρο.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα µπιζέλια/αρακάς και η σόγια αποτελούν σημαντικές πηγές σιδήρου, ειδικά για χορτοφάγους. Για να µεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου, καταναλώστε όσπρια µε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως ντοµάτες, χόρτα ή εσπεριδοειδή.
Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου. 100 γρ. μοσχαρίσιου κρέατος καλύπτει το 15% της ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο.
Kινόα
200 γρ. μαγειρεμένης κινόα καλύπτει το 16% των καθημερινών αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε σίδηρο.
Tofu
Το τόφου είναι ένα φαγητό µε βάση τη σόγια που είναι δηµοφιλές στους χορτοφάγους και σε ορισµένες ασιατικές χώρες. 150 γρ. τόφου καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο.
Μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα µε 70-85% κακάο περιέχει περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας. Μόλις 30 γρ. μαύρης σοκολάτας παρέχει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο.
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Τα λαχανικά περιέχουν περισσότερο σίδηρο όταν µαγειρεύονται παρά όταν τρώγονται ωµά. Το σπανάκι είναι ο βασιλιάς όλων, µε την επόμενη καλύτερη πηγή να είναι τα µαγειρεµένα σέσκουλα, τα παντζαρόφυλλα, οι λαχανίδες, το kale, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το µπρόκολο, η ρόκα και ο μαϊντανός.